Ideální model střídavé péče - dítě 4 roky?

Anonymní
11.10.21 17:02

Ideální model střídavé péče - dítě 4 roky?

Pěkný den všem :-)

Bohužel, i já jsem nechtěně spadl do situace, kdy si za mě přítelkyně našla náhradu a nyní jsme v řešení péče o 4 leté dítě.
Rád bych se dohodl mimosoudně. Stále se ale nemůžeme shodnout na ideální variantě střídání. Týden a týden je pro oba dlouhá doba. Navíc, ex. by nejraději větší část pro sebe, že je přeci matka. Jenže pro mě i jeden den bez kontaktu je těžký :,(

Rád bych tedy nějaké Vaše zkušenosti, jaké máte a co se Vám nejlépe osvědčilo?

Předem díky. P

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1721
11.10.21 17:09

Záleží jak to máte oba s prací a bydlením, kam bude dítě chodit do školky a pak do školy. Většinou se domlouvá střídání po týdnu, ale není to pravidlem, kamarádka má děti u sebe 3-4 dny a pak jsou u táty.
Ona sice matka je, ale ty jsi otec, takže smolík, nárok máte oba dva stejný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.10.21 17:10

Co bydlet poblíž, vyzvedávat děti, být s nimi třeba večer, pak je dovést k mámě…?

• Citovat
  • Upravit
14379
11.10.21 17:22

Pokud žijete tak, aby dítě mohlo navštěvovat stejnou školku a později školu, zaměřila bych se na střídání v rámci dnů. O jejich počtu můžete rozhodnout sami, orientovaná bych se podle přání dítěte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
11.10.21 17:27
@Anonymní píše:
Co bydlet poblíž, vyzvedávat děti, být s nimi třeba večer, pak je dovést k mámě…?
@Anonymní píše:

Bohužel, i já jsem nechtěně spadl do situace, kdy si za mě přítelkyně našla náhradu a nyní jsme v řešení péče o 4 leté dítě.
Rád bych se dohodl mimosoudně. Stále se ale nemůžeme shodnout na ideální variantě střídání. Týden a týden je pro oba dlouhá doba. Navíc, ex. by nejraději větší část pro sebe, že je přeci matka. Jenže pro mě i jeden den bez kontaktu je těžký :,(

Předem díky. P

Vycházela bych z vašich reálných možností. Můžeš ve svém týdnu každý den vyzvedávat ze školky? Co když bude dítě nemocné? atd. A podle toho rozdělila čas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
11.10.21 17:28
@Aduš8 píše:
Pokud žijete tak, aby dítě mohlo navštěvovat stejnou školku a později školu, zaměřila bych se na střídání v rámci dnů. O jejich počtu můžete rozhodnout sami, orientovaná bych se podle přání dítěte.

Tohle je pro dítě největší psycho - rozhodovat, jestli chce být s tátou, nebo mámou…
Navíc to u rodičů budí nezdravou soutěživost (u mě můřež k večeři zmrzku, u mě zase koukat dlouho na TV)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2558
11.10.21 17:59

Já nejsem zastánce střídavý péče, mam hodně kamarádů, co mají rozvedený rodiče a všichni na to jen nadávaj :nevim:
Jestli bydlíte poblíž, donluvte se na častých návštěvách, vyzvedávání ze školy, občasný přespání atd… ale domov by to dítě mělo mít jen jeden

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2645
11.10.21 18:15

V jednom dokumentu o autismu jsem viděla i střídání po dni, kde to prý všem vyhovovalo. Odpoledne jeden rodič vyzvedl ze školky, dítě bylo u něj, přespalo a ráno ho odvedl do školky, kde ho pak vyzvedl druhý rodič atd. Ale než tohle jako dítě zažívat, radši bych spáchala sebevraždu. Jediný model, který mi přijde o. k., je koupit si byt ve stejném vchodě, aby dítě mohlo chodit z bytu do bytu ideálně samo a kdy chce, nebo se střídat jako rodiče u dítěte v bytě (tam je ale dost limitovaný budoucí život rodiče, těžko si pak založí novou rodinu).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.10.21 18:49

Ahoj, my máme nastavený docela fungující systém a sice: v jednom týdnu jsou děti u otce pá-ne a ve druhém týdnu st-pá. Takže v každém týdnu jsou u táty 2 noci a 5 nocí u mámy, ale otec je v každém týdnu vidí 3 dny.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.10.21 18:59

Ahoj, já jedu střídavku už 7 let, začínali jsme v záčátku po dvou dnech - nebo spíš krátký a dlouhý týden- máme to tak v rozsudku, sehnala jsem si byt v obci, kde děti chodili do školky a školy. Když byly obě děti školní, začali jsme se střídat v pátek odpoledne po týdnu….

Myslím, že u malých dětí a v začátku je lepší střídat po krátkých úsekách s ty prodlužovat podle dětí…

• Citovat
  • Upravit
81522
11.10.21 19:52
@Anonymní píše:

Předem díky. P
Šli jsme od sebe, ldyz bylo det 4 a 6. Mě dost bizardni model, ale vyhovuje nám a proti pcekavanim drží s drobnymi zmenami už 6,5 let.
Bydlíme kousek od sebe
Děti jsou s tátou dva vecery/nociv týdnu, se mnou další dva dny. Pátek až pondeli ráno střídavé ob víkend. Já měla ztraceny úvazek, takže jsem je denně vyzvedávat že školy, do teď většinou chodí že školy ke mne, táta s je vyzvedáva píše práci, obvykle kolem seste. Ale zas rano začíná v práci později, tak je vypravoval do školy a do teď je ráno vozi. Prázdniny a svatky podle dohody.
Vysledek je, že je s dětmi vcelku dost času, odhadem 40%, oba je vidím denně, většinu věci mám pod placem a vyhovuje mi to, jemu taky.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2038
11.10.21 20:55

Ja myslim, ze dite by melo byt s mamou, i kdyz mas jako otec na dite narok. Domluvte se, ze ho budes vidat casteji ale uplne do stridavky bych nesla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
11.10.21 20:59
@xkoup21 píše:
Ja myslim, ze dite by melo byt s mamou, i kdyz mas jako otec na dite narok. Domluvte se, ze ho budes vidat casteji ale uplne do stridavky bych nesla.

Nemusí to mít úplně týden na týden. Můžou to mít třeba 2 ku 4 a víkendy si nějak točit. Nebo třeba 3 týdny u mámy a týden u táty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14379
11.10.21 21:10

@Bábrdl nemyslela jsem to zrovna takhle, ale spíš aby netrvali třeba na týdenním střídání, pokud by to malé dítě po dvou dnech plakalo za mámou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5757
11.10.21 21:11
@Bábrdl píše:
Tohle je pro dítě největší psycho - rozhodovat, jestli chce být s tátou, nebo mámou…
Navíc to u rodičů budí nezdravou soutěživost (u mě můřež k večeři zmrzku, u mě zase koukat dlouho na TV)

Tak asi to neni mineno tak, ze kdyz dite rekne budeu taty a kdyz rekne bude u mami, ale brat ohled na jeho povahu a na to jak to citi, mnoho deti v tomhle veku je na maminku hodne vazanych a je pro ne narocne byt treba pres noc bez ni apodobne, takze tak jak rodicum uklada i zakon a rodicovska odpovednost meli by brat ohled na “nazor” ditete… to jeto nejlepsi comohou udelat…snasi to dite spatne tak mu nechat cas a bydlet blizko sebe a videt tatku kazde odpoledne, alenepres noc… a treba za pulroku pridat noc, pak 2 atd…pokudtodite snasidobre a rodice jsou schopnikomunikovat… tak je mozne hned treba 2-3 noci jeden tyden, druhy zase jinak, proste dle domluvy, tak aby v ramci moznosti bylo co nejlepe vsem a pro dite conejmensi trapeni.Ale jen mujnazor…
A dalsi nazor je, ze rodice majk stejna prava, alei pres vsechny genderove snahy stale rolemamibkya roletaty v zivote maleho ditete neni a nikdy nebude stejna at se o to snazi nasilnou zmenou jak kdo chce:) a pro dite je nejlepsi, kdyz ma tatu a mamu a ty plnisve role, ne kdyz marodice 1 a 2 a ty o sve role bojuji, ale zase jen muj nazor:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna