Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Amelia1986 ahoj, chci se te zeptat jak si nakonec dopadla? Ja byla dnes na screeningu, jsem 12+5 a mam pry hranicni IUGR 1:136, pry mam zvazit uzivani Anopyrinu, tak se chci zeptat jak si to mela ty? Tu hodnotu mam podobnou te tve. Co jsem cetla na netu, tak me to celkem vydesilo. Diky za odpoved ![]()
@giginecka ahoj neuzivala som ho. Sice mi dr rekla ze je to scela bezpecne ale ja si to uplne nemyslim a desilo ma davat do seba take chemky. Dite bylo porad mensi ale este v ramci normy, az potom od 36t prestalo rast uplne tak sla ven, ale vsetko v poradku, 38+3 mala 2510g. Ono je rozdil ked je ditko IUGR na zacatku a pozde takze nevim, nechci ti poradit blbost
ty si celkom dost na zacatku preci jen. Pry ten anopyrin fakt pomaha.
@Amelia1986 dekuju za rychlou odpoved
jeste nevim co udelam, je to tezke rozhodovani…abych si pak nerikala co by kdyby…
ale i tak dekuju. Ja teda navstevuju hematologa uz nekolik let, ale kvuli trochu jinemu problemu, tak neni ani divu, ze mam takovy problem v tehotenstvi.
@giginecka hele asi to nebude suviset ale v tehu som byla anemicka a musela som brat zelezo na predpis a nevim ci to byla nahoda ale po tom zacala ovela vic pribirat. Daj vediet jak to probiha ![]()
@Amelia1986 ja mam anemii a trombocytopenii, ale to uz mam nekolik let, tak prave ani nevim, jestli ten Anopyrin muzu. Musim se zeptat hematologa, at se k tomu vyjadri a pak co gynekolozka a uvidim. Vubec se mi nechce cpat praskama, ale jestli to bude nezbytne… Do toho jsem jeste celiak. ![]()
@giginecka jemine, to zelam hodne stesti a sily
urcite sem napis co ti rekli a jak si dopadla, klidne i sz. ![]()
Ahoj holky…dneska jsem 21+3 dle ms. Byli jsme na druhem screeningu. Maly je pry celkove drobnejsi.hlavicka i hrudnik odpovidaji stari. Ostatni rozmery vychazely drobnejsi,ale v norme. Ale co se panu doktorovi nezdalo byly dlouhe kosti na nozickach. Tam zaostava dva tydny.
Do zpravy mi napsal: biometrie na dolni hranici normy, dlouhe kosti jsou bez deformit. Nutno vyloucit i moznost casne IUGr.
Pan doktor me sice utesoval,ze to nemusi nic znamenat,ze muze byt jen drobnejsi,ale… Mam prijit za tyden a uvidi se,jestli roste. Kvulispatnymtripple testum jsem byla i na screeningu v 18 tt atambylo jeste vse ok.
Nemate nekdo zkusenost? Mam strach ![]()
Je fakt,ze nemam skoro zadne bricho a ani jsem nic nepribrala.na zacatku jsem zhubla 3 kula a ty nabrala zpet,jinak nic. A taky toho moc nesnim,nemam vubec chut a pri castych migrenach nechci jidlo ani videt… Mohla jsem mu nejak ublizit ja,tim,ze nema dost zivin?
@geronimo17 rozhodne jste mu nemohla ublizit vy, jedine kdyby jste kourila nebo pila alkohol
nebojte, vse bude v poradku, drzim palce ![]()
@geronimo17 tripple testy se uz nedelaji, je to zastarala technika a vetsinou vyjde falesne pozitivni. Jinak ja celou dobu nemela skoro zadne bricho. Kazdy se divil ze uz jsem v tolikatem tydnu a nemam bricho. S pribiranim jsem to mela podobne, nejdriv jsem vubec nenabirala az pak ke konci. Ale kvuli tomu hranicnimu IUGR jsem brala anopyrin a nakonec jsem rodila akutnim cisarem o mesic drive..praskla mi placenta. Malej mel 2380 g a 47 cm. Ted mu bude 7 mesicu a porad je drobnejsi, roste do delky, ale je hubenej, ma jen 6,3 kg. Ale spokojeny miminko. Zdravej a nebyl vubec jeste nemocnej, takze budte v klidu. Dobre to dopadne ![]()
@geronimo17 Bylas na nějakém spešl vyšetření na specializovaném pracovišti nebo je to větší prohlídka u tvého gynekologa v jeho ordinaci? Jestli to druhé, v ordinacích nebývají ty nejlepší stroje a dost často tam není tak dobře vidět, že je miminko správně natočené a berou se správné míry.
Jinak náš první pidiprcek měl testy jak z hororu, UTZ vypadalo všelijak, amnio v pohodě a na konci krásné i když miniaturní zdravé mimčo. No a to další testy jak ze žurnálu, podle UTZ zářivá víc jak tři kila, a pak na nás vykouklo pidimiminko se spoustou problémů ![]()
Pokud nemáš podváhu, je dost nepravděpodobné, že bys miminku tak hodně uškodila, aby kvůli tomu nerostlo.
Chtela jsem se zeptat, jak se vam vyvijeji miminka s IUGR? Jsou v poradku dusevne a telesne?
Mam sedmitydenni miminko a mam strach.
Dekuji. ![]()
Jedno v naprostém, v druhém případě to byl bohuže projev genetické vady, takže tam to nedopadlo. Ale pokud jediný problém, který miminko má, je UIGR, má velmi dobré prognózy.
@Anonymní píše:
Chtela jsem se zeptat, jak se vam vyvijeji miminka s IUGR? Jsou v poradku dusevne a telesne?Mam sedmitydenni miminko a mam strach.
Dekuji.
Starší syn se vyvíjel naprosto normálně, jako jiné děti. Něco dřív, něco dýl. Krásně mluvil už ve dvou letech. Akorát má problém s pozorností a je drobnější.
Ahoj všem, připíchávám se k diskuzi.
Na 3.ultrazvuku měl muj pan doktor podezření na IUGR, tak jsem objednaná za týden na podrobnější vyšetření do nemocnice… ![]()
Malymu je rok a pul a zda se v poradku. Rodila jsem o mesic driv, praskla mi placenta, takze akutni sekce. V roce a pul vazi 9,5 kg, je hrozne hubenej, ale to ma nejspis po tatinkovi, ten muze snist cele prase a nepribere ani gram
jinak je teda silene, ale fakt silene hyperaktivni. To ostatni se jeste neda posoudit, to az pozdeji. Tak snad to bude ok. Jinak jsme meli IUGR hranicni.