Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojte holky,
mám syna je mu 14 měsíců, je hypotonický. Chodíme k neuro. Hrubá motorika je v pohodě, leze, staví se, obchází trochu nábytek, ale ta jemná se nevyvíjí dobře. Nemáme pinzetový úchop, neumíme paci paci, papa atp…
ještě k tomu ani nemluví a málo žvatlá.
Chybí nám i zájem do různých aktivit, nepřinese mi míček, nepodá mi ho, neumí ukazovat na různé předměty atd…
Chci se zeptat, jestli někdo nemá s něčím podobným zkušenost? Může to být třeba náběh na demenci? ![]()
@Jane04 píše:
Ahojte holky,mám syna je mu 14 měsíců, je hypotonický. Chodíme k neuro. Hrubá motorika je v pohodě, leze, staví se, obchází trochu nábytek, ale ta jemná se nevyvíjí dobře. Nemáme pinzetový úchop, neumíme paci paci, papa atp…ještě k tomu ani nemluví a málo žvatlá.
Chybí nám i zájem do různých aktivit, nepřinese mi míček, nepodá mi ho, neumí ukazovat na různé předměty atd…
Chci se zeptat, jestli někdo nemá s něčím podobným zkušenost? Může to být třeba náběh na demenci?
@stinga poslala nás na magnetickou rezonanci a na genetické testy. ![]()
@Jane04 neuro se zachovala správně. Je to běžný postup, nemusí to ještě nic znamenat. Naopak to znamena, ze je doktor(ka) dusledna, to bud rada. Jestli je hypotonicka a uz leze a stavi se, tak super. S ukazovanim bych si nelamala hlavu, to prichazi klidně i o dost pozdeji. Ten uchop a paci, trenujte to, ale ne nijak násilně. Nekdo se to naučí pozdeji. I když..kde je napsane, ze to 14 měsíční dítě ma umet?? Kdy je ten správný čas?
@Jane04 píše:
@stinga poslala nás na magnetickou rezonanci a na genetické testy.
Drzim palce, at je to dobry.
A neockovala bych, radsi.
@stinga píše:na demenci asi těžko, to je problém starých lidí, ale nějaká porucha tam být může,
píšeš, že k neuro chodíte, tak ten říká co?
Rozhodně tu nechci nijak strašit, ale vygoogli si termín childhood dementia. Ono to totiž bohužel existuje.
@Jane04 píše:
@Lucie_Sx proč neočkovat? 🙈 čeká nás proti spalničkám atd…
Ja bych neockovala v zadnem pripade nic uz od chvile, kdy zacalo byt videt, ze se nestandardne vyviji.
Ocko je po neurologicke strance pomerne zahul a dat ho takto zatizenemu diteti je podle me hazard.
@Jane04 píše:
Ahojte holky,mám syna je mu 14 měsíců, je hypotonický. Chodíme k neuro. Hrubá motorika je v pohodě, leze, staví se, obchází trochu nábytek, ale ta jemná se nevyvíjí dobře. Nemáme pinzetový úchop, neumíme paci paci, papa atp…ještě k tomu ani nemluví a málo žvatlá.
Chci se zeptat, jestli někdo nemá s něčím podobným zkušenost? Může to být třeba náběh na demenci?
Syn byl hypotonicky, chodil až v roce a půl, lezl v roce, stavěl se nějak po roce. Jemná motorika byla taky hodně opozdena. Nemluvil, protože se mu špatně ovladaly svaly v puse. Rozuměl nějak průměrně, zájem měl nějak průměrně. Jestli ukazoval, to už nevím. Obecně vypadal dost opožděně. V různých tabulkách vždycky na spodní hranici, někdy i lehce pod.
Nakonec je plus mínus v pořádku, má akorát dyspraxii, v budoucnu předpokládám dysgrafii. Teď je mu sest a půl, běhá, jezdí na kole, na kolobezce, umí písmena, kreslí moc rád (vrtulníky, hasičská auta a různá schémata), špatně vyslovuje, ale obsahově a gramaticky je jeho řeč v pořádku. Potíže má, ale půjde do normální školy a ačkoli s tím bude ještě práce, jednou bude zřejmě v pořádku. Je neobratný, veškerá motorika je i přes cvičení pozadu a úplně ok asi nebudeš nikdy. Je pomalý a snadno se unaví, protože tělo ho neposlouchá a všechno ho stojí víc námahy, než ostatní děti.
Chodíme na logo, na fyzio a do ppp ke speciálnímu pedagogovi hlavně na grafo. Má i jako zářijový ještě oficiální odklad. Je vedený na neurologii, na genetice. Není ale důvod, aby ve škole nemohl číst a počítat jako ostatní, i paměť má dobrou, vyjadřování (když si odmyslis tu výslovnost) super. V poradně i ve školce mi řekli, že je chytrý. Pozornost udrží, když chce. Akorát s psaním budou potíže. Má velký zájem o techniku, snad se bude dobře učit, aby šel časem na průmyslovku. Rukama by se živit nemohl. Stále mluví o tom, že chce být hasič
, ale to bohužel taky spíš nepůjde.
Příspěvek upraven 07.03.24 v 11:25
Jo, mmr jsme dávali po druhém roce, když už s jistotou chodil (ještě v roce a tři čtvrtě to střídal s lezením) a aspoň trochu mluvil. I kdyby jen pro svůj pocit, že kdyby se něco podělalo, tak aby se to neseslo časově s očkováním. Vyčítala bych si, kdybych nevěděla, jestli za to očkování mohlo, nebo ne.
@Lucie_Sx píše:
Ja bych neockovala v zadnem pripade nic uz od chvile, kdy zacalo byt videt, ze se nestandardne vyviji.
Ocko je po neurologicke strance pomerne zahul a dat ho takto zatizenemu diteti je podle me hazard.
Amen
@Platanka dobry den, mohu se zeptat, jak je na tom syn ted? Malý ma necele tři roky a hrubá motorika taky nic moc…je hypotonicky, neumi chodit do schodu, skákat, nechce moc chodit. Jinak je ok. Hezky mluví, je chytrý..za nás proste hlavně ta hrubá..