Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím holky. Od doby, co jsem odešla od ex žijeme se synem u mé maminky. Teď jsem požádala o městský byt a máma se mi po smrti pejska složila, že má dluhy po jejím bývalém a pořad je to hodně (nejsou spolu uz 7 let, tudíž soudím ze částka je vysoká. Nechce říct kolik.). Že když odejdeme bude muset nejspíš do insolvence. Ví prosím někdo jak to probíhá? Jak a kolik člověku nechají. Uvazuju buď o tom, ze obálku na zadost nedodám a zůstaneme nebo, že bych mamince nadále pomáhala menší částkou než dávame doteď…ale je mi z toho zle a uzko (ex maminky byl agresivní manipulátor a od toho nedostaneme ani korunu). Prosím mohl by mi někdo i do zpráv třeba napsat jak insolvence funguje (nedám anonymně ať mi můžete psát o zprávu pokud se stydite).
Obrat se na některou z občanských poraden, k přesnější odpovědi jsou potřeba konkrétnější udaje, které není vhodné psát sem.
Oficiální informace najdeš na insolvence.justice.cz, je tam i kalkulačka.
@Nikolkamaminka To naprosto chápu. Část dlužníků takovou informací vybali, až když už nelze jinak. Velmi zvaž miru a podobu pomoci. Není úplně bezpečné svazat případne oddlužení maminky s nutností společneho bydlení. Je to proces na několik let, můžeš mít jiné životní plány.
Základem je znát dlužnou částku, bez toho se nedá nic řešit.
@Nikolkamaminka píše:
Zdravím holky. Od doby, co jsem odešla od ex žijeme se synem u mé maminky. Teď jsem požádala o městský byt a máma se mi po smrti pejska složila, že má dluhy po jejím bývalém a pořad je to hodně (nejsou spolu uz 7 let, tudíž soudím ze částka je vysoká. Nechce říct kolik.). Že když odejdeme bude muset nejspíš do insolvence. Ví prosím někdo jak to probíhá? Jak a kolik člověku nechají. Uvazuju buď o tom, ze obálku na zadost nedodám a zůstaneme nebo, že bych mamince nadále pomáhala menší částkou než dávame doteď…ale je mi z toho zle a uzko (ex maminky byl agresivní manipulátor a od toho nedostaneme ani korunu). Prosím mohl by mi někdo i do zpráv třeba napsat jak insolvence funguje (nedám anonymně ať mi můžete psát o zprávu pokud se stydite).
@Prostě Vodnář píše:
Základem je znát dlužnou částku, bez toho se nedá nic řešit.
Ted už je pro oddluzeni zásadnější výše příjmu a z jaké jeho části se dají dělat srážky. A jak velká je v konkrétním případě minimální splátka.
Jasně, ale přece nebudeme něco odvádět naslepo, že? Pokud chce mamince pomoci, měla by být s dlužnou částkou seznámená. A teprve potom hledat nejvhodnější řešení.
@bertoldina píše:
Ted už je pro oddluzeni zásadnější výše příjmu a z jaké jeho části se dají dělat srážky. A jak velká je v konkrétním případě minimální splátka.
@Prostě Vodnář píše:
Jasně, ale přece nebudeme něco odvádět naslepo, že? Pokud chce mamince pomoci, měla by být s dlužnou částkou seznámená. A teprve potom hledat nejvhodnější řešení.
Pokud o tom maminka nechce mluvit, tak se akorát může bloknout. Nebo ji maminka ani znát nemusí, to není nic neobvyklého. A pak se to zas sekne na dohledávání.
Nejvhodnejsi je nasměrovat maminku na odbornou pomoc, k tomu ji může pomoci i obecný přehled o oddlužení. Propatravat další možné varianty a jejich reálnost je pro laika dost složité a navíc zbytečne. S tím bezplatne pomůže poradna.
Moc děkuji. I tyhle rady nějak pomohou. Jak říkám, jsem z toho na nervy a nemůžu ani usnout. Nějak to musíme vyřešit ale rozhodla jsem už zavrhnout myšlenku, ze neodejdeme. Odejdeme do svého určitě ale hodlám aspoň pomáhat nějak méně.. uvidíme… možná z maminky vypadne víc až bude v pořádku nějak psychicky a otevře se víc, kdyz už to nakousla.
Jak tady pisi ostatni, je nutne znat vysi dluhu a podle toho se rozhodovat. Pises dluhy, ne exekuce - matka tedy zvlada splacet? Co je to za dluh? Da se se splatkou pracovat - rozlozit na delsi dobu a snizit mesicni splatku?
Pokud se jedna o vysokou castku, insolvence by mohla byt tim nejlepsim resenim. Ano, pet let (prip. tri roky - pri splneni podminek) bude zivorit s nezabavitelnou castkou, ale je to lepsi nez do konce zivota splacet nesplatitelny dluh. Ale zde zavisi mj. i na prijmech - insolvence ji bude schvalena, jen pokud ji bude mozne strhnout kazdy mesic alespon minimalni castku (nevim, kolik to je presne, ale cca 3000). Pokud nema dostatecne prijmy, je mozne toto poresit darovaci smlouvou - nekdo jiny se upise, ze bude kazdy mesic posilat tuto minimalni castku insolvencnimu spravci.
Jedna se o pomerne slozity proces a insolvence je beh na dlouhou trat - pred par lety jsem pomahala s insolvenci osobe blizke a od podani zadosti pres dluhovou poradnu az po finalni schvaleni oddluzeni ubehl bezmala rok. Urcite to tedy reste co nejdrive, zajdete spolecne do dluhove poradny (byvaji zdarma) a nechte si poradit, at se toho co nejdriv zbavite.
Vaše rozhodnutí je správné. Žijete svůj život a nemůžete za chyby druhých i když je to maminka.
@Nikolkamaminka píše:
Moc děkuji. I tyhle rady nějak pomohou. Jak říkám, jsem z toho na nervy a nemůžu ani usnout. Nějak to musíme vyřešit ale rozhodla jsem už zavrhnout myšlenku, ze neodejdeme. Odejdeme do svého určitě ale hodlám aspoň pomáhat nějak méně.. uvidíme… možná z maminky vypadne víc až bude v pořádku nějak psychicky a otevře se víc, kdyz už to nakousla.
@Nikolkamaminka píše:
Důležité je vybalancovat míru pomoci tak, aby se do toho nenechal člověk nepřiměřeně vtáhnout.
Za sebe doporučuju mit teď jako prioritu vyhledání odborné pomoci. Není nutné hned napoprvé vědět všechno přesně, kde komu kolik dluží. Nikdo tam nebude moralizovat. Dost klientů poradcum řekne věci, které se příbuzným stydí. Nebo naopak chodí příbuzní jako doprovod a pomáhají si zapamatovat informace.
@HappyPotato přesně to mi řekla. “Dam si insolvenci a 5 let budu živořit ale budu čistá. Takže nevím. Ptala jsem se jestli je to víc než 100 tis. Protože do 100tis. by ji bylo pomoci od naši rodiny ale víc asi ne… maminka pracuje cel život. Nikdy nebyla bez práce, co si pamatuju, krom mateřské… splácí poctivě vše jen tenhle měsíc měla větší výdaje kvůli pejska našeho a vlastně to, co dává na tu půjčku dala do našeho anděla a vidí vše černé a je proste vystresovana a já tím taky.