Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Poslední dobou mě hrozně trápí bolesti kloubů, zejména pak po sportu. Šla jsem s tím k doktorovi, ale ten říkal, že to není nic vážného a ať se zaměřím na kloubní výživu. Nemáte tedy nějakou doporučenou, případně na co se u ní zaměřit a čemu se vyhnout.
@ZuzkaBarták píše: Více
Záleží jaký sport děláš, ale základ je dobrá obuv a nějaký ty doplňky, možná přidat nějaké cviky na protažení, mastičky atd
Ako iste vies chrupavka nema cievne zasobenie, takze by som bol rad keby si mi popisala ako ti moze taky „zazracny preparat“ pomoct? Ake mechanizmy tela vyuzije?
Ako bolo pisane v predchadzajucom prispevku, treba trenovat tak aby klby boli menej zatazovane…
Ak behas kvalitne topanky! Ano su ludia ktory behaju barefoot alebo bosi, ale vsetko ma svoje + aj - a ked ta bolia klby tak by som volil kvalitne odpruzene bezecke (nie vychadzkove ani indoorove). Cvicne si skus zabehat na pase v kvalitnom fitku ci to bude poznat na klboch. Nebehaj po asfalte, najlepsie je behat v lese (makky doslap).
Ak robis fitness, tak mozes vymenit cviky. Napriklad ak robis bench press a bolia ta laktove klby tak daj miesto neho Dumbell fly.
Ak jazdis na biku skontroluj si posed (vyska sedla, predozadna poloha sedla, sklon sedla, dlzka kluk, dlzka predstavca, vyska riadidiel…), poloha nohy na pedali, vola v zamkoch kufra…
Ak robis cokolvek ine tak uvazuj analogicky podla prikladov vyssie…
A uplne obecne doporucujem dodrziavat:
1. Oblecenie - KAZDY klb ktory sa bude cvicit je zakryty
2. Rozcvicka - KAZDY klb ktory sa bude cvicit najskor prebehnem 10 opakovani bez zataze (ak nevies ako spavne rozcvicit dany klb mozes pouzit google, alebo priamo treningovy pohyb bez zataze), ak ides kruhovy trening a prechadzas v ramci kruhu z noh na ruky a spat tak aj medzi tym si dam ‚mikro‘ rozcvcku pre ten klb na ktory prechadzam (staci 3-5 opakovani)
3. TECHNIKA - kazde cvicenie (beh, bike, fitko, plavanie…) ma nejake spravne technicke prevedenie, kym si zdrava tak nejaky cheating je sice nezdravy, ale tak nejak obecne akceptovany (aj ked ja osobne to neschvalujem), ale akonahle mas nejake problemy s klbmi tak doporucujem sa sustredit na spravne prevedenie a necheatovat
4. Strecing - nieje az tak podstatny pre klby skor pre svaly ale to ma spojenie s dalsim bodom
5. KOMPENZACIA - Cvicenia ktore zamerne posiluju ‚nevyznamne‘ svaly ktore mozu na seba prevziat cast zataze klbov (toto funguje iba pri vybranych problemoch, ale za skusku nic nedas), pripadne ich dokazu lepsie stabilizovat a nedochadza k neziaducim dotykom a vzajomnym poloham vo vnutri klbov, v pripade ze urobis nespravny strecing, tak hlavne svaly ktore boli trenovane ti kompenazciu ‚prebiju‘ takze bez strecingu kompenzacia nedokaze dosiahnut vysledok
A ak mas nejaky zdravotny problem - otrhnute upony, plastiky sliach atd tak samozrejme postup konzultuj s lekarom PREDTYM ako ho vyskusas, pretoze kazde zranenie potrebuje specificky pristup.