Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky, potrebovala bych poradit, jestli nekdo nezazil to, co prave prozivame my. Dcera je narozena o mesic driv, od 3. tydne mela silene koliky. Spavaly sme spolu v posteli, usinala vycerpanim az po pulnoci. Pred ukoncenym 3. mesicem jsem prestala kojit a vsechno bylo super, dokonce od 3 mesicu spavala sama v postylce ve svem pokojicku. Usinala kolem 8, v noci se jednou vzbudila na kojeni a spala cca do 7. Ted cca od 4 mesicu zacala dost neklidne spat, budila se nekolikrat a casto usnula az semnou v posteli. Ale ted posledni asi 4 dny ma hrozne hystericke zachvaty, pres den ani ne, ale vzdycky vecer. Dostane posledni mlicko a bud na pul hodinky usne nebo rovnou zacne rev. Nepomaha vubec nic. Jako kolika mi to neprijde, u te se hrozne propinala a pomahalo aspon skakani na mici. Doktorka nas poslala i na orl, ale vse v poradku. Zitra budou jeste vysledky moci, ale pri testu na papirek tam nic nebylo. Na zuby to pry taky nevypada. Um mame porad stejne, prikrmy jeste nedavame. Dcera jeste hodne riha, ale v tom doktorka taky problem nevidi. Pres den spi dopoledne ceelkem hodku az hodku a pul a odpoledne 2-3. Vcera usnula o pul 11 a vstavala uz o pul 6. Uz jsem bezradna, nemate s tim nekdo nejake zkusenosti? Dekuju za kazdou radu.
@Cracky A zkoušela jsi dát víc UM? Mohla by mít třeba růstový spurt
Ale jinak se tomu říká večerní neklid a víceméně tím trpí všechna miminka, ale ne takhle hodně, no ![]()
Jinak tady je to hezky popsané"
No u zubů je prý nejvíc nepříjemné prorůstání krz kost, kdy na dásni není nic vidět (horní zuby).Hodně říhá, to by mohlo svědčit třeba i o tom, že polyká víc slin, s tím i vzduch.
Stejně tak může jít o reflux a pálící žáhu.
Může být přetažená, zkoušeli jste dávat spát dřív, častěji? Nedržíte jí vzhůru později odpoledne? Při některých obdobích potřebuje dítě spát třeba od 5, půl 6 odpoledne a rodiče ho raději spát nedají, protože myslí, že by pak nespalo v noci nebo uslo moc pozdě, ale jakmile se dítě přetáhne, tak to je mnohem horší než když se vzbudí třeba v 9 večer a pak je vzhůru bez řevu.
@Cracky Proč by to nemohly být zuby? Nám zas doktorka říkala, už to bude to je nateklé jako blázen, říkala to pořád a zuby vyrostly až před jedním rokem
Zkus namazat dásně, nebo jak tu někdo psal přidat UM. Já od malička dávala spát v sedm a to i přes to, že syn byl hodně spací i přes den, v osm mi přijde už dlouho, záleží teda jak dlouho je před tím vzhůru ![]()
U nás bylo něco podobného…je klid až po tom, co jsem ji nechala prso po tom co přestala sát i na dudání. A to chce pouze levé prso. Z pravého teče víc mlíka a to ji překáží. Do té doby než jsem na to přišla byl taky furt řev, protože jsem nevěděla co chce když měla vše vč. prsa.Bylo to ale zrovna to špatné prso.Ted holt necham večer hodinu dudat a je klid. Snažila jsem se to nedělat, ale radši klidné dítě a klidná matka, než mít rozdrásané nervy.
Zapomnela jsem napsat, ze ted min papa a celkem ublinkava. Ona kdyz jidlo nechce, tak flasku odstrci jazyckem
ale premyslela sem, ze bych zkusila nejakou kasicku. Taky sem prave myslela, ze to jsou zuby. Ma porad ruku v puse a silene slinta. Jeste mela na spodnim dasnu z vnitrni strany takovy maly bily flicek, po telefonu dr rikaly, ze to budoiu afty a mazat. Osobne tam nic nevidely. Ale toto je uz 3 tydny, rev zacal az ted. Na tom orl rikali akorat, ze ma trosku cervene v krcku. Mela i dva dny vzdycky vecer 37,5, doktorka rikala, ze asi viroza. Ale mala spustila ten rev i tam a rikala, ze takovy hysterak by kvuli viroze nebyl ![]()
My hlavne chceme za 2 tydnyy jet na 4 dny na dovcu, ted nevim mestli to radsi nezrusit
@Cracky já bych řekla, že jsou to zuby. Náš prcek má taky při protlačování náhlé, zoufalé záchvaty pláče a řevu.
První zuby se nám prořezávaly měsíc!! Vůbec jsme netušili, že jeho chování pramení od zubů.
K té dovče-naše čerstvá zkušenost: taky jsme chtěli na 4 dny pryč…a vraceli jsme se dříve, protože jsme naším protivou nechtěli otravovat hosty hotelu.
![]()
Tohle jsme měli taky, od 3 měsíců do 5měsíců každý večer od půl 6 do pul 8 řev. Bylo to nejspíš od zubů.
@Cracky A byla před tím někdy na očkování? Psychická nepohoda a zánět mocoveho měchýře jsou nežádoucími účinky.
@Bubiii na ockovani byla 16.7. a prave zitra sme meli jit na dalsi
@kopejka doktorka posilala moc na rozbor. zitra nesem dalsi a podle toho nasadi atb. nastesti nemusime do nemocnice. ale je mi ji hrozne lito ![]()
@Cracky Takže je velka pravděpodobnost nežádoucích účinků po očkování.