Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ja bych to asi s klidnou hlavou resit nedokazala. Vlitla bych tam a udelala humbuk - alespon by si sestry zapamatovaly mamincin zdravotni stav.
Ja byla v lednu dva dny se synem v nemocnici. Pece no problem, ale chovani jedne sestry.. Mela stesti, ze po jejich hlaskach jsem vetsinou zustala bez dechu. Jinak bych ji asi dost zprazila. Cetsinou sice utocila na maminku, ktera byla se mnou na pokoji a byli jsme tam jen dva dny.
Pro ty, co necetli muj prvni prispevek a chystaji se nastvat, cituji sama sebe „od toho je sesterska dokumentace“
ale
Ono stezovat si jen stanicni je sice ok, ale neni to uplne koncepcni. Mozna se zlepsi kratkodobe chovani k mamince, ale celkove to problem nevyresi. Sestry dostanou sodu, klidne podruhe, potreti, seberou jim premie ale stav nikdo neposili. Naivni je predstava, ze nekdo uvidi, ze je jich malo a daji jim dalsi personal.
Koncepcni je psat klidne na ministerstvo nebo alespon na reditelstvi nemocnice a zduraznovat, ze podstav je problem.
Ona totiz byla pred par lety vyhlaska stanovujici minimum potrebneho personalu (aby pacienti prezili), coz od te chvile reditele nemocnic dodrzuji do puntiku - minimum a vic ani tuk. Minimum tam je, pokud nikdo neni nemocen, nejsou dovolene a podobne.
Bohuzel pacienti jsou takovy nasrany ovecky, co za vsechno servou nenizsi personal, tim vy uklidni a vys uz to nezenou. Trebas u nas v ambulanci pacienti cekali prumerne 4 hodiny, klidne 8. Kdyz se dostali na radu, tak spustili desny kecy, ale kdyz jsem je zarazila, ze besni na nespravnem miste, ze maji jit na vedeni, tak rikali „neee, to ja to zase nechci takhle az tak…“ A to jsem doktor - co si musely vyslechnout sestricky
A tak je neujnizsi personal permanentne deprivovany a vyhorely. Porad je tercem kritiky, ale nema zadnou paku s tim neco udelat. jedine dat vypoved. rozumni to jiz ucinili.
jeste doplneni: na soucasnem stavu zdravotnictvi se bohuzel podili i to, ze pacienty „nezajima, ze maji zdravotnici frmol“.
Ja to celkem chapu, ale lekari a sestry jsou samy o sobe k naprave veci celkem bezmocni. Media bohuzel take stoji proti nam, viz informovanost o „dekujeme odchazime“…cilene stvani verejnosti proti zdravotnikum, desinformace o platech ve zdravotnictvi, zatajovani toho, ze jsme neustale nuceni k porusovani zakoniku prace…
Nizka informovanost o situaci ve zdravotnictvi a duvera politikum a jejich „pacientu se reforma nedotkne“ a „ve zdravotnictvi se plytva prostredky“. Jinymi slovy „takhle jste to chteli“.
@Pudloslava
Do puntíku souhlasím. Jenže jak to řešit v téhle konkrétní situaci? Jít za ředitelem nemocnice, ať přidá na neurologii sestry je asi zbytečné. Jít za primářem - zase dostanou sodu ty sestry, které nemají páku něco změnit. To dostanou stejně. Tohle je asi spíš o lidskosti. ![]()
@lyrica a je si maminka jistá, že ohledně toho koupání a následně podávání jídla, pití to byla sestra?
To je práce sanitářek a to jsou většinou jednoduché ženské se základním vzděláním, které si narychlo udělají sanitářský kurs a jdou hned do provozu a něco jim vysvětlit je mnohdy běh na dlouhou trať a jen několikeré opakování bývá řešením. A nic s nimi neuděláš. A aby jim sestra stále stála za zadkem a kontrolovala i tyto pomocné práce
To je pak rychlejší, aby si to udělala sama. Mám letité zkušenosti, tak vím o čem mluvím. A co se týče přidržení čtverečku, řekla bych, že si to sestra neuvědomila, říká to stokrát denně automaticky po každém odběru, kanyle. Jestli to tedy vůbec byla sestra
Za mě… Maminku okamžitě přeložit na rehabilitaci! Nevím, proč jsi vůbec souhlasila s překladem na standardní oddělení
Máma je mladá ženská, pokud si dobře vzpomínám a tato péče jí spíš zabije. Tady bude jenom ležet, nic víc. Klouby zatuhnou, šlachy se zkrátí, svaly ochabnou a to vše bez INTENZIVNÍ každodenní několikahodinové rehabilitace. To je to, na co bych se zaměřila, na hloupé sanitářky bych se vyprdla, jenom bych za nima zašla a požádala je, že je maminka nemohoucí, jestli by mohly ohlídat aby měla pití a jídlo dali tak, aby na něj dosáhla tou zdravou rukou. A polohovat, to si ohlídej a na to bych upozornila sestry, ať ji polohují! Dekubity jsou hrozné svinstvo a mohou celou léčbu výrazně zkomplikovat. Ale jak jsem psala, odtamtud rychle pryč a zvlášť, když už to máš zařízenou rehabilitaci, jak píšeš, tak na co čekat!
@krtek7489 oni ji prý musí nejprve upravit medikaci tak, aby ji tlak drželi v nějaké normě a ještě před převozem na ty rehabky budou dělat kontrolní CT, zda se to krvácení stále zmenšuje. Že prý je ještě brzy na to, aby ji zatížili takhle, ostrým, rehabilitačním programem ![]()
A myslím že to bohužel opravdu byla sestra.
No jsem rozhodnutá se zítra prostě tak nějak slušně ( snad to rozhořčení nebude pořád takové jako dneska, jinak nevím jak to zvládnu
), jak to tedy je ![]()
@lyrica : Tak ja jsem nepsala, ze je to prkotina! Samozrejme ze neni, stávat by se to v zadnem pripade nemelo, ale hold se to stava, coz je smutne.
Pokud nekdo nepracuje v nemocnici a nevi jak to tam chodi, tezko o tom muze neco psat.
Kazda nemocnice je jina a jak uz tu nekdo psal, je to hlavne o sestrach a o jejich pristupu. Znam i takove, ktere tu praci delaji a na lidi jsou hnusne, protoze je to nebavi.
Nebudu obhajovat sebe ani ostatni sestry, ktere do te prace a pece davaji maximum, ale sama uz jsem se u svych pribuznych, kterí lezeli v jine nemocnici nez v te ktere delam setkala s hroznym pristupem personalu…
A jeste dodam, ze pokud by se toto stalo me a vedela bych o tom, ze personal nejak pochybyl, jednoduse bych zasla na sesternu a vse si s nima vyrikala.
Hold jsme jen lidi a nikdo neni neomylny
@lyrica Ahoj, taky jsem sestra a mám tendenci se zdravotníků zastat, protože vím, jaké dokáže být vedení a že občas jsou jejich rozkazy fakt na úkor pacientů… Ale v tomhle případě je to fakt pochybení sester. Předávání služby probíhá ráno ještě před hygienou a to, že je někdo ochrnutý, po CMP apod., patří mezi klíčové informace a vždycky se to říká, i kdyby se na nějakou další věc zapomnělo. Imobilita u pacientů se hlásí skoro na prvním místě, právě kvůli manipulaci a domluvě při hygieně a sebeobsluze pacienta. Možná si někde sestry předávají službu až po hygieně, ale to mi vzhledem k množství práce, která probíhá už během hygieny a po hygieně, přijde jako nesmysl… Nejlepší by bylo zajít za vrchní nebo staniční a říct, co se ti nelíbí. Nemyslím si, že by se péče o tvou mamku zhoršila, většinou spíš naopak, protože sestry ví, že při dalším pochybení na ně bude další stížnost…