Invalidní důchod a práce, může to být problém?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
@Anonymní píše: Více
Tak to přece záleží na tom zaměstnavateli. Při ID má i nějaké úlevy, mám ten dojem. A ve zkušebce někdy propouští i lidi bez ID. Ale pokud v té době budeš marodit, tak bych ukončení očekávala. A pokud nastupuješ nově už s důchodem, tak s tím předem počítá, že ho prostě máš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Kazda statni instituce ma povinnost zamestnavat lidi se zdravotnim znevyhodnenim, jinak musi vracet nejake penize.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mela by ses ptat obracene, zda to nevadi duchodu. Za urcitych okolnosti, pri prespocetnem uvazku ( zavisi dle procent praceneschopnosti) ho muze socialka sebrat a taky to udela, protoze po tom pase.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@negra píše: Více
No u jedničky se očekává, že bude pracovat. Klidně na plný úvazek.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@vokishka píše: Více
Ocekava, ale ne na plny, kdyz ma treba 50 procent neschopnost, muze pracovat jen na pul uvazku. cifru jsem si pro nazornost vymyslela. Jak si prisla na to, ze s 1 muze na plny?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Znám více lidí, kteří tak pracují. První stupen je tak kolem šesti tisíc korun. A rozhodně to není 50%.
edit koukám, že průměr je devět (manžel měl nedávno těch šest, ale už je v normálním důchodu). A neplatí ti sociální, proto pracovat musíš. A 50% už je dvojka.
Třeba takový zedník, pokud nemůže fyzicky pracovat, tak třeba zvládne hůře placenou práci někde na vrátnici. To zvládne naplno, přitom fyzickou práci ne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jsem na to mezitim koukala do umely inteligence. Pry muze na plny pri 1, kdyz si to pak dokaze obhajit, ze je to pro ni, nej jednoducha prace. A kontroluji pry asi 1 za 3 roky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
50 jsem dala jen jalo priklad.to by asi byla 2.ne?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
známá má jedničku trvale, na žádné kontroly nechodí. Má tříčtvrteční úvazek a tu jedničku a vychází tak tak. Ono to fakt není moc peněz, je to počítané z platu. A záleží na tom, na co ten důchod je, na jaké obtíže. A jo, 50% začíná dvojka.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@vokishka trvale znamena, ze uz ji ho neseberou? Nebo neprezkoumaji zdravotni stav?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mam kolegyni s 1, stupnem, pracuje na plny uvazek. Jinou s vyssim stupnem, miva polovicni uvazek, ale kdyz je treba i vyssi. Ta druha je marna, ale drzi si kvuli normam na pocet zamestnancu s danym hendikepem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Neprezkoumaji a tím ani neseberou. Nemá tam žádnou platnost, takže neomezeně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jak jsi přišla na to, že nemůže? Máš odkaz na nějaký zákon, o který by se sociálka mohla opřít?
Protože co občanovi není obecně závazným právním předpisem zakázáno, to je mu dovoleno.
Zatímco veřejná moc musí svoje mocenské zásahy opírat o zákonná zmocnění, platí zákaz libovůle.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hledám si novou práci, mám ID I. stupně. Nehledám nic vyloženě pro ty se zdr. postižením.
Chci se zeptat, setkaly jste se někdy s tím, že by vám dělali kvůli ID v práci problémy i přes to, že to výkon nijak neovlivňuje? Znevýhodnění na mě není vidět, ale bojím se např. propuštění ve zkušebce, protože zaměstnavatel by se bál vyšší nemocnosti apod.
Anonym, zdravotní údaje. Děkuji.