Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@jdukolem no, nakazliva je, to je jasny. Otazka je jak moc. Jednu dobu ji manzel mival minimalne jednou rocne. Nikdy jsem ji nechytla. Chripku mel jednou a mela jsem ji hned. Proto bych rekla, ze bakterialni infekce je min nakazliva nez virove. Ale ruku do ohne za to nedam. Uvidime. Zatim je dcerka v poradku. Jedine, co ji chybi, je maminka ![]()
Jinak kdyz proctes diskusi, nekdy to skolilo pul rodiny, jindy ne. Jestli to nesouvisi s tim, ze angina muze byt i viroveho puvodu. I kdyz casteji byva bakterialni, streptokokova.
@jdukolem Náš profesor tím vysvětloval právě to, že když je angína bakteriálního původu, (samo může být i virová) tak se zbytek rodiny těžko nakazí. Vyloučené to není, ale z vlastní zkušenosti vím, že ode mě angínu nikdo nechytl. Ovšem chřipku a všelijaké rýmy ano.
Dobrý večer. Prosím o radu. Dnes u nás byla kamaradka se svým 3letym synem a az poté z ní vypadlo, ze maly je 3. den na atb proti streptokokove (bakterialni) angine. Dle info z netu je infekční max. 48 hod. od zacatku užívání atb. Přesto jsem se vylekala, ze to mohly chytit naše děti. Mam se bat?
@robinka
bych ji poslala do haje, tyhle lidi uplne nesnasim.3 den na atb je hranicni doba, kdy by atb uz mela zabrat, ale hranicni prave proto, ze infekcni byt muze. davej detem preventivne kloktat treba vodu se soli nebo neco na desinf. a snad vas ta blbka nenakazila.
@K82 píše:
@robinka
bych ji poslala do haje, tyhle lidi uplne nesnasim.3 den na atb je hranicni doba, kdy by atb uz mela zabrat, ale hranicni prave proto, ze infekcni byt muze. davej detem preventivne kloktat treba vodu se soli nebo neco na desinf. a snad vas ta blbka nenakazila.
Já bych byla určitě 3. den ATB se svým ditětem doma, ale pro vás to už infekční nebude s největší pravděpodobností. Kolem nás chodí mnoho bezpříznakových nosičů streprokoka, stafylokoka aj. bakterií. Kámošce bych řekla, ať ti přístě oznámí, když budou deti mít jakoukoliv nemoc. Ja vím ráda, co ke mně jde. Moje dítě může být třeba po očkovaní…
Já mám pocit, že obecně ATB zabírají okolo 48 hodin, ale penicilin, který se nejčastěji na angínu dává, už kolem 24 hodin. Jinak nechápu, proč tě kamarádka třeba neupozornila předem (dle mě je to minimálně slušnost)…
Děkuju.
A jak je to se společně vidanymi lidmi? Třeba jako ze starší braska nemocného je sice zdravy, ale v kontaktu s nemocným i s nami?? Lisi se to u dospelych? Muze byt prenasecem infekce matka, t. c. zdrava? Je to riziko? Omlouvám se za hloupe dotazy, mozna tusim, ale rada bych si to ujasnila.
Na medicíně se říká, že laboratoř se neléčí, tzn. že pokud by zdravý člověk šel třeba na výtěr krku, tak je možné, že mu tam nějakou mršku najdou, ale nebudou ho přeléčovat ATB, pokud nemá žádně vnější symptomy. Něco jiného by třeba bylo, pokud hrozí, že dotyčné dítě bude mít neštovice (sourozenec neštovice měl) a mělo by být v delším kontaktu např. s kojencem…
@Pocahonta píše:
Já mám pocit, že obecně ATB zabírají okolo 48 hodin, ale penicilin, který se nejčastěji na angínu dává, už kolem 24 hodin. Jinak nechápu, proč tě kamarádka třeba neupozornila předem (dle mě jen to minimálně slušnost)… [/citacenevi.
Nevím jak zabírá
My máme penicilin od pondělí po 6 h
A tet dostal vysokou horečku kterou nemůžeme srazit