Introvert učitelem

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
6664
23.4.20 10:25
@Anonymní píše:
Tady zakladatelka - obnovuji toto téma jen s info, že mě právě od příštího roku vzali na místní gympl :) Takže teď se opravdu musím připravit na boj s introverzí a s tím, co a jak předvádět před studenty… a potřebovala bych si nějak nacvičit rychlé a pohotové reakce na různé situace…

Až bude po apokalypse, zkus improvizační divadlo, pokud máte v okolí nějakou skupinu. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.4.20 11:51
@klamonožka píše:
Až bude po apokalypse, zkus improvizační divadlo, pokud máte v okolí nějakou skupinu. ;)

zkusím najít, takový nějaký nácvik bych fakt potřebovala :D

• Citovat
  • Upravit
1086
23.4.20 12:02
@Anonymní píše:
zkusím najít, takový nějaký nácvik bych fakt potřebovala :D

Napis mi SZ, znam ruzne stranky pro zacinajici ucitele a jako introvert ti rada ponuzu :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.9.20 15:28

Tady zakladatelka - obnovuji téma s dotazem:

jak řešit ve třídě hluk? Učím převážně angličtinu a třeba s jedním vedu dialog a jiní si prostě polohlasně povídají a hlučí… Co mám v tu chvíli dělat? Okřikovat je? Dát jim písemku?
Třeba někdo říká „být přísná a šlapat po nich“? Co to tak v praxi znamená? Jak se to dělá?

Prosím asi mi nepomůže rada „zaměstnat všechny“, protože já prostě nedokážu zabavit všechny na celých 45 minut. Asi musí někdy jen sedět a poslouchat, co říká jejich spolužák…

Děkuji předem za veškeré rady a tipy.

• Citovat
  • Upravit
2324
3.9.20 18:47
@Anonymní píše:
Tady zakladatelka - obnovuji téma s dotazem:

jak řešit ve třídě hluk? Učím převážně angličtinu a třeba s jedním vedu dialog a jiní si prostě polohlasně povídají a hlučí… Co mám v tu chvíli dělat? Okřikovat je? Dát jim písemku?
Třeba někdo říká „být přísná a šlapat po nich“? Co to tak v praxi znamená? Jak se to dělá?

Prosím asi mi nepomůže rada „zaměstnat všechny“, protože já prostě nedokážu zabavit všechny na celých 45 minut. Asi musí někdy jen sedět a poslouchat, co říká jejich spolužák…

Děkuji předem za veškeré rady a tipy.

Problém je, že nemáš u žáků autoritu. Proto hlučí a neposlouchají. Křikem ani písemkou ji už nevybuduješ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.9.20 17:55
@milami píše:
Problém je, že nemáš u žáků autoritu. Proto hlučí a neposlouchají. Křikem ani písemkou ji už nevybuduješ.

Jakože už to teda nemá řešení a můžu se jít zastřelit?
Jak se buduje autorita úplně na začátku v prvních hodinách s tou třídou?

• Citovat
  • Upravit
2324
6.9.20 10:41

Dětem je třeba nastavit hranice od počátku. Žáci zkoušejí, kam až můžou zajít. Pokud se ti v hodině baví polohlasem a hlučí, zatímco by měli být ticho a poslouchat, znamená to, že jsi ty hranice nenastavila hned, neberou tě jako autoritu a nemají z tebe respekt. Hrozí i to, že když teď začneš křičet, může to vyvolat i opačnou reakci, ignoraci nebo až výsměch. Určitě si ze školy pamatuješ na nějakého takového učitele, který neměl respekt a v jeho hodinách klid nebyl, žáci ho moc neposlouchali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1064
6.9.20 11:15

Jestli ti žáci v hodině kecají, tak nemáš u nich autoritu. Určitě na ně nekřič. Hlavně středoškoláci z tebe budou mít akorát srandu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17869
6.9.20 11:46

Zaměstnat. Hodina musí mít spád. Když je to baví, není autorita zas tak třeba, pokud nejsou příliš živelní. Jakou strukturu hodiny máš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.9.20 11:47

Dobře, vy mi radíte, co dělat nemám - ale mě by spíše zajímalo, co dělat mám?
Asi to potřebuju vysvětlit jako poloblbovi - jak mám nastavit hranice? Jaké konkrétně? Já nechci křičet, nemám na to ani hlas. Ale když začnou kecat v okamžiku, kdy mají být zticha, jak mám reagovat v první, druhé, třetí hodině v té třídě? Říct, že když budou kecat, kdy nemají, tak…? něco?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
6.9.20 12:03
@Eliška píše:
Zaměstnat. Hodina musí mít spád. Když je to baví, není autorita zas tak třeba, pokud nejsou příliš živelní. Jakou strukturu hodiny máš?

