Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Nejsou zde nějaké sestřičky, paní doktorky? Zajímala by mě taková věc…
Chapu, ze kazdy clovek ma svoji imunitu a ma ruznou odolnost aby chytil nejakou nemoc nebo pokud chyti, take se s ni lepe vyporada…ale i tak, obecne…
Je byt, v nem rodina, dejme tomu, ze otec onemocni- chripka, angina, par dni na antibiotikach, kasle cestou na zachod, propoti periny, saha na dvirka lednice, vsechno…samozrejme u chripky mezi dospelymi neni problem, pouzila jsem to jako priklad, dosadte si nejakou vice nakazlivou nemoc, napr. nestovice pokud je ten s rizikem nakazeni jeste nemel, spalu, streptokok, mononukleoza…
Jde mi oo to, jakym zpusobem ma cenu a smysl snazit se o co nejvice sterilni prostredi a zda to smysl ma…mam totiz nekdy pocitze kdyz tedy po neci nemoci prevlekam periny, tak prece bych mela i vyprat zaclony? A co koberec, kdyz na nej napr upadl posmrkany kapesnik, vylilo se trochu vody z niz nemocny pil..co plysaci, kdyz nemocny kejchal doc vzduchu?
Proste do jake miry ma smysl snazit se, aby se okoli od nemocneho nenakazilo?
Asi to zalezi samozrejme i na druhu nemoci, ale tak treba priklad? Priblizne?
Povazuju za samozrejmost vyprat a vyzehlit povleceni a obleceni v nemz marodil, hrnky umyt ve vlazne vode a kliky dveri a od lednice obcas prejet desinfekci..ale stejne…ja to treba od pritwele vzdycky chytim, at se snazim sebevic
takhle jsme se treba cele 4 tydny radsi ani nevzali za ruku ani nepolibili a kazdy pil ze sve sklenice, a ja od nej virozu stejne xchytla… ![]()
Když to od něj stejně chytíš, není lepší se za ty ruce brát? ![]()
Btw., malý dovlekl nemoc ruce-nohy-ústa. Je to virové, vysoce infekční. Chytl to jenom švagr, jelikož jsme byli zrovna u nich na návštěvě na víkend, když dostal malý horečky.
Jinak fakt nikdo. A to jsem tady s dezinfekčním hadrem opravdu nelétala. ![]()
Jak víš, že to vždycky drapneš od něj? Nikdy nechodíš ven/do práce a s nikým jiným kromě přítele se nestýkáš, když je on nemocný?
Podle mě je absolutně nereálné udržet sterilní domácnost a hlavně je to naprosto zbytečné, pokud člověk vytáhne patu z domu
Leda, že by toho nemocného držel v karanténě ![]()
Vyprat, vyžehlit, vytřít jo, ale to je asi tak vše ![]()
Tohle je kapenkova infekce, psikne a viry leti x metru rycjlosti nekolik desitek kilometru za hodinu. Sahne si na pusu nebo tou opsiknutou sahne na kliku, kohoutek. Po par hodinach uz to podle me neni nakazlive, to spis v ramci hodiny, dvou. Zaclony mi prijdou uplne mimo, pokud do nich nesmrka.
Ja bych to zas tak neresila, ja ted musela tyden fungovat s virozou s detmi, nikdo to nechytil
A pokud ma clovek horsi imunitu a lapne kde co, musel by se zavrit do vzduchotesne bubliny.
Já mám dvě děti. Nemocné jsou často, nemají úplně o. k. imunitu. Ale úklid a nějaké vytváření „sterilního prostředí“ jak píšeš moc neřeším. Samozřejmě, když je někdo nemocný, tak nepoužíváme jedno nádobí nebo příbor (což teda většinou ani za zdrava
, více větráme, častěji převlékám ložní prádlo a vyměňuju ručník a bráním dětem, aby se k sobě nějak moc tulily. Nedezinfikuju nic, nebo jen naprosto výjimečně. Když měl starší 2× spálu, mladší se nenakazil, takže tahle opatření asi stačí.
S těma záclonama a čištěním koberce jsi mě teda rozesmála (neber to zle
). Ani mě teda nikdy nenapadlo otírat kliky
. Jsem pro to, chovat se i při nemoci normálně, zachovat si zdravý rozum. To by se taky mohlo stát, že sice infekci díky dokonalým opatřením nechytnu, ale zato mě kvůli paranoie z bacilů odvezou do Bohnic
.
Když se bojíš infekce, pořiď si horské sluníčko a nemusíš prát záclony ![]()
Btw. já mám v baráku dva malé psi. Malý se v tom jako batole plazil. Tady fakt sterilno není. A jsme poměrně zdraví.
Co takhle spíše něco na podporu imunity.
