Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj, od patku od vecera me bolelo v krku pri polykani. V nedeli rano uz jsem nemohla bolest vydrzet, diagnoza je angina. Od nedele jsem separovana od deti, ale z patku na sobotu dcerka spatne spala, tak spala u me v posteli. Snazila jsem se ji drzet od sebe, ale myslela jsem, ze jsem jen zahlenena, ja to tak mivam. Ted se desim, ze dvoulety capart dostane anginu
. jake mate zkusenosti? Diky
To spani v posteli byla pekna hloupost. Jinak, dcera ode me anginu nikdy nechytla, stajne tak ja od ni.
Moje zkusenost je takova, ze hlavni je nedojidat, nedopijet po infikovanem jedinci v te prvni fazi anginy…nejak nemame moznost nemocneho z rodiny nekam odvezt nebo odjet, bydlime v mensim dome, kde se proste budeme potkavat at chcem nebo ne. U nas vzdy prinesl anginu ze skolky starsi syn, naposledy pred 2 tydny. Mladsi ma oslabenou imunitu a nechytl nic! Zakazala jsem pusinkovani, sdileni lzicek a v pohode. Ja jsem teda tak opatrna nebyla, ale zase me se nikdy angina nerozjede naplno, vetsinou me 4 dny boli v krku, ale nedojde ani na teploty. Jako prevence anginy je naprosto fantasticky Bactoral, smi ho i male deti i tehotne, je to cesky patent, v podstate si clovek diky nemu v ustech namnozi toho „hodneho“ Streptococcus Salivarius a ten pomaha obranyschopnosti. Drzim palce at jsi brzy fit. ![]()
@Genovesa Dcera v 1.tř. na ZŠ měla angínu, nikdo ji nechytl. Pak syn, když měl cca 2 roky a taky byl marod sám.
No a před 2,5 lety padly 3 děti ze sedmi + já a muž. Pamatuju si to jako dneska, bo jsem měla těsně před porodem dvojčat.
Tak si vyber. Hodně štěstí
Opatření už holky psaly výše, tak je nebudu opakovat ![]()
Pokud vis, ze byla blizko zdroje infekce, pri prvnich priznacich bych ji vzala k doktorovi a hned lecit… jinak my jsme fatalisti, co ma chytit chytne, takze pokud ses s ni v posteli vyspala ty jako nemocna, nevidim duvod proc ji pakovat z postele… jiank bych zkusila ten baktoral, pokud mala zvladne cucat tabletu, jinak mala mela dvakrat zanet ucha a ted hak zacla jeden den bejt trochu divna hned dostala panadol a pak jsem ji nechala spat jak potrebuje, ale vypada, ze ma imunitu po mne… ![]()
Tak ja vim, ze by byvalo lepsi, kdyby s nama nespala. Ale byla vzhuru pulku noci a kdybych ji nevzala k sobe, brecela by. Jsem jeste netusila, ze mam anginu. Samo po mne nikdo nedopiji, neji a nikoho nepusinkuju. Tak uvidime.
@Gosi lezou ji petky. Ted dve noci spala nastesti klidne, takze ve sve posteli.
Já měla kdysi herpangínu, ale i s bakterií, protože crp jsem měla šílený, dost přes 100,a jinak bolest krku, afty, oteklý mandle, no a v den prvního aftu se mnou 11m a 2,5 letý pili z jedný flašky(noc, byla jsem rozespalá),v posteli se nou taky spali, a nic nechytli. a pak jsem měla angínu, když děti měly 3m, 3r a 5r, a taky to nikdo ode mě nechytil, a to se mnou spali taky v posteli. a syn měl angínu ve 3,5 letech a v 6 letech, v těch 6 to byla spálová, a taky byl sólo, to to jsme spali taky všichni v jedný posteli ![]()
@slavuska1 diky, tak budu doufat. Uz mam nemoci plny zuby, pred 14 dny dostala atb ta starsi dcera, pak muz do toho virozu no a ted ja. Snad uz budem mit vybrano. ![]()
@Genovesa píše:
@slavuska1 diky, tak budu doufat. Uz mam nemoci plny zuby, pred 14 dny dostala atb ta starsi dcera, pak muz do toho virozu no a ted ja. Snad uz budem mit vybrano.
držím palce
a jako mám fakt zkušenost, že nějaký karanténní opatření jsou k niemu..aspoň u nás vždycky byly. viz. ta naše angína, nebo jednou jsme tu měli střevní radost, jak padlo první dítě, tak hned jsem izolovala, všechno, ale já s chapem jsme to stejně chytili…pak jsme se na to úplně vyprdla s tím, že nejstarší to chytí taky teda, klidně jsme pili z jedný sklínky, no a nechytil to
většina infekcí je nakažlivá už před prvnímy projevy, a buď to to dítě(nebo rodiče) ustojí, nebo padnou. takže bych spaní až tak neřešila, pokud by bylo potřeba, vzala bych dítě k sobě. at jste brzo ok ![]()
@JayLee tak uvidime, no. Jsem nemocna od patecniho vecera, od sobotniho vecera jsem v izolaci. Inkubacni doba je 1-3 dny, takze se brzy ukaze… Zatim jsou ostatni v pohode.
Co si matně pamatuju ze školy, tak angína je bakteriálního původu, ne virového. Takže bys nikoho nakazit neměla. Já na angíny trpím a syn ji ode mě nikdy nechytl a manžel taky ne. A to jsem ji měla i 5krát za rok :/
@TerezkaW píše:
Co si matně pamatuju ze školy, tak angína je bakteriálního původu, ne virového. Takže bys nikoho nakazit neměla. Já na angíny trpím a syn ji ode mě nikdy nechytl a manžel taky ne. A to jsem ji měla i 5krát za rok :/
To je hloupost, bakterialni infekce jsou prenosne.Ne tak agresivne, jako virozy, ale jsou.
@TerezkaW píše:
a cos měla za známku? ![]()
Asi čtyřku?
Angína je vysoce nakažlivá..zda je virová a nebo bakteriální je pak jen o způsobu léčby ![]()
@jdukolem no, nakazliva je, to je jasny. Otazka je jak moc. Jednu dobu ji manzel mival minimalne jednou rocne. Nikdy jsem ji nechytla. Chripku mel jednou a mela jsem ji hned. Proto bych rekla, ze bakterialni infekce je min nakazliva nez virove. Ale ruku do ohne za to nedam. Uvidime. Zatim je dcerka v poradku. Jedine, co ji chybi, je maminka ![]()