Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
je ze mě už zoufalec. Malej má skoro 4 měsíce a věčně mi brečí, jsem z toho už úplně na dně. Vlastně celý 4 měsíce v podstatě s ním jen brečím. Otáčel mi hlavičku jen na jednu stranu, tak jsme se objednali na rehabilitaci, tam mi dr. řekla, že má povolené břišní svaly, je nestabilní na podložce, na břiše nevydrží, nepase koníky, nevzpříčí se na rukách, dává je podél těla a brečí. Zaklání i hlavu, když ho zvedla za ruce. Máme chodit cvičit, nevím, jestli Vojtovku, to teprve uvidím. už si s ním ale nevím rady. Skoro pořád mi brečí. Nechce moc být na zádech, na břiše nevydrží, v Manduce moc dlouho taky ne, přes den moc nespí. ještě jakž takž když se chová. Já ale vůbec nic neudělám. Přemýšlela jsem, proč pořád brečí - UM, látkový plíny ( když ho chci zabalit, tak taky brečí), leh na zádech, v sedačce taky nevydrží…??? Může to být tou hypotonií? Máte někdo zkušenost? Nakrmím ho, přebalím a stejně mi skoro celý den probrečí, už na to nemám sílu
Tím hůř, že pořád ještě nerozeznávám, proč brečí, je to bludný kruh, on plačtivý, já nervní, že nejsem schopná to odhalit a střílím jen od boku ![]()
@Alecramas chápu tě Měla jsem s druhrozenětem to stejné. Do 2-3 měsíců byl neskutečně plačtivé a nespokojené miminko. Na vojtovku chodíme od jeho 7 týdnů, protože jsem si ji sama vyžádala - točil se vpravo. Jinak jak píšeš - nestabilní, povolené břišáky, na bříšku nevydržel, hlava blembací. Po 2,5 měsících cvičení konečně pase a i se začal otáčet.
V látkovkách mi brečel neustále, už máme jednorázovky a neřeším. Přestala jsem kojit (z jiných důvodů) a taky se to zlepšilo.
Spí ti v kočárku? Tak mi spí můj nejlépe.
Dál nám na 100% pomohlo spaní na péřovém polštářku (malounko naplněný, ale jak si lehne, tak ho to uzavře).
Co dudlík? Dudlá? Klidně bych ještě zkusila bílý šum, u nás naprosto nedocenitelný pomocník.
Hodně klubíčkovat, přistupovat pomalu a omezit podněty, co mu vadí, u nás to bylo oblkání, tak jsem ho měla v overálcích.
EDIT: U nás se to zlepšilo po vojtovce, protože je stabilnější a může se hýbat. Podle fyzioterapeutky měl rozdíl mezi psychickým a fyzickým vývojem 2-3 měsíce a byl z toho nešťastný, protože chtěl a tělíčko mu to nedovolilo.
@Billi píše:
@Alecramas chápu tě Měla jsem s druhrozenětem to stejné. Do 2-3 měsíců byl neskutečně plačtivé a nespokojené miminko. Na vojtovku chodíme od jeho 7 týdnů, protože jsem si ji sama vyžádala - točil se vpravo. Jinak jak píšeš - nestabilní, povolené břišáky, na bříšku nevydržel, hlava blembací. Po 2,5 měsících cvičení konečně pase a i se začal otáčet.
V látkovkách mi brečel neustále, už máme jednorázovky a neřeším. Přestala jsem kojit (z jiných důvodů) a taky se to zlepšilo.
Spí ti v kočárku? Tak mi spí můj nejlépe.
Dál nám na 100% pomohlo spaní na péřovém polštářku (malounko naplněný, ale jak si lehne, tak ho to uzavře).
Co dudlík? Dudlá? Klidně bych ještě zkusila bílý šum, u nás naprosto nedocenitelný pomocník.
Hodně klubíčkovat, přistupovat pomalu a omezit podněty, co mu vadí, u nás to bylo oblkání, tak jsem ho měla v overálcích.
EDIT: U nás se to zlepšilo po vojtovce, protože je stabilnější a může se hýbat. Podle fyzioterapeutky měl rozdíl mezi psychickým a fyzickým vývojem 2-3 měsíce a byl z toho nešťastný, protože chtěl a tělíčko mu to nedovolilo.
V kočáru se vždycky hemží, brečí, jak ho tam položím a až tak po půl hodině třeba zabere, nebo taky ne. Dudlík jak kdy, někdy ano, někdy vyplivne a nechce. No klubíčkování mi právě fyziioterapeutka nedoporučila, prý držet ve svislé poloze zády k sobě, jednu ruku pod hrudníčkem, druhou podpírat nohy. Oblíkání teda taky nesnáší, i přebalování, on je řev, jen se ho snažím položit na záda ![]()
@Alecramas tak zkus měkkou podložku, náš nemá rád tvrdo. Takže jsem dávala klidně spát i na svůj polštář, teď mám zdravotní, tak už to nejde.
My střídáme klubíčkování a tu polohu, co popisuješ. Ale on se vojtovkou fakt hodně srovnal, ale jak píšu, cvičíme od jeho 7 týdnů. Za týden mu bude 5 měsíců a je to den ode dne lepší.
Já zkouším - zavinout, zadudlit, přikrýt oči, bílý šum a střídám to, ono něco zabere.
