Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, tak já mám dvě dítka s IUGR. Ta starší se narodila před dvanácti lety v 38+3tt. s porodní váhou 2350g a 45cm. Co se týče váhy, vše dohnala. Jen asi tak do tří let jsme zápasila s refluxem, hyperaktivitou ( chodila nám v devíti měsících) tím pádem i poruchou pozornosti a posunutým prahem sebezáchovy. Málokdo nám ji chtěl hlídat, páč na to nikdo neměl. Vše se ale tak kolem osmi let výrazně zlepšilo, tedy až na tu poruchu pozornosti, s tou bojujeme pořád. Takže škola celkem náročná. Né, že by byla hloupá, spíš naopak, ale to že se nedokáže dlouhodobě soustředit, ji to výsledky snižuje. Té mladší je šest měsíců. Narodila se ve 38+0tt. s porodní váhou 2030g a 44cm. Váhu dohnala celkem dobře, ale ještě se neotáčí. Prý nám dají ještě měsíc a pak kdyžtak rehabky. Jinak si myslím, že bude taky pěkně živá, páč sebou pořád šije. Jinak v těhu na nic nepřišli. Moje gynekoložka povídala, že zřejmě bude něco v imunologii a že kdybychom měli ještě další mrně, bude zase ještě menší. Tak nevím.
Ahoj,
tak pokud tu na někoho ještě narazím, tak taky ráda něco uslyším o IUGR. Naší Kačence je rok a půl. Narodila s váhou 2550 g a 46 cm. Bříško jsem také měla menší, že se každý divil, že už budu rodit. Na kontrolách ale bylo vše v pořádku.....a vůbec celé těhotenství…žádné nevolnosti, žádné zvracení …nic. Bříško se vlnilo a nic mě nebolelo. Malá se narodila normálně v termínu - jen asi o 5 dní dříve…kdy mi doma praskla plodovka, ale žádné kontrakce nenastali. V porodnici mi řekli, že mám zkalenou plodovku - že bylo trochu do žluta a začali mi porod vyvolávat. Po 6-ti hodinách trápení a přidávání pořád oxytocinu dr. řekl, že to zkusíme naposledy a jdeme na císaře a pak najednou zahlásil a už se letělo…už hrozila hypoxie. A pak, když nám řekli váhu a míru, tak jsme koukali…oba jsme vysocí (já 173 cm a manžel 179cm) a takového mrňouska. No ale nijak to nikdo moc neřešil. Pak nastal problém s kyčlema......měla luxaci kyčle a začalo trápení …trakce…sádra…třmínky a to skoro do roka, kdy nemohla nic. Takže i zvedání hlavičky jsme začali trénovat až skoro v 11 měsících…ale to, že je malinká pořád nikdo neřešil…jen to každý říkal, ale nám to nepřišlo. No a když už jsme se z nožiček trochu dostali, tak začala naše dr. řešit, že Kačenka roste pomaličku a i přibírá moc málo…přitom dlabe úplně v pohodě - s námi normální jídlo. Kojená byla taky do roka…jen teď už mléko nechce - ani um. No a naše dr. nás poslala do Motola na endokrinologii a tam nám řekli - nebo spíš napsali do zprávy IUGR…a musíme podstoupit spoustu vyšetření - krev, moč, a genetické vyšetření. a nakonec i hormon růstu - ale to je prý poslední, po čem budou pátrat, že to spíš vypadá na problém už v těhoteství, ale to nevím, jak to chtějí takhle zpětně vypátrat. Nevíte, jestli se dá to IUGR léčit i teď???? úplně se děsím dalších diagnoz…
Ahojky, mám dvě děti takhle narozené a obě to dohnaly. U nás prý bude někde problém v imunologii. Kdybychom chtěli ještě jedno mimčo, museli bychom s manžou podstoupit nějaké imunologické vyšetření, když už se to u nás objevilo dvakrát. Tak nevím. Jinak Dominička byla ze začátku taková línější, ale jakmile se naučila lézt, tak to pak šlo rychle a vše dohnala. Teď ji je 17.měsíců a měří 76,5cm a váží 10500g.
Luxaci máme v rodině (mamka, strýc, děda). Naštěstí to nikdo (děti, vnoučata, sestřenice, bratranci) nepodědil.
nikane, uvidíš třeba o nic nepůjde. Švagrová se švárou jsou taky vysoký a kluka mají ve třetí třídě a při tom vypadá na první. Jeho otec prý začal růst až na druhém stupni. To vyšetření, ale raději podstupte. Už pro klid duše. Přeji ať je vše OK a malá brzy vše dožene.
Ahoj, rada bych obnovila diskuzi.