no zaměstnat - nevím, jestli právě je možné zaměstnat úplně všechny na úplně celých 45 minut. Když s někým vedu konverzaci, ostatní zaměstnaní nejsou, ale bez tohohle přece cizí jazyk nejde.
Mívám takovouto strukturu (mluvím o středoškolské úrovni) - v úvodu řeknu téma hodiny, pak je „zahřívací aktivita“, jen třeba nějaké doplňování, hádání apod.
Pokud tu hodinu mám být, tak je „zkoušení“, jen krátké, právě třeba pár konverzačních otázek.
Pak je to hlavní téma - snažím se to nějak sestavovat, aby z toho něco měli. Třeba jim promítám nějaké věty, fráze na tabuli k danému tématu, které zrovna máme. Pak na to třeba vymýšlí věty nebo dělají cvičení atd. Nebo třeba čteme článek, upozorním, co je v článku za slovní spojení, gramatické jevy, pak o tom mluvíme.
No a pak už je konec, někdy stihnu shrnutí, někdy ne.
Já bohužel nejsem žádnej extrovertní živý typ, co by přiběhl jak velká voda do hodiny a začal halasit zvučným hlasem a mluvit suverénně rychle anglicky. Jsem klidná, introvertní, hodiny mám připravené, ale mluvím spíš pomaleji, asi tomu nedokážu dát tu „šťávu“. No a s touhle svojí povahou prostě musím nějak fungovat a zařídit se, aby to nějak šlo.

• Citovat
  • Upravit
17869
6.9.20 16:07

Kdyz zkousis, zadej praci ostatnim - opakovaci nebo klidne dedukci nove latky, hru apod. U skupin, ktere nechteji sledovat zkouseni (nektere vyslovene chteji, bud aby si zopakovali latku, nebo aby zjistili, jak spoluzak dopadne, nebo aby me skodolibe nachytali na svestkach), nebo tech, co rusi, davam praci vzdycky.
Zarad hru, pouzivam dost svych, ale inspiraci najdes napr v Hladik, 111 her ve vyuce anglictiny. Chod na workshopy pro ucitele jazyku. Pokus se nejet moc frontalne.
Nemusis mit zvucny hlas ani chrlit monolog, ale je potreba je zaujmout a zamestnat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.9.20 18:30

@Eliška

to je asi dobrý tak, jak to říkáš - když budu zkoušet, ostatní už budou něco dělat. Já to zkoušení ale nemám dlouhé, to je opravdu otázka dvou minut - zkouším jen na krátké odpovědi na všeobecné otázky, taková krátká konverzace.
Je to pak spíš i v průběhu hodin - u jedné třídy to je extra (druhák střední), i když něco vysvětluju a ukazuju na tabuli, že prostě jen mají chvíli sledovat, tak je to u některých potíž. Jeden byl hned na první hodině i sprostej (a to právě přímo během jedné hry, to mě chuť na nějaké hry fakt přešla). Mám tu třídu první rok, jsem pro ně nová, oni pro mě taky, tak snad s tím můžu ještě něco dělat.
Tu knížku od Hladíka znám a mám. Inspirace je tam dobrá.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.9.20 10:31

Mně, když jsem začínala, zkušenější učitelé radili důslednost, důslednost, důslednost.
I introvert může být vynikajícím učitelem. Kolikrát mě překvapilo, že tichý a nenápadný člověk má v hodinách absolutní klid, žáci ho respektují. Z tvých úvodních příspěvků je poznat, že si moc nevěříš. To žáci vycítí. Rozhodně s nimi člověk nesmí být hned velký kamarád.
Ale co udělat, aby hned v začátcích byl ve třídě klid a nerozjelo se to, to nevím a samotnou by mě to zajímalo.
Já učila jen krátce a přirozená autorita jsem nebyla. Prostě se to ve třídě vždycky nějak rozjelo, ani nevím jak. A to jsem se snažila dodržovat důslednost, být připravená.
Kdyžtak napiš, jak to u tebe v hodinách pokračuje.

• Citovat
  • Upravit
3
11.11.24 21:21

Ahoj. Mohu se zeptat jak jsi na tom po pár letech? Zajímala by mě tvoje cesta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin