Introvert učitelem

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
9.4.20 22:38

introvert učitelem

Ráda bych znala váš názor na to, jestli z introverta může být dobrý učitel. Vím, že to introverti za katedrou určitě budou mít těžší než spontánní extroverti, ale je možné, aby i introvert v hodině přemohl svou povahu a jednal briskně, živě, sebevědomě, pohotově, případně zábavně, mluvil nahlas, udržel kázeň, měl autoritu a prostě celkově interagoval se studenty atd.?
Jsem totiž introvert a jsem vystudovaná učitelka a chtěla bych do školství, ale nevím, jestli dokážu být opravdu dobrá učitelka. Nechci si to tam chodit jen „odkroutit“ nebo se tam pak trápit nad vlastní neschopností s těmi studenty jednat. Chci i přes uzavřenost působit jako sebejistý jedinec s autoritou, který dokáže udělat „živou hodinu“, pohotově jednat a také improvizovat.
Jste tady některé introvertky-učitelky? Jak vám to jde?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14046
9.4.20 22:40

Ano. Jsem introvert a veliký. Jediné místo, kde mě to přejde, je třída :D.
Tam jsem jako doma, špatně se to vysvětluje. Zvykla jsem si rychle a učím ráda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.4.20 22:46

@jizvíková

Tak to ráda slyším :-) Nemáš tedy problém na ty žáky rychle a sebejistě reagovat (ať jde o dotazy k výuce nebo o konflikty apod.)? A nejseš každý den z těch hodin úplně vyflusaná?

• Citovat
  • Upravit
1086
9.4.20 23:08

Ja jsem ucitelka a introvert jak prase… :palec: zvladla jsem to. Bylo to tezky, stale bojuju, ale svou praci miluju. Napis mi SZ, muzem o tom pokecat. Neznam moc ucitelu introvertu :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26574
9.4.20 23:13

Jsem těžký introvert. Jediný čas, kdy jsem nebyla, bylo 10 let před katedrou u 11-20letých studentů. Učit je pro mne něco jako divadelní představení, tam rozehrávám, abych je zaujala, předala co nejvíce.
Sběhla jsem k jiné práci a učím teď občas dospělé a naštěstí mi to tak funguje i tady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14046
9.4.20 23:14
@Anonymní píše:
@jizvíkováTak to ráda slyším :-) Nemáš tedy problém na ty žáky rychle a sebejistě reagovat (ať jde o dotazy k výuce nebo o konflikty apod.)? A nejseš každý den z těch hodin úplně vyflusaná?

Jak z kterých, ale to je o třídě! S některými se hůř pracuje.
U nás ve škole je introvertu učitelu dost :).
Reakce bez problémů, opravdu jsem se bála jen chvíli na začátku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.4.20 23:54

Děkuji, to jste mě celkově potěšily, že i introvert může být dobrým učitelem a ve třídě to umět „rozjet“ :-) Fakt se bojím, aby mě moje povaha v tomhle neodepsala, chtěla bych to povolání dělat.
Boj to pro mě určitě bude, musím se soustředit, abych hlavně ty začátky překonala, vypada sebejistě a studenti ten můj vnitřní boj nepoznali :-)

• Citovat
  • Upravit
2660
10.4.20 01:41

Já bych naopak řekla, že většina učitelek jsou introvertky. Takový ten typ „hodné holčičky“. Každému žákovi vyhovuje něco jiného, i každý introvert oplývá jinými schpnostmi. Za mě by měli učit učitelé všech možných temperamentů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
10.4.20 03:47

Tak hlavne musis ty sama vedet, jak na tom jsi. Neni introvert jako introvert. A introvert nemusi nutne znamenat asocial. Ja treba introvert jsem. Ale zaroven mam rada lidi. Ano, nenavazuji kontakty snadno, nemam kdovijak siroky okruh znamych, uzsi okruh dobrych pratel mi staci. Nemam rada bujare a hlucne party se spoustou lidi atd. Ale treba presto, ze jsem studovala prekladatelstvi (bavilo me), se jim nezivim, protoze je to pro me moc osamela prace. Pracuju v open spacu a naprosto mi to vyhovuje. Rada chodim s kamarady posedet, na grilovacky, svatby, s partou kamaradu do prirody, na vodu… Byt ucitelka bych si klidne dokazala predstavit, az na to, ze ja nemam ucitelske schopnosti a nea trpelivost stale dokola vysvetlovat to same.
A moje pribuzna, ktera je opravdu tezky introvert, dela uz x let zastupkyni reditele.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.4.20 10:09

@Hoa Mai
Jasně že záleží i na tom, jestli má ten člověk i nějaké ty pedagogické schopnosti, ty doufám mám, ale šlo mi o to jestli tedy třeba introverti s pedagogickými schopnostmi se ve škole mezi 25 puberťáky netrápí právě kvůli své uzavřenosti a tomu, že nepotřebují být mezi fůrou (hlučných - teda aspoň o přestávce) lidí nebo třeba řešit různé konflikty - třeba i s rodiči někdy. Já jsem hrozně nekonfliktní typ, takže nevím, jak mi to půjde.
Ale těší mě, co tu všechny píšete - i ty s tou zástupkyní. Prostě nemusím předem házet flintu do žita, dá se s tím fungovat :-)
Já jsem donedávna také měla osamělou práci, ale chtěla bych někam patřit, někde pracovat jako součást nějakého týmu a instituce, ne mít pořád osamělé povolání.