Moj dotaz je na mamky ktore maju deticky IUGR. Dcera sa narodila s porodni vahou 2370g a 47cm, prestala tolik rust asi v 30 tydnu. Vyvojove je uplne v poradku, kone zacala past sice pozdej ( byla to asi moje chyba, hrozne pri tom rvala a ja nemela to srdce ji davat tak casto ).
Ted znovu cekame miminko, hodne skoro po sebe a na screeningu v 12t mi rekli ze druhe bude asi taky IUGR ( sance 1:133 - pride mi to hodne, ci? ).
Maminky co ste meli obe nebo vsechny deti iugr, bylo druhe mensi? Hra roli ze mimina su tak tesne po sobe? Jaka je sance ze druhe bude taky iugr?
@Amelia1986 zdravím, první dítě IUGR, 37tt, ph 2020g. Druhé dítě 39+1, 3190g, takže nemusí být všechny děti IUGR..u prvního byl problém v pupečníku..druhý měl teda nadbytek plodové vody, mohlo to značit všemožné komplikace, a le zatím se zdá být ok..jsou od sebe 2r 4m..přeju klidné těhotenství, jediné, co bych si ohlídala je UZ s kontrolou růstu i po 32tt, kdy to není úplný standard a monitor dříve, než se obvkle provádí..
@Anonymní píše:
@Amelia1986
První dítě 2800, 46
druhý 2350 45
třetí 3800 51 čtvrtý 2900 49
Jeden dr. se ptal, že jestli jsem v 3. těhotenství něco brala, že je to takhle divný, a že se dnes snad dělá, že se dává v těhotenství anopyrin (?), že ty malý děti jsou většinou malý kvůli tomu, že má člověk zvýšenou srážlivost a ucpávají se jemný cévy v placentě a dítě je málo vyživovaný.
Nedožene to pak. Zkus se na to zeptat, pač tenhle dr. se divil, že mi v tom posledním čtvrtém nedávném těhotenství gynekolog nic nenapsal. ![]()
A že si mám dojít na hematologii, že mi určitě něco najdou.
První kluk má v dospělosti 165, druhý děvče 146, třetí je velikej a u čtvrtýho uvidíme.
Aneta.
První miminko 2600gr., 50cm
Druhé miminko 2800gr., 48cm, s nim jsem ležela měsíc v nemocnici, protože málo v břiše pribiralo.
Třetí miminko 2600 gr.,51cm. Tady už malou váhu moc neřešili, protože i ty předchozí dětičky byly male.
Mala sa narodila v termine a placenta pry vypadala v poradku. Ku koncu bylo velmi malo plodovky ![]()
Dr co delal screening mi rekl ze se dava aspirin, ze to pomaha redit krev myslim apod. Ale cetla som take ze pravidelne uzivani aspirinu zvysuje riziko psychotickych ochoreni v pubertalnim veku…nevim musim se zeptat moji mudr na tohle. A skusim i tu hemato. Dekuji za odpovedi ![]()
Ja sama som sa narodila s vahou 1750g, je mozne ze se to suvisi
@Amelia1986 Ze čtyř dvě pidi, dvě dokonale průměrné. Maj mezi sebou zhruba 20 měsíců. Jedno bylo pidi konstitučně, u jednoho zaúřadovala nejspíš infekce. Nejsrandovnější je, že dcera, co bude po mě nejspíš pidi, tak byla dokonale průměrná novorozená holčička.
Pokud nezjistili žádnou skutečnou příčinu, tak je docela možné, že máš prostě přirozeně malé miminko.
Taky bych řekla, ze jsou to proste mala miminka. Ja i muj manžel jsme po narození taky vážili kolem 2800gr.
Tak ono to IUGR má plno příčin. Já třeba měla jako příčinu miminka pod 1400 g preeklampsii (z toho špatná funkce pupeční šňůry a placenty). Jestli se nebude opakovat to, tak bych mohla mít příští miminko s normální porodní váhou.
Podle mě se to opakovat vůbec nemusí.
@Amelia1986 ano i druhý syn měl menší porodní váhu, ale zase ne nějak moc. 2490g
Ahojky, to jste mě moc uklidnily. Včera jsme byli s malým na neonatologickém vyšetření a tam nám do zprávy napsal, že má IUGR. Vůbec jsem netušila co to je. Jsou nám 3měsíce a jsme šikovní, jen nechce otáčet hlavičku na levo. V nemocnici jsem ležela kvůli špatným průtokům 14dní a pak v dokončeném 36.tt mi udělali císaře. Měl 2200g a 45cm, o tomto mi nikdo neřekl, akorát že se mu nedaří a musí ven. 9dní byl na jipce a pak jsme šli domů, plně kojím a teď máme ve 3měsících 4100g a 60cm a spíme celou noc