Jak by se u nás řešili třeba neštovice netuším. Manžel je ještě neměl. Ale stejně do kontaktu ty lidi v domácnosti prostě dojdou. To snad ani nejde to úplně odizolovat. ![]()
V nemocnici má být čisto a sterilno a taky se tam chytne kde co. ![]()
@omites píše:
Btw. já mám v baráku dva malé psi. Malý se v tom jako batole plazil. Tady fakt sterilno není. A jsme poměrně zdraví.Co takhle spíše něco na podporu imunity.
Jak by se u nás řešili třeba neštovice netuším. Manžel je ještě neměl. Ale stejně do kontaktu ty lidi v domácnosti prostě dojdou. To snad ani nejde to úplně odizolovat.
V nemocnici má být čisto a sterilno a taky se tam chytne kde co.
protože tam jsou nemocní lidé s oslabenou imunitou a i koncentrace marodů je tam podstatně vyšší než v běžné domácnosti
![]()
Tak jediná možnost je karanténa a poté vše spálit. K jídlu dávat palačinky a podávat je pode dveřmi, jinak vážně netuším, jak se ubránit nemocem v rodině. My zatím žijeme 4 na 50m2 a nakažení se od ostatních je vždy loterie.
@Niemeyer Tak zrovna streptokoka - spálovou angínu - jsme v rodiny nikdy navzájem nepochytali. Syn taky trpíval na horečnaté virózy a ani ty jsem většinou nechytli. Zato rýma a kašel, to je jistota, že je budeme mít všichni.
Takže se snažím vždycky trochu podpořit imunitu, hodně větrat, prát ručníky, mýt si ruce.
Ale hlavně je podle mě důležité nepodléhat strachu a fobii z onemocnění, tím si naopak svou imunitu zbytečně podkopáváš.
@Niemeyer Je to marný. Slabá imunita
Mám to taky.
Viděla jsi někdy jak vypadá skutečná ochrana před infekcí. Třeba laboratoř BSL 3? Tam se opečovávaní nemocní s ebolou a to ani není kapénková infekce. Nemocný má vlastní vzduch, ošetřující taky, na sobě několik vrstev ochrany. pak je solidní šance že to nechytíš ![]()
V době epidemie eboly byl příběh dívky, jíž onemocněla celá rodina. Ona se o ně starala tak, že se každý den zamotala do igelitu, celá, nasadila roušku, dala jim najíst, pak si omotala ruce laším igelitem, sundala původníigelit, všechno spálila, omotala si ruce igelitem, sundala si roušku, všechno spálila. A takhle několikrát denně. no, nenakazila se. Zázrak. ![]()
Taky desinfikuju kliky, někdy i nosím roušky (infekce dýchacích cest zhoršují moje chronické onemocnění) a je to celkem k ničemu.
Chripka a podobne nemoci se siri kapenkovou infekci, tj. vzduchem, ktery ty pak nadechnes. Na to ti otirani klik a prani zaclon nepomuze, jedine rouska nebo posilit svou imunitu.
@Karleon píše:
Tak jediná možnost je karanténa a poté vše spálit. K jídlu dávat palačinky a podávat je pode dveřmi, jinak vážně netuším, jak se ubránit nemocem v rodině. My zatím žijeme 4 na 50m2 a nakažení se od ostatních je vždy loterie.
Palačinky pode dveřmi ![]()
Dobrý den, řeším něco podobného. Nakonec jsem si to zjistil sám. Koupím si pro dceru sprej, který se stříkne na tričko nebo mikinu pod krk. Uvolňují se éterické oleje v čele s eukalyptem, což by mohlo alespoň trochu dceru chránit. Není to sice nic levného, ale v minulosti cca před nějakými 10ti lety jsem to měl a osvědčilo se mi to.
Dealer rozhodně nejsem, kdyby někdo chtěl, jmenuje se to EUCASOL.
@Lojzik13 píše:
Dobrý den, řeším něco podobného. Nakonec jsem si to zjistil sám. Koupím si pro dceru sprej, který se stříkne na tričko nebo mikinu pod krk. Uvolňují se éterické oleje v čele s eukalyptem, což by mohlo alespoň trochu dceru chránit. Není to sice nic levného, ale v minulosti cca před nějakými 10ti lety jsem to měl a osvědčilo se mi to.
Dealer rozhodně nejsem, kdyby někdo chtěl, jmenuje se to EUCASOL.
no tak něčím podobným se nastříkala jdna paní v MHD vloni na podzim. byl to takový příšerný smrad, že se mi udělalo špatně a myslela jsem, že budu muset na příští zastávce vystoupit (a to podotýkám, že těhotná jsem nebyla). lituji to dítě…