Hypotéka vs. Podnájem

Napsat příspěvek
Velikost písma:
34473
26.2.21 12:33
@Premek_Orac píše:
To pokud nejsi finančně negramotný je ale dost náročná podmínka :-). Shodou okolností v tomto týdnu mi při hovoru sdělil jeden z vlastníků CZ banky, která je zaměřená na produktivní klientelu, že 40% jejich klientů žije z měsíce na měsíc bez rezervy, a není to kvůli malým příjmům, ale neúměrně vysokým výdajům a zadlužení (nemvitosti, auta, ale i dovolené, vánoce atd.) A teď si vem, že těmhle lidem se stane to, že jeden přijde o práci, vzrostou úroky u hypoték… na trhu najednou bude hodně nemovitostí na prodej a jejich cena klesne pod výši zbývající splátky. Přesně o to šlo v tom Španělsku…
https://zpravy.aktualne.cz/…icle:777684/

Njn, ale za blbost ten systém nemůže :lol: knížka taky není špatná jen proto, že jí někdo neumí přečíst. Je to každého věc jak bydlí, ale člověk přece musí myslet na zadní kolečka. Já nechápu jak někteří důchodci brečí, že nemají kde bydlet, nájem neutáhnou a domovy důchodců plné a drahé. Vždyť na to má člověk celý život, aby si obstaral udržitelné bydlení :nevim: když nemám základ na hypo, tak jdu do nájmu a okamžitě dávám žádost o městský byt třeba. Nevím, tohle je mimo moji dimenzi platit celý život za cizí bydlení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10244
26.2.21 12:38

@terien No ale právě v tom Španělsku z toho nájemníci vyšli jako vítězové a lidé s vlastním bydlením na hypotéku jako poražení.
Jinak ano, bydlení je základní potřeba a mělo by být cílem každé rodiny vlastní bydlení mít. Platí ale i to, že v ČR bydlí v nájmech méně lidí, než třeba v Rakousku, natož v zemích, kde je přirozené migrovat za prací.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
26.2.21 12:45
@Premek_Orac píše:
@terien No ale právě v tom Španělsku z toho nájemníci vyšli jako vítězové a lidé s vlastním bydlením na hypotéku jako poražení.
Jinak ano, bydlení je základní potřeba a mělo by být cílem každé rodiny vlastní bydlení mít. Platí ale i to, že v ČR bydlí v nájmech méně lidí, než třeba v Rakousku, natož v zemích, kde je přirozené migrovat za prací.

Bych se zrovna španělského modelu nebála :lol: ano, v jiných zemích žije v nájmech hodně lidí, ale taky tam mají úplně jiný systém a podmínky. Pokud mi hypo na vlastní nemovitost a nájem vychází prakticky stejně, nemám nad čím přemýšlet. U nás je to nastavení pořád dané ve prospěch vlastní nemovitosti, dokud se tohle nezmění, nezměním ani já svůj názor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí