Hypochondrie - zkušenosti

Anonymní
13.6.24 19:01

Hypochondrie -zkušenosti

Ahoj, ráda bych se svěřila se svým problémem. Je mi 25 let, nemám žádné potíže, ale už od asi 17 let, se až moc pozoruji a vždy si najdu, že mám nějakou nemoc. Abyste mi rozuměli- bolí mě kyčle- já už si myslím, že mám rakovinu kostí, bolest hlavy- nador na mozku, začnu si zkoumat znamenko- rakovina kůže, a takhle bych mohla pokračovat do nekonecna… parkat jsem se s tím svěřila svoji prakticky doktorce, vzdycky mi brala krev ale vždycky každé výsledky dopadly výborne. Nikomu to říct nemůžu, protože přítel i rodiče těch keců že mám rakovinu atd. Nemůžou ani slyšet(nedivím se) prostě si občas dám do hlavy, že mám určitě rakovinu, najdu si veskere priznaky a už se vidím, jak mám před sebou max. rok života. Pořád čekám, že se z toho nějak sama dostanu, ale myslím že se to bez pomoci neobejde. Máte s tím někdo zkušenost? Přijdu si vážně jako blázen

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
13.6.24 19:25

Mám to podobné. Sice ne na rakovinu, ale jiné věci. Patří to mezi úzkostné poruchy. Dokáže to pěkně ničit život.

• Citovat
  • Upravit
8695
13.6.24 19:49

Psychiatr a terapie, sama to nezvladneš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1898
13.6.24 20:10

Doporucuju psychologa, ale partner by tě měl vždycky uklidnit. Manžel je taky hypochondr, na většinu věcí mu vždycky dokážu racionálně odpovědět, z jakých důvodu tu a tu nemoc nemá. A když už je toho víc, tak mu řeknu, ať se zase objedná na krev a ono mu to pomáhá. Chodí na krev každý rok, doktor o hypochondrii ví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9245
13.6.24 20:28
@ALIPELI píše: Více

No podle psychologů/psychiatrů právě to neustálé uklidňování, vyvracení, proč tu nemoc nemá… není moc dobrý způsob, podle KBT je to zabezpečovací chování a tomu by se právě člověk měl vyhnout.

Ale jestli mu to takhle pomůže a chodí jen na krev jednou za rok, tak asi ok. Znám lidi, kteří chodí na miliony vyšetření, sama jsem taky v určitých fázích života hypochondr, ale určitě mě neuklidní, když mi někdo řekne, že tu nemoc nemám, tedy pokud mám vyšetření, tak na čas ano, ale kdyby mi jen laik řekl, že tu nemoc nemám, tak mu neuvěřím, nebo najdu protiargumenty.

Jinak zakladatelko, já bych ti doporučovala psychologa + je super knížka Nadměrné obavy o zdraví, napsal ji prof. Praško, nestor KBT, ale je fakt, že už se nedá jen tak koupit, je trochu starší, takže leda knihovny, antikvariáty, nebo tak. Já ji dostala na gymplu od kamarádky, nejdřív jsem byla uražená trochu, ale když jsem se pak psychicky zhroutila po pár letech, tak jsem ji velmi ocenila. Je z nakladatelství Portál. A psycholog posoudí, zda už je to na psychiatra a na AD, nebo můžeš u rovnou k psychiatrovi. Držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí