Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Uvažuju o nějaké antikoncepci a do tablet se mi moc nechce jít, jsem zapomnětlivá
ale něco málo jsem četla o Implanolu, máte s tím někdo zkušenost? Bolí to zavedení? A kolik vás to stálo?
O tomhle nic nevim, ale dnes tu bezela diskuse o nitrodeloznim telisku. o tom jsi neuvazovala ?
Implanon jsem měla zavedený před cca 5-ti lety. Stálo to kolem 5000Kč, chrání 3 roky.Zavedení se dělalo v lokální anestesii, nebolelo.
Tento typ antikoncepce mi vůbec nesedl, permanentně jsem špinila, objevilo se silné akné. Po pár měsících se mi objevilo autoimunitní onemocnění štíté žlázy (velice rychlý nástup)- spojitost s Imlanonem nebyla potvrzena, ale po odstranění došlo k remisi a ta dosud trvá i bez léčby.
Implanon jsem si po roce odstranila sama( s pomocí kolegyně, dělám ve zdravotnictví), doktor se k tomu přes všechny problémy neměl.
Stejné problémy mi začala dělat i gestagenní antikoncepce v tabletách předepsaná po porodu, tentokrát jsem vysadila při počátečních příznacích.
V tvém případě bych nejdřív vyzkoušela, jak tělo snáší gestagenní antikoncepci a pak až investovala do Implanonu .
Huffmanka píše:.................uvažovala, ale nevím jestli by mi to třeba nějak nevadilo
O tomhle nic nevim, ale dnes tu bezela diskuse o nitrodeloznim telisku. o tom jsi neuvazovala ?
No tu ja mam nepravidelnou uz od zacatku co ji mam. Mi byvali doktori to nejak neresili.
Sama se zeptej sveho lekare a on ti to podrobne vysvetli a rekne ti treba rozdily mezi tim Implanonem a teliskem. Teliska jsou i hormonalni, ale takova uz jsou kolem 6000. Takze pokud jsi schopna uvolnit takovou castku z rozpoctu, tak by se i pro tebe hodilo. Pak jsou nehormonalni, to jsem mela ja a to fakt stoji kolem 1500 a mas bozi klid na 5 let, nekdo uvadi ze i na vic pokud je vse v poradku. Ja osobne nejsem zrovna pro hormony. Mozna mi pomohou v prechodu, ale zatim je proste nechci. Na prasky jsem i celkem zapometliva.
Muj nazor na tu tycinku je, ze by mi vadilo cizi teleso pod kuzi. Neco jjineho je v deloze kde ho necitis, nenahmatas.
Jak rikam, popremyslej, prober s lekarem. Je to opravdu prijemny pocit kdyz mas telisko a nemusis se starat cela ta leta. Pokud se rozhodnes pro miminko, doktor ti ho kdykoliv vynda. Mam dve kamardaky ktere ho maji a jsou spokojene. Ja byla take a po porudu do toho jdu znova.
Dej vedet jak jsi se rozmyslela a eventuelne jestli uz sis ho nechala dat. ![]()