IT testr - máte zkušenost?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
IT testr
Dobrý den, jsme na rodičovské dovolené a chtěla bych na sobě pracovat ( naučit se něco nového). Po rodičovské dovolené bych už se do původní práce vracet nechtěla
.Napadla mě práce IT testera. Chci se zeptat na vaše zkušenosti. A popřípadě čím začít? Popřípadě kvalitní kurzy v Ostravě.
Děkuji ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@Marcus 20 píše:
Dobrý den, jsme na rodičovské dovolené a chtěla bych na sobě pracovat ( naučit se něco nového). Po rodičovské dovolené bych už se do původní práce vracet nechtěla.Napadla mě práce IT testera. Chci se zeptat na vaše zkušenosti. A popřípadě čím začít? Popřípadě kvalitní kurzy v Ostravě.
Děkuji
Vážně chceš dělat testera? To je první věc, která se bude automatizovat. Tedy ono se to už děje. Jaký je tvůj původní obor?
Ostravská univerzita má určitě nějaké programy v rámci CZV nebo přímo studijní obory, podívej se tam.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Marcus 20
Koukni se na LindkedIn na profil Lucie Tvrdíkové, má sérii článků o pozici juniorních testerů a má nějaký i článek, abys měla pak konkrétní představu, co testování obnáší.
Jak píše někdo výše, ano, testy se automatizují, ale neautomatizuje se daleko všechno. Navíc jsou i možnosti, které firmy využívají a můžeš se je naučit, někdo neříká, že když se rekvalifikuješ na pozici testera, musíš byt pouze manuální tester. ![]()
Rozhodně bych první přečetla ty články a pak třeba na ITnetwork prošla zdarma kurz testingu. Až potom bych investovala peníze do kurzu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Marcus 20 Ještě jsem si vzpomněla, že Czechitas mívají nějaký úvod do testingu, tam by ti případně odpověděli i na tvoje dotazy. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@roba18 píše:
Vážně chceš dělat testera? To je první věc, která se bude automatizovat. Tedy ono se to už děje. Jaký je tvůj původní obor?
Ostravská univerzita má určitě nějaké programy v rámci CZV nebo přímo studijní obory, podívej se tam.
U nás se třeba od automatizace upustilo. Je levnější klikat do aplikace, než to dělat automatizovaně a s každou změnou řešit, proč zase padá test a kdo to upraví. Jasně, část testů dělají už přímo programátoři a ty jsou automatizované. Ale není to zase tak jednoduché. Programátoři se do toho musí tlačit, ne všichni ví, jak ty testy programovat a už vůbec ne to, aby byly parametrizovatelné a konfigurovatelné na různých prostředích.
To platí třeba i u těch automatizovaných testů, co dělají testeři. Ve výsledku to pak končí tak, že to řeší a stará se o to jeden, dva lidi za projekt, kteří když z firmy odejdou a nastoupí tam někdo nový, co to neumí, tak se ty testy prostě vypnou a znova se jedou klikací testy.
Neříkám a ani nezpochybňuji, že se pozice testerů nebudou automatizovat. Jsou firmy, kde se drtivá většina testů řeší automaticky a jen malá část jsou exploratorní (klikací) testy. Ale na tohle spousta firem ještě není vůbec připravená.
Je ale třeba fakt, že u nás se pozice testerů výrazně redukovala. Ale bylo to po nějakých změnách ve vývojových procesech, kdy se řeší to, jak je kvalitní vstup, zlepšila se analýza, programátoři jsou tlačení do programování některých testů,… Ve výsledku, pak i přes absenci testera je výstup kvalitnější než v původním procesu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Děkuji za reakce a rady. Na czechitas už jsme si vybrala jeden neplacený kurzy, který by mi měl práci trochu přiblížit. No já to spíš brala jako takový odrazový můstek, abych měla nějaký základ a pak šla dál. Je toho moc
Jinak původní obor je Veřejna správa
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Czechitas má i digitální akademii zaměřenou na testování. Přimo s ní zkušenost tedy nemám (sama jsem absolvovala digitální akademii datové analýzy), ale všechny ostatní kurzy, se kterými jsem u Czechitas měla tu čest, byly super, takže bych se nebála Ti ji doporučit.
Určitě by neuškodil ani nějaký semestrální kurz Pythonu (ať už Czechitas, Pyladies nebo prostě samostudium podle online kurzů) - jakožto základ pro automatizovaný testing.
Já sama dělám automatizované testováni - a rovnou jsem na něm i v IT začínala - manuální testování by mě nebavilo. Ale já jsem měla celkem slušné základy proflgramování. Jako vstup do IT je asi manuální testing dobrá volba. A když budeš umět aspoň trochu programovat, tak se brzy můžeš přesunout k automatizovaným testům.
