Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky maminky,
Je tu nekdo kdo rozumí léčivům?
Predevcirem jsem byla u obvoďaka s dcerou (trpí na exem i alergie) ten ji předepsal Aerius 0,5mg/ml roztok a Imacort mast neboť má na rukou vyražku (myslela jsem ze je to vyrážka “pusa-ruka-noha” Dr. Rikal ze to je nejake infekční nečo to si uz nepamatuji).
Dnes jsme ale byli i u alergologa kam chodi od mala (silná alergie na psy a exem) tam užívá dlouhodobě Xyzal 0,5mg/ml a dostala mastičku na exematicka ložiska Locoid 0,1%
Nemáte některá zkušenost s těmito leky zda mam mazat jen jednou masti nebo ty roztoky zda ro neni něco podobné?
Nerada bych do malé toho ďábla tolik (jinak jsou jí 2 roky).
Také kdyz jsem tam byla tak jsem se zmínila že má malý (1mesic) často vodnatou (někdy i jen vodu) stolici a nazelenalou tak nám napsal Enticon 2krat denně (mame doma Biogaia - dvala jsem rano a Espumisan - před kojením) tak nevím zda neco z toho třeba nevysadit? Nevim zda je ten Enticon neco jako ta Biogaia?
Dekuji za rady - popřípadě zavolam v pondělí k lékaři (úplně jsem se v tom shonu se dvěmi dětmi zapomněla zeptat na interakci léků)
Takto jsi měla u obvoďáka říct že berete xyzal. Nebo si zavolej na alergologii a zeptej se tam. Já jsem brala xyzal a doktor mi ho vyměnil za aerius. Ten si můžu v případě potřeby vzít, protože jsem těhotná. Tak předpokládám, že to bude něco podobného.
Tohle opravdu nekonzultuj s internetem, ale zdvihni telefon, zavolej alergologovi, omluv se že ses zapomněla zeptat když jste tam byli a konzultuj to s ním.
Nečekej na pondělí a volej hned.
Ty masti by mohly mít nějaké interakce a máš předespaná dvě antihistaminika - alergolog, který ji navíc ošetřuje dlouhodobě bude vědět jasněji co s tím.
Přinejhorším to zajdi vyzvednout do nemocniční lékárny a popros o konzultaci s farmaceutem. (ne s asistentkou prodeje v nějakém řetězci)
Aerius a xyzal je oboje antihistaminukum, takže dohromady nekombinovat, jedno nebo druhé, pokud máš pocit že xyzal nepomáhá, tak klidně vyměnit za aerius, tady každému vyhovuje něco jiného. Masti bych taky nekombinovala, záleží jak vypadá to na co to mažete. Locoid je čistý kortikoid, imacort je kortikoid (podobné síly jako locoid) v kombinaci s antimykotikem, dává se na plísně v kombinaci s ekzémem. Takže určitě nedávat oboje, ale kterou mast dávat neporadím.