Jestli je chovací, tak trénujte tu manduku. Jak začne plakat, nasaď ho do manduky a ideálně vyražte ven na vzduch, chůze ho ukolébá a uklidní. postupně si zvykne a vydrží ti v ní i doma. Já nedonošenou dceru prvních několik měsíců v podstatně prochovala… a pak ještě měla ráda takové to lehátko s vibracema, tam byla jako v pelíšku, to se jí líbilo
@Alecramas píše:
V kočáru se vždycky hemží, brečí, jak ho tam položím a až tak po půl hodině třeba zabere, nebo taky ne. Dudlík jak kdy, někdy ano, někdy vyplivne a nechce. No klubíčkování mi právě fyziioterapeutka nedoporučila, prý držet ve svislé poloze zády k sobě, jednu ruku pod hrudníčkem, druhou podpírat nohy. Oblíkání teda taky nesnáší, i přebalování, on je řev, jen se ho snažím položit na záda
To je podle mě klubíčkování. ![]()
My jsme to řvaní do 4 měsíců měli taky kvůli bříšku. Kope si už sám nožičkama? Já bych se teď zaměřila na rehabilitaci, ta ho posune. Náš malej taky řval z toho, že hlava zvládala víc, než mu dovolilo tělo.
@LucaLuca při klubíčku máš to dítě víc smotaný. Takhle má rovná záda, nám to fyzioterapeutka doporučila, aby byl mrňous víc stabilní, tím jak je opřený.
Tak co s ním mám dělat? Nosit bych neměla, ležet moc dlouho nevydrží, spát nechce…a nosit na rukách pořád? Tak to ale neudělám vůbec nic, ani se nenajím ![]()
@LucaLuca píše:
Manduca - když je hypotonický, tak bych se toho bála.To je podle mě klubíčkování.
My jsme to řvaní do 4 měsíců měli taky kvůli bříšku. Kope si už sám nožičkama? Já bych se teď zaměřila na rehabilitaci, ta ho posune. Náš malej taky řval z toho, že hlava zvládala víc, než mu dovolilo tělo.
Nohama kope skoro pořád, rukama šermuje taky a podle dr. bude asi hodně komunikativní, dost u ní „řečnil“, ale dnes teda brečí zase skoro pořád. Od rána ho jen chovám a uklidňuju, potřebuju něco uvařit a nemám jak…
@Alecramas zkusila bych šátek a hacku. Mně junior taky v nosítku řičí (máme mei tai) a šátek má raději.
A zkus uspávat, mimino se musí naučit spát, může být přetažený, mně doteď vydrží max 2 hodiny a pak musím uspat. Jak přibývá? Nebolí ho bříško? Nemá žízeň?
Pak už musíš jen vydržet, až se srovná psychický a fyzický vývoj. To pomohlo u nás.
@Alecramas píše:
Tak co s ním mám dělat? Nosit bych neměla, ležet moc dlouho nevydrží, spát nechce…a nosit na rukách pořád? Tak to ale neudělám vůbec nic, ani se nenajím
Já nevím. Taky jsem se nenajedla, byl prostě náročný. Kolikrát jsem šla radši nenajezená ven, aby aspoň chvilku neřval. U nás se to spravilo, až se začal sám pohybovat a měl více podnětů - hračky na zemi apod. Proto bych se urychleně věnovala té rejabce. Dnešní vaření to samozřejmě nevyřeší.
@Billi píše:
@Alecramas zkusila bych šátek a hacku. Mně junior taky v nosítku řičí (máme mei tai) a šátek má raději.
A zkus uspávat, mimino se musí naučit spát, může být přetažený, mně doteď vydrží max 2 hodiny a pak musím uspat. Jak přibývá? Nebolí ho bříško? Nemá žízeň?
Pak už musíš jen vydržet, až se srovná psychický a fyzický vývoj. To pomohlo u nás.
Mně nespal skoro vůbec, přetažený byl určitě, vydržel 6 hodin nespat a pak spal 20 min. Málem jsem z toho zcvokatěla. Dcera nespala taky, ale aspoň neřvala.
S tím srovnáním vývoje mohu jen souhlasit. Však jsem to už psala.
@LucaLuca píše:
Já nevím. Taky jsem se nenajedla, byl prostě náročný. Kolikrát jsem šla radši nenajezená ven, aby aspoň chvilku neřval. U nás se to spravilo, až se začal sám pohybovat a měl více podnětů - hračky na zemi apod. Proto bych se urychleně věnovala té rejabce. Dnešní vaření to samozřejmě nevyřeší.
No tak to leda v kočáru, ale tam mi moc spát nebude. V nosítku po chvíli usne… Rehabka nám začíná ve čtvrtek. Teď konečně na chvilku usnul, žízeň možná může mít, nezkoušela jsem
, jsem z toho už vážně vedle, když furt brečí, na bříško dávám Infacol. A většinou se teda nají, vydrží tak slabou hodinku a pak je nevrlý, případně hned po jídle. Tak nevím, kdy ho dávat na břicho - po jídle by se asi poblil a pak už jen brečí a když se vzbudí po spaní, tak taky brečí
@Alecramas Taky jsem ho neměla kdy dávat na břicho, měl to úplně stejně. Byl blicí dítě, takže tak hodinu po jídle ne, ale tím, že vůbec nespal, tak po hodině měl už zase hlad, aspoň jsem měla ten dojem. Vydrž, čas běží, za chvíli se to spraví, ten můj nespavec už chodí do 2. třídy. Ale je to tedy nezapomenutelný zážitek to jeho miminčí období.
Od 5 měsíců se plazil a bylo to trochu lepší. Už mi jen bez ustání visel na noze.
Když začnete cvičit, tak se spraví, sice budeš řešit, kdy s ním cvičit mimo jídlo a protivnost (cvičila jsem s dcerou), ale neboj, zvládneš to.