Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj holky ![]()
Nedávno jsem zakládala diskuzi o mojí mamince. Měla CMP s krvácením do mozku a je,,ochrnutá,, na pravou stranu těla.
https://www.emimino.cz/…o-ni-183686/
Daří se ji lépe, mluví, nějaký cit v těch končetinách má, občas se jí podaří s nimi i pohnout. O tom ale mluvit teď nebudu.
Chtěla jsem se hlavně zeptat, nevíte jak to chodí na standartních odděleních? Na JIP neurologie bylo vše super, ale teď je druhý den na normálním oddělení. A už se staly minimálně dvě situace, kdy sestra absolutně nemá páru, že je mamka na pravou stranu nehybná.
Vyndává ji kanylu z ruky ( z levé, te schopné) a říká ji, no a druhou si to tady zmáčkněte a přidržte. Já jsem se na ní podívala a ptám se, nevíte jak asi?
A dnes jsme spolu ráno volaly a ona mi říká, s pláčem, že ji volali do sprchy. Když NEŠLA ( jak asi, že? ), tak tam vlítla sestra, jestli jako neslyší.
Tak já nevim. To je jako normální? Dneska je zrovna první den po příhodě, co se za ní do nemocnice nedostanu a o to víc jsem rozčílená. Mám chuť dojít za lékařkou a zeptat se jí. Když to jako nevědí, tak kdo jí pomáhá s jídlem a tak podohně? ![]()
Co byste dělaly vy? Já nechci, aby tam pak na ní byly hnusný, když si budu stěžovat, ale tohle prostě…
Díky za názory.
@lyrica od toho je sesterská dokumentace, maji to vedet. maximalne tak by se mohlo stat, ze dorazi do prace, nemaji cas si pacienty predat a musi hnedka behat. Mela by se mrknout pozdeji, koho tam vlastne ma. Kolik je tam sester na oddeleni? Nekde to vedeni stlaci tak nizko, ze je pro personal vlastne nemozne delat vsechno, co ma.
Nebrala bych to jako stiznost… Nelze srovnat JIP, kde je vic sester na malo pacientu a standart, kde jsou treba dve sestricky na 30 lidi… Ony se muzou snazit, ale jsou jen lidi… V klidu bych dosla treba za sestrickou nebo i stanicni, ze se to a to stalo a at si to treba predavaji, nebo si to napisi do sve dokumentace…
@Pudloslava to vůbec netuším, zkusim se podívat, zda tam je nějaká informační tabule nebo něco.
Já se spíš bojím, aby ji tou nevědomostí neubližovaly ( i když třeba nechtěně ), já si prostě představím situaci, kdy před ní někdo postaví oběd a jez, když si ho sama nenakrájí a tak podobně
To samé je, že se nedostane tak blízko k tomu stolečku, kde má pití. Koupila jsem jí speciální lahvičku, no a vždycky ji má prázdnou. Paní vedle na posteli mi říkala, že oni moc nechodí se ptát, zda mají vše. Jenže ona se bez tohohle zatím neobejde ![]()
@kikina2004 jasně, to jako já to beru, jen si myslím, že v jejím stavu je tohle dost základní a zásadní informace a přijde mi, že zrovna tohle by prostě vědět měly. ![]()
Kde su 2 sestry na 30 ludi, tak vsetko si zapamatovat nejde
. Mozná tam mali zrovna velky frmol tak si to neuvedomili. A nemohli to byt ziacky?
@lyrica …no tak já bych si to líbit nenechala, povinností sestry je znát zdravotní stav a možnosti pacienta, rozhodně bych to nesváděla na podstav apod.
Došla bych za vrchní sestrou a informovala jí, že její podřízené neznají zdravotní stav pacienta ani jeho možnosti, a že se mi tento přístup nelíbí a požádala jí o sjednání nápravy, jinak bych byla nucená informovat přimáře oddělení.
Vím, že práce sester je těžká, ale jsou určité meze, za které by sestra jít neměla…
@mimma.on určitě ne, starší sestra.
Ale jako na jednu stranu, mě jejich frmol vážně moc nezajímá
Jako zrovna včera jsem četla, jak se v Trutnově v nemocnici udusil pán rohlíkem, protože sestra měla frmol a zapomněla, že on stravu takhle nepřijímá. Jako nemá ruku v sádře. Dávali ji 2%, že se vůbec bude mluvit a tak a teď, díky frmolu to všechno padne? Protože ji nikdo nedá ani napít? ![]()
Mě to prostě hrozně naštvalo, nejen proto, že jde o mamku, ale prostě celkově. Vždyť polovina těch lidí tam přežila svoji smrt jako ![]()
@plysatko já s tebou souhlasím, vnímám to právě úplně stejně.
Teda jsem zdravotní sestra, tak mám tendence se zdravotníků zastávat, ale to, co píšeš, je hodně blbý. Řešila bych to stejně jak píše Kikina2004. Nejdřív bych si nechala zavolat staniční sestru a v dobrém jí řekla, co se stalo a že to není v pořádku. Nemusíš se bát, že se pak budou k mamince chovat hůř. Začla bych to řešit v klidu a mile, až pokud by to třeba nepomohlo, tak bych šla přes oficiální stížnost u primáře oddělení. Vím, že člověk většinou nechce vyvolávat konflikty, ale také nelze nechat si všechno líbit.
Tak asi takhle - i kdyby maminka behala jako lanka, nema na ni kdo co litat, ze nekam neprisla. V principu je takove chovani mimo a neprofesionalni. Navic v situaci, kdy je clovek nahle nemohouci, to vylozene prospeje uz tak poranene psychice. Nektery personal nemocnic je silne zraly na prelozeni nekam ke studiu ameb, tem bude hrubianstvi fuk.
Moje mamka ležela na chirurgii po operaci rakoviny tlustého střeva, při operaci ji poškodili nerv a necítila a ani neovládala levou nohu. Na JIP vse v pohode, klasické odd. katastrofa! Take nam několikrát volala s pláčem, ze jsou tam na ni hnusný (a to neni žádná citlivka), vety typu „kdybyste hejbla tou prdeli tak by vam to slo“ byli skoro každy den, jednou ji i v noci nechali spat v počůraného posteli (vypadla ji cevka ne její vinou) a tez ji servali ze si za to muze sama, kdyby se hybala mohla jít na záchod…jak se asi mohla hýbat kdyz nohu nemohla ani dat z postele natož se na ni postavit, no krávy, stížnost skončila az u primáře… Ony se vymlouvaly te nevěděli co pani je…kecy! Chápu ze jich tam je malo na hodne lidi, ale tohle bylo o slusnem chování.
Anonym: Ona ví cca 10 dní, že se nemůže na tu stranu hýbat a spíš než že by sestřičku mile upozornila, že nemůže ten čtvereček podržet se ji zalijou oči slzama.
@pavlats resily bychom to stejne, protoze jsem taky zdravotni sestra na detske chirurgii ![]()