Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím vás všechny. Mám dotaz ohledně hypotéky. Nikdy jsem si žádnou nebrala, nemám žádné zkušenosti. Chtěla bych si vzít hypo na pozemek a pak následně i na stavbu domu. Zítra mám schůzku v KB s úvěrovou poradkyní, kde já sama mám mít prý připravené otázky co se hypo týče. vy co už s tím zkušenost máte, můžete mi prosím poradit, na co si dávat pozor, na co se specializovat a čemu se radši vyhnout? I co se podmínek týče.
Jsem samoživitelka, plat mám myslím že na naše poměry v ČR hodně dobré a tak mě i zajímá, zda mohu vůbec jako samoživitelka žádat.
všem moc děkuji za odpovědi
Lucka
To je dost málo informací, napiš sem, jaký máš čistý příjem, jaké máš aktuálně náklady (vyživovací povinnost, další úvěry), kolik máš našetřeno (resp. kolik z toho chceš dát na základ hypotéky), jaká je kupní cena pozemku, jaká je odhadovaná cena domu, kolik si chceš půjčit a na jak dlouho (resp. jakou měsíční splátku si představuješ)…
Jinak nevím, jestli je to stále stejné, ale schůzky přímo v bance výhodné nebyly - nějak se už zaznamenával zájem a pak případné zamítnutí úvěru a snižovalo to šanci ne dobrý úrok jinde - proto byl lepší nezávislý poradce.
Co bys nemohla. Zalezi na prijmu a na tom, co mas nasetrene.
Nech si vysvětlit, co přesně znamená fixace úroku (banky nabízejí na 2-5 let a pak se mění výše úroku).
Jakým způsobem budeš hypotéku čerpat - jestli najednou nebo po částech - to má vliv na splácení, banka ti také uloží, do kdy musíš úvěr čerpat a do kdy předložit listiny - podle toho, na co hypotéku potřebuješ - dokládáš stavební povolení, rozpočet stavby, dokončení stavby a na to jsou také ve smlouvě určené termíny.
Najdi si finančního poradce a neřeš to sama, zvlášť pokud si potřebuješ vzít úvěr i na pozemek. Řešit to sama je cesta do hypotečního pekla.
Ano, i jako samoživitelka můžeš žádat, i já dostala se dvěma dětmi 😊
@LucijeLu zadat určitě můžeš.. Já dostala hypo v březnu bez problémů a to mám 2 vyživovane děti
stačí mít dobrý příjem a nasetreny základ.. Co se týče koupě pozemku a pak teprve stavba, tam to bude horší
Pro me bylo důležité, aby mi peníze uvolnili najednou, protože mám koupi plus rekonstrukci a ta je nutná dokládat, nwm, jak to hude se stavbou
takze určitě zjistit ![]()
@safina píše:
Nech si vysvětlit, co přesně znamená fixace úroku (banky nabízejí na 2-5 let a pak se mění výše úroku).
Jakým způsobem budeš hypotéku čerpat - jestli najednou nebo po částech - to má vliv na splácení, banka ti také uloží, do kdy musíš úvěr čerpat a do kdy předložit listiny - podle toho, na co hypotéku potřebuješ - dokládáš stavební povolení, rozpočet stavby, dokončení stavby a na to jsou také ve smlouvě určené termíny.
Přesně taková informace je pro mě důležitá.
Jinak je jasné, že vše závisí na příjem/výdej/našetřeno.
Spíš jsem trochu bloumala nad tím, zda je možné i samoživitelce vůbec umožnit nějakou větší hypotéku.
ZA VŠECHNY PŘÍSPĚVKY DĚKUJU ![]()
@LucijeLu píše:
Přesně taková informace je pro mě důležitá.
Jinak je jasné, že vše závisí na příjem/výdej/našetřeno.
Spíš jsem trochu bloumala nad tím, zda je možné i samoživitelce vůbec umožnit nějakou větší hypotéku.
ZA VŠECHNY PŘÍSPĚVKY DĚKUJU
Co by to mozne nebylo. Samozivitelka je clovek jako uplne kazdy jiny.
Banky zajimalo a uplne vzdy bude v 1.rade zajimat zisk, jinymi slovy, aby neprisla o pujcene penize.
Jestli mas vysokej prijem a dost nasetreno, tak pro banku jsi naopak zajimavej klient a takovemu vzdy rada pujci = vydela na tom.
Ale urcite bych radil, jak uz zaznelo zkuseneho hypotecniho maklere, protoze kdyz s tim nemas vubec zadnou zkusenost, tak je milion veci na kterych si muzes vylamat zuby. A urcite bych se poradil i s temi co uz stavbu absolvovali s koupi na hypo, jsou na to servery, ktere se tomu venuji. Postavit kvalitni barak, tak abys financne nevykrvacela a neznicila si zdravi, neni rozhodne nic snadneho. ![]()