Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mala uz 6 rokov, ale je stale predskolak, pretoze jej zle vychadzaju roky. Je sikovna, trochu pocita, rozklada slova na slabiky, pise tlacene pismenka.
Ignoruje samohlasky. Akurat pise zoznam pre Jeziska, a vyzera to takto - pn pvcnv, knzk stntk dsnk… uz nie som ani zufala, uz som nastvana, zurim jak samo peklo a posielam ju prec, a niekde vzadu v hlave sa ozyva ze ci je slecna v poriadku.
Neviete mi poradit ako jej vysvetlit existenciu samohlasok? Bojujeme s tym uz vyse roka, vravievala som si, ze je na to este prilis mala, este nemusi, ale jak rastie tak zacinam ponekud zneistovat.
@Bábi Zlopočasná já mám mnohem menší dítě, ale zeptám se - je nutné, aby uměla psát ještě před školou? Nestačilo by třeba jenže bude umět napsat a přečíst své jméno? Zbytek ji naučí ne ![]()
@monrom píše:
@Bábi Zlopočasná A skúsili ste jej to vysvetliť, napísať správne a prečítať po hláskach? Treba vysvetliť, že sa píšu aj tie samohlásky. Možno si myslí, že keď čítame „Té“, tak to é ani v slove netreba napísať.
Okrem toho pomáha diktovať jej po písmenách. Po pár diktátoch veľmi rýchlo pochopí.
Vysvetlovat vysvetlujeme, hovorim, bojujeme s tym uz vyse roka. Diktovat som este neskusala, nechcem aby sla do prvej triedy a vsetko vedela, nechcela som moc tlacit. Ale zacina mi to vrtat hlavou cim dalej tym viac. A rozculuje ma
To uz teda nie je jej chyba ![]()
Naše dělá to samé
já jsem mmnk, babička bbčk a tak, když říkám, co tam chybí, tak se tváří nechápavě, proč že tam chci ta zbytečná písmena, která si přece každý domyslí ![]()
@Bábi Zlopočasná psát umí, čte Teda taky
Koupila bych písmenka pro první třídu, nebo spíš s její pomocí vyrobila
A zkoušela složit jednoduchá slova. ať to vidí
To co napsala ona a jak to je dobře.
@sisk píše:
@Bábi Zlopočasná já mám mnohem menší dítě, ale zeptám se - je nutné, aby uměla psát ještě před školou? Nestačilo by třeba jenže bude umět napsat a přečíst své jméno? Zbytek ji naučí ne
No ja netrvam na tom, aby vedela pisat… tiez sa to slecna naucila sama, podla magnetiek na chladnicke.
Ja jancim len z toho, ako vytrvalo ignoruje samohlasky.
Keby pisala a vynechavala rozne pismenka, alebo ich len placala na papier v nezmyselnom poradi, tak by som bola kludna.
@Bábi Zlopočasná
A nenervuješ se zbytečně? Kluk se uměl před školou akorát podepsat. Nic psát neuměl, natož aby psal Ježíškovi.. A to patří ve třídě k těm nejšikovnějším. Učitelka má svoje metody, kolektiv dětí taky dělá své, tam se naučí leccos i snadněji.. a hlavně za 10 měsíců může být situace úúúplně jiná a slečna bude samohlásky vnímat sama od sebe a bez nervů ![]()
@Petra Z píše:
@Bábi Zlopočasná psát umí, čte Teda taky
Koupila bych písmenka pro první třídu, nebo spíš s její pomocí vyrobila
A zkoušela složit jednoduchá slova. ať to vidí
To co napsala ona a jak to je dobře.
Necita
Teda precita celu Bibliu, ale po pismenkach, a nedokaze ich spojit do slova. Trosku to irituje, to je fakt
Ale nema az taku dobru hlavu, aby prvu triedu preskocila, a ja nechcem, aby sa tam nudila, tak ju nechavam ‚vediet‘ len to, na co pride sama, pripadne o co prejavi zaujem z vlastnej vole.
Příspěvek upraven 08.11.16 v 18:35
@monrom Tak když je předškolák tak to neřeš, vždyť psát nemusi. Naučí jí to ve škole. Učitelka by poznala kdyby měla problém, pak bych to řešila. Nechala bych jí v klidu.
@Bábi Zlopočasná píše:
No ja netrvam na tom, aby vedela pisat… tiez sa to slecna naucila sama, podla magnetiek na chladnicke.Ja jancim len z toho, ako vytrvalo ignoruje samohlasky.
Keby pisala a vynechavala rozne pismenka, alebo ich len placala na papier v nezmyselnom poradi, tak by som bola kludna.
Tak přestaň jančit a nech to plavat. Do školy jde až za rok, času dost. Buď jí to sepne samovolně, nebo se to začne učit ve škole. Nechápu tuhle snahu za každou cenu naučit dítě něco, co v dané době umět ještě nemusí. Akorát ji budeš zbytečně stresovat a můžeš jí vytvořit pěkný blok vůči písmu. Úplně zbytečně.
@Aghata píše:
Tak přestaň jančit a nech to plavat. Do školy jde až za rok, času dost. Buď jí to sepne samovolně, nebo se to začne učit ve škole. Nechápu tuhle snahu za každou cenu naučit dítě něco, co v dané době umět ještě nemusí. Akorát ji budeš zbytečně stresovat a můžeš jí vytvořit pěkný blok vůči písmu. Úplně zbytečně.
No ja sa prave obavam, ze nejaky blok uz v hlave ma.
Preto ma to tak irituje a preto obcas zrusim nervy.
@Bábi Zlopočasná píše:
No ja sa prave obavam, ze nejaky blok uz v hlave ma.Preto ma to tak irituje a preto obcas zrusim nervy.
Bábi, fakt se na to vykašli. Úplně. Nech jí být, ať si píše jak chce. Někdy je lepší přestat tlačit na pilu a věci se vyřeší samospádem.
@Bábi Zlopočasná Dcera to taky delala, ted uz teda ty samohlasky slysi.. kdyz cte, tak prave ji to delim na ty slabiky. (Ale u nas ve skole neuci genetickou metodu) Jinak jsem ji naucila na slovnim fotbale.. vsechno prodluzujeme, aby slysela jen tu samohlasku.. TAAAAA - AAAA - A Jinak ji hrozne dlouho trvalo, nez ji naskocilo, jak ty slova spojit.. prave mi to prislo v souvislosti s temi samohlaskami.
@Aghata píše:
Bábi, fakt se na to vykašli. Úplně. Nech jí být, ať si píše jak chce. Někdy je lepší přestat tlačit na pilu a věci se vyřeší samospádem.
Vsak pisem ze vacsinu co vie, sa naucila sama. Ma neuveritelneho pamatovaka. Dokonca ma stvu aj dielnicky pre predskolakov, ucia sa tam rozkladat slova na slabiky, dnes vyvodzovali pismenka… co ma byt praca v prvej triede.
Ale ani vo sne by ma nenapadlo, ze moze byt normalne totalne a vytrvalo ignorovat samohlasky.
Myslím, že to dělá většina podobně starých dětí, neboj
Dcera vloni (teď je jí skoro 7, je prvňačka) psala stejným stylem, proste jen souhlasky a navic jen ty, ktere slysela. Takže sestra Kačenka byla KČK
Pak se naučila takové ty jednoduché slabiky tvořené jednou souhláskou a jednou samohláskou, a ještě teď po 2 měsících první třídy píše tak, že používá jenom je. Třeba KAČENKA by teď napsala KAČEKA ![]()