Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@kadlina píše:
Měla jsem stejnou starost. Dítě přestože prošlo předškolní přípravou, znalo všechny písmenka, tak samohlásky nepochopilo. Říkala jsem si, jestli to není nějaké dys. Těsně před školou to začalo být lepší, ve škole to seplo samo. Nechala bych jí být, případně opravovala, když se bude ptát, jestli to má dobře, aby neměla nějaký špatný návyk. Rozhodně nepomůže peskování nebo nervování. Času má ještě dost, ona to pochopí.
Dakujem. Ja ju moc nepeskujem, ani neskusam a nekontrolujem. Ale ked ani po roku nevidim ziaden pokrok, tak mi proste tie nervicky uletia
Som proste z jej sposobu nervozna. Asi ze sa o nu bojim. ![]()
V minulém životě holt byla arabkou, nebo hebrejkou ![]()
Jasně že je v pořádku, je to malá holka, psát se učí děti až ve škole.
Nemá proč být nejistá, nepotřebuje umět psát, tak ať má svoji vlastní, originální psanou řeč. Ve skutečnosti nejspíš ještě nepochopila úplně, jak to s tím psaním funguje tu část, co pochopila holt realizuje takhle. to je úplně normální a že se s psaním čeká až do první třídy má svoje neurologická opodstatnění. Navíc části dětí by udělalo lépe, kdyby se číst a psát učili ještě později - tak jak to umožňují mnohé alternativy klasického frontálního vyučování. Hezky o tom na příkladu čtení píše třeba Ondřej Šteffl http://blog.aktualne.cz/…j-steffl.php?…
V žádném případě to nestojí za rozčilování, jen získá pocit, že její snaha psát je něco, co vás rozzlobí a přestane se snažit.
@Bábi Zlopočasná negooglete žádné možné poruchy, jedině si způsobíte panický záchvat.
Navíc s přezdívkou co používáte - zapněte hlavologii a dovolte vaší dceři být malou, bezstarostnou holkou.
@Ou píše:
@Bábi Zlopočasná negooglete žádné možné poruchy, jedině si způsobíte panický záchvat.Navíc s přezdívkou co používáte - zapněte hlavologii a dovolte vaší dceři být malou, bezstarostnou holkou.
Vsak ja sa snazim
Sice jej vysvetlim vsetko, na co padneme, ale do nicoho ju nenutim. Mozno som precitlivela, mozno je to tym, ze nie som zvyknuta, ze slecna nieco nechape. Je naozaj hodne sikovna, niekedy ma ta jej hlava az desi. A potom pride zasek, na ktory cumim a neverim, ze je to u mojho dietata ![]()
Je prva, a je viditelne sikovnejsia nez jej sestra. A potom jedna vec, co jej do hlavy nejde uz vyse roka. Tak pomalicky, ale iste zacinam panikarit. ![]()
Když se to soustavně neučí, tak bych nepanikařila. A že má různé výpadky? Moje dítě se z ničeho nic začalo tvářit, že nespočítá 1+1, když v té době (předškolák) počítalo 9+4. Strašně mě to vylekalo, až posléze jsem zjistila, že to je velmi zábavná hra „na blbouna“ ![]()
Vysvětlovala bych to, ale netlačila na pilu. Třeba to taky tvoje dítě baví, jak se z toho hroutíš ![]()
A hlavně neporovnávat děti mezi sebou! Dělala jsem to, také k neprospěchu mladšího. Dostávala jsem pravidelně vynadáno od kamarádky, jenže když já viděla, jak je to druhé nedůvtipné. Také jsem od prvního byla zvyklá na něco jiného. A pak po nástupu do školy během jednoho měsíce druhé dítě začalo číst pohádky plyšákům. Před školou znalo písmenka, zkoušelo trochu číst, ale já to nikdy nepodporovala, aby se děti ve škole nenudily. Ještě se nedá říct, že je druhé chytřejší, ale určitě je pilnější a tak to vlastně jednou může i s horším IQ dotáhnout dále než první - nadprůměrně inteligentní lenoch ![]()
Pokud máš pocit, že je dcera nadprůměrně inteligentní, tak jí vem na testování Mensy. http://www.mensa.cz/…zsi-terminy/ Odhalí tam i případné dys apod.
@Bábi Zlopočasná moje dcerka to tak také dělala
Teď je v první třídě, už čtou jednoduché věty a jde jí to:) Ale v létě mě to taky znervozňovalo, že bude mít určitě problém ve škole a je to
… nestresovala bych ![]()
„Alebo keby nepisala vobec, to by mi tiez nevadilo.“
Tak to si nemyslím. Řešíte docela silně vypadnutáí pár písmen, co byste dělala, kdyby nesplňovala ani tohle?
Moc se na to upínáte. Tady těžko pomůžou rady těch, který to měly taky.
Nějak moc nechápu o co jde, když ještě nechodí do školy (…pořád vám právě tohle asi nějak nedochází a porovnáváte se sebou, budoucí náznakyp řehnaných nároků, ona není vy, i když říkáte že to chápete, očividně máte problém to přijmout)a umět to nemusí, protože na to má čas, ale patrně vás to žere, tak někam zajděte. ![]()
TOHLE ALARMUJÍCÍ PROBLÉM NENÍ.
@Antizena píše:
„Alebo keby nepisala vobec, to by mi tiez nevadilo.“
Tak to si nemyslím. Řešíte docela silně vypadnutáí pár písmen, co byste dělala, kdyby nesplňovala ani tohle?
Moc se na to upínáte. Tady těžko pomůžou rady těch, který to měly taky.
Nějak moc nechápu o co jde, když ještě nechodí do školy (…pořád vám právě tohle asi nějak nedochází a porovnáváte se sebou, budoucí náznakyp řehnaných nároků, ona není vy, i když říkáte že to chápete, očividně máte problém to přijmout)a umět to nemusí, protože na to má čas, ale patrně vás to žere, tak někam zajděte.
TOHLE ALARMUJÍCÍ PROBLÉM NENÍ.
To by bol mozno vas pristup.
Proste keby nepisala vobec, tak by som logicky nemala co riesit, pretoze by nevynechavala jeden specificky druh pismen.
Zacala pisat, ked mala 4 roky. Jej sestra ma teraz 4 roky a nepise. A neriesim. Naucila som ju akurat napisat E, aby sa tiez mohla podpisat na pohladnicu babicke, a som spokojna. A ta mala tiez, je strasne pysna, ze sa vie podpisat ![]()