@Petr-33 Docela mě překvapuje, že se někde ještě spoléhá v takové míře na manuální testing. Jak často releasujete? To vždy někdo odkliká všechny scénáře..? Kolik jich máte? My pro naši appku máme aktuálně tisíce funkčních/integračních testů (hlavně backend, ale několik set je UI). Ty běží denně proti hlavní vývojové větvi a výběr z nich proti každému PR. Plus samozřejmě unittesty ( ty si tedy píši devs sami). Nedokáži si představit, že by to někdo dokázal manuálně otestovat a jak dlouho by ho to bavilo. A to ani nemluvím o tom, že napsat parametrizovamý test je většinou rychlejší než všechny možnosti manuálně naklikat. O tom že automatizace je pro testera mnohem zábavnějši se nemusíme ani bavit.
Prosím zachovat anonymitu nebo smazat.
- Citovat
- Upravit
Pošli mi soukromou zprávu, nechci to rozepisovat do diskuze.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Myslim ze mas trosku skreslenu predstavu, ake mas predpoklady/znalosti?
Par IT testerov som prijimal a minimalne co museli vediet bolo:
1. RUBY
2. GIT (check-in, check-out, merging, diff, patching)
3. Shell scripting (sh, ksh, bash) + make scripting (make, gcc, maven…) + build (dpkg) + deployment (virtualizacia,.deb/.rpm, chef, jenkins)
4. Java, Python, SQL, C, PHP, android… vsetko staci na analytickej urovni, to znamena vediet si zistit na co cakaju vlakna, kolko vlakien slo paralelne, kolko pristupovalo do DB, kde bol deadlock, ako boli naplanovane SQL, ako sa rozkladali vlakna na procesory, kolko % bolo cache hit…
5. Priprava test scenarov a test dat (s minimalnym poctom scenarov a test dat potrebujes otestovat vsetky pozitivne aj negativne reakcie programu)
6. Casovace + zabbix - musis vedeit povedat kolko poziadavka stravila na sietovej karte, kolko vo fronte, kedy ju dostal hlavny proces, keby bol dotaz na DB, kedy bol procesing, kedy bola pripravena odpoved, a kedy packet odisiel z karty
Predstava ze si budes niekde svojvolne klikat a zakladat bugy typu „po kliknuti na zelene tlacitko to obcas spadne“ je podla mna scestna.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jak už někdo zmiňoval, Czechitas má online kurzy, jak jednodenní, tak i celou akademii. Jednodenní kurzy jsou super na vyzkoušení, zda by tě to bavilo, ale obvykle pokryjí jen nějaký nejzákladnější základ.
Jako vstup do IT může být testerská pozice fajn, ale člověk musí mít hodně štěstí na projekt/tým, kde jeho nezkušenost v technické oblasti nevadí, případně být v začátcích připraven hodně makat, pokud bys měla zájem o automatizované testování.
Při manuálním testování je potřeba zase mít dobře natrénované i soft skills, protože (pozor, klišé!) s programátory je to někdy náročnější vykomunikovat, když někdo kritizuje jejich práci. Případně můžeš být (dle uspořádání v týmu) i v kontaktu s uživateli po tom, co nahlásí nějakou chybu a v podstatě s jejich pomocí tuto chybu nahlásit programátorům k opravě. Každopádně vždy se do určité míry musíš orientovat i v různých technických záležitostech, jak již psali výše.
Z osobní zkušenosti, jako manuálnímu testerovi, mi stačilo jen vědět co který „udělátor“ dělá, jak spolu souvisí, kde co vyčtu, nastavím, nasimuluju a pod., abych dosáhla toho, co chci v rámci scénáře ověřit. Takže to chtělo nějaké logické myšlení a trochu přemýšlení a nebát se zeptat programátora, případně z něj umět dostat informace lidskou řečí. Mám to štěstí, že s programátory spolupracuji přímo, takže to obvykle nebyl problém.
Ještě jsem dočetla, že původní obor je Veřejná správa - pokud to znamená nějakou úřednickou pozici, tady bych, dle tvé nátury a předešlé náplně práce, zvážila zda je pro tebe tvořivá práce plná kritického myšlení zajímavá, nebo je ti lépe pokud máš na vše metodiku na kterou se můžeš kdykoli obrátit a v podstatě nemáš prostor „uhnout“. Testování je totiž plné všemožného vyhodnocování a rozhodování a velmi často je potřeba se potýkat s vysokou mírou nejistoty (je to chyba nebo ne?, způsobilo ji toto nebo ono?, co se stane když…?), ověřovat z různých zdrojů, kompletovat informace před rozhodnutím a doporučením dalšího postupu. Zároveň hodně metodik, postupů, případových studii je dostupných jen v angličtině.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jak tak čtu tak to je víc náročné než jsme si myslela. No uvidíme jaké budou možnosti tady v Ostravě co se týče kurzu atd. Děkuji všem za reakce ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit