Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Nemusí být postižená. Klid.
Dcera měla mírnou hypotonii, byla jako hadrová panenka a jen se pomaleji vyvíjela. Dnes je to úplně zdravé batole. Hypotonie je opak hypertonie.
Syn měl hypertonus, zjistili mu ho v 6 měsících. Měl ho celkový. Jak se to u dcery projevuje? POstižená určitě není, to by se v 17 měsících už poznalo. Některé případy způsobuje ta obrna, ale zvlášť pokud to má jen v lýtku, tak to asi nebude váš případ. Dcera mluví? Chodí? Obecně to znamená zvýšené svalové napětí.
@Nikolacek @Elilen šli jsme původně s tím, že chodí hodně na špičky, na což mi řekl, že tak chodí protože chce, osvojila si špatný stereotyp chůze, že nemá nic zkráceného, na to jsme dostali rehabilitace a doporučenku právě na tu neurologii. Jinak mluví - členy rodiny, napodobuje zvířátka, auto apod. ještě nespojuje slova, chodí už půl roku.
Uklidni se. Hypertonus je jen zvýšené svalové napětí, nic víc a nic míň. Předpokládám, že do teď se dítě vyvíjelo motoricky zcela v normě, když to nikdo téměř rok a půl neřešil.
Ano, děti s DMO mají krom jiných příznaků i zvýšený svalový tonus, ale neznamená to, že každý člověk se zvýšeným svalovým tonusem má DMO.
@Anonymní píše:
@Nikolacek @Elilen šli jsme původně s tím, že chodí hodně na špičky, na což mi řekl, že tak chodí protože chce, osvojila si špatný stereotyp chůze, že nemá nic zkráceného, na to jsme dostali rehabilitace a doporučenku právě na tu neurologii. Jinak mluví - členy rodiny, napodobuje zvířátka, auto apod. ještě nespojuje slova, chodí už půl roku.
Má osvojený špatný stereotyp chůze zřejmě právě proto, že je hypertonická již od narození/miminka a tyhle děti mají díky tomu vyššímu svalovému napšté tendenci dělat některé pohyby po svém, nikoliv tak, jak se správně mají. Neurologie bude už jen pro kontrolu, zda je jinak ok a pro zjištění, jak je ta odchylka od „normálu“ veliká.
@Svistice Vzala jsem papíry znovu do ruky, přesně tu píše lehký hypertonus tricepsu surrae vpravo, vadný stereotyp chůze není dán anatomicky. Máme cvičit vojtovku, objednání za 1,5 měsíce.
@Anonymní píše:
@Svistice Vzala jsem papíry znovu do ruky, přesně tu píše lehký hypertonus tricepsu surrae vpravo, vadný stereotyp chůze není dán anatomicky. Máme cvičit vojtovku, objednání za 1,5 měsíce.
Tak budete cvičit, nevidím na tom nic špatného a hrozného.
Jinak jako mimino se dítě vyvíjelo normálně? Žádné propínání do luku, pásla dobře koníčky, správně se přetáčela?
@Svistice Já myslím, že do luku se propínala ze vzteku, i dnes mi to dělala, když jsem jí chtěla dát do autosedačky- tak mi vysedávala. Jinak pásla a přetáčela se hodně brzy.
@Anonymní píše:
@Svistice Já myslím, že do luku se propínala ze vzteku, i dnes mi to dělala, když jsem jí chtěla dát do autosedačky- tak mi vysedávala. Jinak pásla a přetáčela se hodně brzy.
Nejde o to jak brzy, ale jak kvalitně.
Ono při vzteku/pláči se asi trochu propíná hodně mimin, ale do třetího měsíce to většinou samo vymizí. U hypertonických dětí ale ne, navíc když se začnou propínat, tak třeba takového tříměsíčního hypertonika má dospělý problém vůbec udržet, aby mu to dítě nevyskočilo z náruče. A pak se to řeší nějakým cvičením a dohledem už v miminkovském věku.
@Svistice Na kvalitu ani celkově se mě doktorka nikdy nijak extra neptala, přijde mi, že máme takovou rychlodoktorku, než člověk otevře, už je venku.
Ahoj, máme stejný problém… Muzu se zeptat jak to u vás dal probíhalo? Malý je hodně uplakany, špatně pase, propina se do luku, je hodně dráždivý, pořád kope nožičkami a propina je… případně co jste cvičili? Děkuji za rady ![]()
Maminky nemáte někdo zkušenost? Dnes jsem byla odeslaná od ortopeda k neurologovi pro zvýšený tonus v lýtku. Objednané jsme až za 5 týdnů. Co jsem se dočetla, je to způsobené mozkovou obrnou, to jako že je dcera postižená? Jsem z toho špatná
Je jí 17 měsíců.