Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Maminky a těhulky,
jsme před rozhodnutím, zda si brát hypotéku (nebo hypotéku + překl. úvěry ze stavebního spoření). Bude to docela velká částka, ale asi do toho budeme muset jít. Chtěla jsem poprosit všechny, co už mají zkušenosti s čerpáním hypotéky o rady a typy, na co si dát pozor, aby jsme z toho pak nebyli nešťastní.
Díky Meda
Ahoj Medo,
pokud mate moznost vzit si alespon cast financi z preklenovaciho uveru stavebka, rozhodne to udelejte, a o to min si vezmete hypoteku. U stavebka totiz mate vyhodu, ze urokova fixace (tzn. vyse uroku, ktere budete platit) je stejna po celou dobu az do splaceni (a navic je to docela malo, mam pocit, ze okolo 4-5%), zatimco u hypo si tuto fixaci muzete zvolit na 1,3,5 nebo 10 let, pricemz cim je tato doba delsi, tim vyssi procento uroku musite platit. U stavebka navic celou castku muzete splatit predcasne a tim padem se vam odpusti uroky, ktere byste museli zaplatit napr. za 15 let, zatimco pokud delate predcasnou splatku u hypo, musite ji uhradit i s uroky, ktere byly puvodne rozpocitane treba na 20 let. Aspon si myslim, ze to tak je, pripadne me nekdo opravte ![]()
Jinak zalezi, jestli si pujcku berete na koupi nove nemovitosti, starsi nemovitosti nebo na rekonstrukci, a kolik penez mate v hotovosti. Pokud by to byla starsi nemovitost, je potreba pocitat s tim, ze odhadce banky stanovi trzni cenu, ktera ale nemusi byt stejna jako cena, za kterou se nemovitost prodava, a vetsina bank vam pujci castku, ktera odpovida te trzni cene (v pripade, ze byste si brali treba hypo u KB, ktera nabizi pujcit az 100% z ceny nemovitosti).
JANDULKA
Jani,
díky za odpověď. Já jsem si taky myslela, že je lepší to zkombinovat, ale finanční poradce nám radí vzít celou částku na hypotéku (snad mu nejde jen o zisk
), prý je to dlouhodobě lepší a na stavebka šetřit, protože je máme ještě se státní podporou 4,5tis. a pak tím hypotéku umořit. Já mám docela děs z těch všech poplatků a fíglů bank, proto se ptám na zkušenosti
.
Meda
No, ja presne nevim. My si budeme pristi rok brat meziuver ze stavebka a uz jsme byli za poradcem, ktery nam rekl toto: kdyz si bereme meziuver (nemame nasporeno tech 40%, co pro poskytnuti uveru musis mit), tak nam ho sporitelna poskytne, pricemz my asi prvnich 8 let budeme dosporovat do cilove castky a pritom nam bude normalne bezet statni podpora ve vysi 4,500 Kc + uroky 3% (taky totiz mame ty nejvyhodnejsi smlouvy) a po dosporeni cilove castky uz jen budem splacet uroky. Na tvem miste bych si zasla jeste do stavebni sporky a zeptala se, jak to vidi oni a pak ty dva nazory porovnas. Pocitej jeste i s tim, ze banky si berou 1% poplatek z celkove vyse uveru.
Jani, to si taky nejsem tak jistá…myslím, že sice meziúvěr dospořuješ do cílové částky+platíš asi ještě nějaké úroky a po dosažení toho příslušného hodn. čísla začneš splácet částku+úroky - no každopádně se půjdu na to přeptat, protože manža už z toho šílí
a nejraději by to vzdal a bydlet budem pořád stejně
.
Meda
Ahoj nám poradce také radil Hypotéku, před úvěrem ze stavebka, ale pořádném zvážení jsme si navýšili stavební spoření a vzali si překlenovací ůvěr je to mnohem levnějsí, jaestli jkáš zájem písnu ti SZ s tím kolik jsme si půjčovali a kolik zplácíme.
Je to skoro o polovinu levnější než Hypotéka ![]()
Ahojky,
no tak já mám tedy něco s financemi společného i v bývalém pracovním životě, ale rozhodně nejsem žádný odborník a nemám patent na rozum. Takže jen napíšu, jak jsme to udělali my…
Vzhledem k tomu, že úroková sazba u hypotéky je nejnižší ze všech možných variant, brali jsme pouze hypotéku. Z důvodu toho, že chci každý rok něco doplatit, když bude, vzala jsem 1letou fixaci (i s ohledem na pravděpodobný budoucí vývoj úrokových sazeb). S tím souvisí i naše stavebka. Nechám je vždy doběhnout a pak je použiji na umoření hypotéky, kterou poté buď nechám na stejnou dobu splácení a budu platit méně, anebo budu platit stejnou částku, ale na kratší dobu.
Hypotéka je i daleko jednodušší co se týká vyřízení než stavebko (alespoň podle našich zkušeností a zkušeností našich známých).
Jinak, ať vezmeš cokoliv, doporučuji si vyžádat předem všeobecné podmínky (některé banky či spořitelny je mají volně přístupné na webech) a ty si důkladně pročíst. Najdeš tam veškeré podmínky ohledně předčasného splácení, neplacení, odkladu splátek, poplatků atd. … a věř, že se to HODNĚ LIŠÍ !!! ![]()
A ještě jednu věc - nevím, jestli splňujete podmínky - určitě je dobré hypotéku zkombinovat s půjčkou od státu (beznkonkurenční fixní sazba 2% na 20let) - http://www.sfrb.cz/mladi300.htm
Kdyby něco, klidně se ptej, mám BOHATÉ ČERSTVÉ ZKUŠENOSTI ![]()
Peťula + Pavlík 9,5měs
Dacanka
jen mne zajímá… mohla by jsi mi říct, jak je možné, že je stavební spoření levnější, když má dražší úrokovou sazbu? ![]()
Díky moc za odpověď.
Peťula
Ahoj Medo, tak my máme nakonec většinu na koupi bytu z hypotéky a překlenovací úvěr jsme si brali jen na rekonstrukci bytu. Hotovosti jsme měli jen nepatrně.
Je pravda, co tu už někdo psal o fixaci úroků, ale vzhledem k tomu, že v současnosti jsou úroky z hypoték kolem 3 % (a u překlenovacího úvěru 6%, aspoň v našem případě) , tak se té hypotéky neboj, podle dlouhodobého vývoje trhu a veliké konkurenci si banky nemohou dovolit ty úroky příliš zvyšovat. Doufám ![]()
Hlavně si neberte hypoúvěr, to je pěkně záludná věc. U hypotéky totiž splácíš vždy úrok z té dlužné částky, takže když už třeba platíš 10 let a bance dlužíš jen 500 000Kč, tak platíš úrok jen z toho… Ale u Hypoúvěru platíš po celou dobu úroky z té původní půjčené částky!!!
To ti ale nikdo otevřeně v bance nepřizná, že ![]()
Ale jinak se fakt neboj, papírování je to děsný, ale dá se to zvládnout… Doporučuju Českou spořitelnu, všechno nám skvěle vysvětlili a snažili se nám vyjít mamimálně vstříc…
Tak snad jsem tě aspoň trochu povzbudila ![]()
Držím palce!!!
""http://www.snugglepie.com/ezb/410650.png:http://www.snugglepie.com/ezb/410650.png
Jeste k te urokove sazbe u bank - spousta bank inzeruje urok treba 2,99%, ale je to podle me jen reklama - za to poridite max. 1 rocni urokovou fixaci. My jsme si brali hypo predloni a prestoze jsme meli dobrou bonitu (posouzeni klienta z hlediska banky), stejne mame urok okolo 6%, nevim jak moc se to od te doby zmenilo, ale se 3% uroku bych urco nepocitala. Je ale fakt, ze jsme si pujcovali temer 100% castky…
Ahojky Medo,
my jsme to vyřešili s naším fin. poradcem takto… Pozemek nákup z překlenovacího úvěru ze stavebního spoření. Tam nám úvěr dali bez problémů. Ale jelikož jsme dům stavěli se stav.firmou potřebovali jsme čerpat na dům okamžitě, takže se pozemkem ručilo.
Dům jsme pak pořizovali na hypotéku a na SFRB.
Jo ten SFRB doporučuji, pokud plánujete mimi, odečtou vám 30tis.Kč za každé dítě. Akorát to vyřízení, trochu trvá.
Jinak oboje jsme vyřizovali u Wuestenrotu.
A pokud budete kupovat už hotový dům či byt, je to o dost jednodušší. Kamarádka se rozhodla,že chtějí bydlet ve vlastním a do měsíce bydleli.
Přeju hodně úspěchů při výběru… ![]()
Ještě jsem chtěla napsat, že souhlasím s Petulou, naprosto ve všem!!! (Teprve teď jsem si to dočetla…
)
Jandulko, my vážně mám ten úrok 2,59%!!! Sice na 1 rok, ale jak psala Petula, je to ideální, úroky se zvedat nebudou a je to šance, jak umořit hypotéku co nejdřív… ![]()
""http://www.snugglepie.com/ezb/410650.png:http://www.snugglepie.com/ezb/410650.png
Jandulka,
to máš pravdu, že na inzerovanou částku se těžko normální smrtelník dostane… ![]()
Je to tak, že do úrokové sazby vstupuje kromě ceny peněz také riziko - jednak bonita klienta a pak délka úvěru … Tzn. čím si dáš delší fixaci, tím je úrok vyšší… To není otázka pouze hypoték ale veškerých úvěrů.
Jinak my máme při 1leté fixaci sazbu 3,4% p.a. (brali jsme 80% z ceny) a pokud bych chtěla 3 nebo 5let (déle už to moc opravdu nemá smysl), je tam úrok kolem 4% p.a.
Peťula
Ahoj holky musím souhlasit s Petulou. Další výhodou je, že když se propočítají náklady (úroky, poplatky, platby předem atd.) na 2 úvěry a porovnají s náklady pouze na hypotéku, jsou to další ušetřené peníze.
Jen malé doplnění ke stavebku. Na nově uzavřené smlouvy se vztahuje státní podpora 3000Kč a ne 4500Kč.
Gabka
Holky,
paráda!!! Všem díky za reakce. Například to s tím hypoúvěrem jsem vůbec nevěděla
. U nás je pitomé to, že si asi budeme muset brát dvě hypotéky, protože nejdříve zastavíme asi dům rodičů a až posléze budeme moct ručit vystavěným bytem. SFRB chceme taky zkusit, jen trochu nevím, kde vezmeme ručitele.
Pokud máte někdo zkušenost s předčasným splácením hypotéky, napište a nebo i další věci k hypotéce.
Díky Meda