• Citovat
  • Upravit
Ou
24138
10.4.20 14:06

Většina dobrých učitelů co znám jsou spíš introvertnější. Ona ta introverze totiž sebou přináší větší cit pro žáky a lepší schopnosti pozorovat co se ve skupině děje a adektváně na to reagovat. Zároveň také vědí, že prímárně učitel nemá být kašpárek přinášející proud informací, ale že je potřeba hledat cesty, jak vést žáky, aby mysleli a pracovali, ne jen na ně hrnout data.

Zároveň totiž introvert se nerovná úkostná osoba. A zatímco s introverzí nic nenaděláš, jen budeš muset v rácmi školství si pečlivě hlídat mentální hygienu a mít dostatek času pro sebe, aby si načerpala síly, tak s úzkostmi se vypořádat dá - vstup do psychoterapie a nauč se s tím pracovat.

Jo a přihlaš se do Učitele na živo - pro práci s třídou a rodiči a kolegy ti to dá všechno to, co tě peďák nenaučil. Plus komunitu lidí, se kterou pak můžeš svoje úspěchy a trable v práci sdílet.

https://www.ucitelnazivo.cz/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
10.4.20 14:07
@Anonymní píše:
@Hoa Mai . Já jsem hrozně nekonfliktní typ, takže nevím, jak mi to půjde.

To že se bojíš vstupovat do konfliků a řešit konflikty neznamená že jsi nekonfliktní :-D Navc to že se stáhneš a věci spolkneš fakt není řešení.

Ale i to je něco, co když se naučíš zvládat svoje úzkosti, tak se naučíš řešit konstruktivně - což je to, co jako učitel potřebuješ umět - hledej jak funguje mediace, a mrkni se na koncept nenásilní komunikace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.4.20 18:33
@Ou píše:
Většina dobrých učitelů co znám jsou spíš introvertnější. Ona ta introverze totiž sebou přináší větší cit pro žáky a lepší schopnosti pozorovat co se ve skupině děje a adektváně na to reagovat. Zároveň také vědí, že prímárně učitel nemá být kašpárek přinášející proud informací, ale že je potřeba hledat cesty, jak vést žáky, aby mysleli a pracovali, ne jen na ně hrnout data.

Zároveň totiž introvert se nerovná úkostná osoba. A zatímco s introverzí nic nenaděláš, jen budeš muset v rácmi školství si pečlivě hlídat mentální hygienu a mít dostatek času pro sebe, aby si načerpala síly, tak s úzkostmi se vypořádat dá - vstup do psychoterapie a nauč se s tím pracovat.

Jo a přihlaš se do Učitele na živo - pro práci s třídou a rodiči a kolegy ti to dá všechno to, co tě peďák nenaučil. Plus komunitu lidí, se kterou pak můžeš svoje úspěchy a trable v práci sdílet.

https://www.ucitelnazivo.cz/

Ten první odstavec je skvěle vyjádřen, přesně to si myslím, jen se bojím, aby na to studenti zabrali a nechtěli právě spíš toho kašpárka. A abych včas dokázala zarazit případnou nekázeň, aby mi nepřerostla přes hlavu, což může souviset s tou mou (ne)ochotou řešit konflikty. Úzkosti doufám nemám, ale na tu mentální hygienu budu muset dávat pozor. Díky za ten odkaz, určitě se na to mrknu pečlivěji, vypadá to dobře.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.4.20 18:39
@Ou píše:
To že se bojíš vstupovat do konfliků a řešit konflikty neznamená že jsi nekonfliktní :-D Navc to že se stáhneš a věci spolkneš fakt není řešení.Ale i to je něco, co když se naučíš zvládat svoje úzkosti, tak se naučíš řešit konstruktivně - což je to, co jako učitel potřebuješ umět - hledej jak funguje mediace, a mrkni se na koncept nenásilní komunikace.

To vytučněné přesně nejradši vždy udělám. Já jsem tím, že nechci řešit konflikty, myslela, že právě nekonfliktní jsem :-D Musím si tu komunikaci nějak natrénovat.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
23.4.20 10:21

Tady zakladatelka - obnovuji toto téma jen s info, že mě právě od příštího roku vzali na místní gympl :) Takže teď se opravdu musím připravit na boj s introverzí a s tím, co a jak předvádět před studenty… a potřebovala bych si nějak nacvičit rychlé a pohotové reakce na různé situace…

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin