Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
Nemáte některá zkušenosti s diagnozou IUGR? Jak mimča prosperují atp?
nevím jestli jsem správně,moje malá se narodila hypotrofická,ptáš se na tohle?
Je to intra uterinní rustova retardace, v podstatě plod v děloze neroste tak jak by měl, většinou to po porodu doženou. Jen je problém, že při porodu nemají miminka s JUGR takové rezervy jako „normální“ miminka a tak se spíše přistupuje k SC, při jakém koliv náznaku patologie.
Bych mohla objasnit situaci:D Vítek se narodil v 38+2 císařem, pro polohu KP. Po porodu vážil 1940g což mě docela šokovalo. Měl na 3× omotanou šňůru kolem krku a jednou kolem nožičky navíc mám septum v děloze. Zatím prosperuje dobře. V rizikový poradně jsme dopadli na výbornou, ale zajímalo by mě jestli se můžou nějaký komplikace objevit až dýl.
To určitě neee, nejspíš to bude tím septem, placenta neměla velkou plochu a tudíž šlo malému méně živin,…
Ahojky,
tak my jsme sice v poradku,ale mela jsem rizikove tehu kvuli „oligohydramnion“ malo plodove vody a maly nerost jak mel.mela jsem od 15tt trvdnuti bricha.Take krivky ke konci tehotensvti byly spatne a byla jsem sledovana.Dopler nam vzdy dopadl dobre a prutky pupecnikem take,takze nevim kde byla chyba.Placentu jsem mela teda miniaturni a pupek taky ![]()
Narodil se ve 36+3tt podle UTZ samovolne mi odtekla plodova voda (asi mu tam nebylo dobre)a podle MS se narodil o 9dni driv.Termin jsem mela 29.3-narodil se 20.3.ale podle UTZ az 7.4. a dyl.
V porodni zprave bylo ve 38tt (nevim asi napsali prumer
)
ale maly mel 2.99kg a 49cm omotanou pup.snuru kolem hlavicky.
Po prohlednuti pediatrem po porodu „fyziologicky novorozenec“
Kdyz jsme sli domu mel 2.7kg ale vsechno dohnal dnes ma cca 7.5kg a 69cm sam se otaci na brisko,od malicka je strasne sikovny,zivy ciperny a nikdo by nerekl ze je driv narozeny!Zacina lezt,seda si,mame dva zuby,atd atd…
Urcite bude maly v poradku!Nebudou zadne nasledky!
tak jsem tady byla dobře,já měla málo plodové vody,žádné průtoky pupeční šňůrou…,takže akutní cs…Eliška vážila 1.8960kg měřila 46cm,narodila se v 37 týdnu,prospívá dobře,je to veselá,šikovná holka,teď váží 4.8kg a měří 62cm (s manželem jsme oba dlouháni),my chodili ze začátku často na kontroly,ale to asi záleží na mudr.,chodíme taky do poradny pro nedonošeňátka do Motola,kde je s ní pan docent taky spokojen,takže za sebe můžu napsat,že prospívá v pohodě,váhu prý dožene časem,
Eliška měla akorát dlouho novorozeneckou žloutenku,takže jsme lítali po doktorech kvůli játrům.Ale už má vše v pohodě.
Ahoj, kamarádce se před 3 lety narodila akutním SC holčička v 36 týdnu, vážila 1500g a měřila 40 cm, při hospitalizaci ve zdejší nemocnici zanedbali co mohli, takže na poslední chvilku ji zachránili.
Jinak malá byla měsíc na neonatální JIP v Brně a celkově vše dohlana, je sice drobnější, ale moc šikovná, chodí už do školky a moc ji chválí. Sice se smála a lezla ždy cca o měsíc později,ale to tak doháněla ten měsíc co jí chyběl do vývoje v bříšku.
Nemocnost nijak závratná, jen měla kýlu a nosila kylní pás když byla mimčo, toť vše.
Jé to jsem ráda, že se to tu rozjelo.
No ná Víťa se začal smát o cca 14 dní déle, ale zase dřív pásl koníky. V poradně pro nedonošeňátka jsme taky byli chváleni a snad tm pojedeme jenom jednou. Na nedonošeneckým odd. byl necelé tři týdny. Akorát jediny co mi vadilo, že byl v písku a já v táboře. U nás totiž nedonošenci nejsou, takže jsem ho poprvý pořádně viděla až po propuštění z porodnice po 5 dnech.
elda1
to mela mala teda opravdu malo
to bylo tim prutokem pupecniku,nedostavala vlastne zadne papani a nemohla rust
hlavne ze jste v poradku a ze se na to prislo vcas!
Jinak vahu i delku krasne dohnala ![]()
lleennttiillkkaa
teda az po 5 dnech
asi blba otazka,mimo misu,ale kojila jsi?Respektive rozkojila jsi se?Je dobre,ze je maly zdravoucky a v poradku!
Holky,tak celkove,jak to mate-mely jste s kojenim?
My jsme bojovali od zacatku.Maly se neumel prisat a ani nemel poradne vyvinuty reflex sani,byl hodne spavy a mel i silnou zloutenku,nastesti jsme se ji do mesice zbavili…
Nikynka je to zázrak, ale rozkojila jsem se. Sice jako dokopat sestry k tomu, aby mi dali odsávačku trvalo 2 dny(blbý poznámlky typu bude vás to bolet jsem přešla slovy, že o tom vím), ale kojím do teď. Dokonce při prvním pokusu o přiložení k prsu se malej přisál a vypili svojí dávku.
Ahoj Lleenntt......,je to už dlouho co jsme diskutovali o IURG,jak se vám daří?Elda už všechno dohnala,neurologicky odpovídá věku,je jí 6 a půl měsíce a váží přes 7 kg,měří 68cm,v poradně jsou spokojeni,akorát první očkování dostala teprve nedávno.Kojíš ještě?Elda je bohužel od začátku na UM.
Ahoj holky, tak jsme dneska byli v rizikovce a už se s náma rozloučili:) Vítek dostal jedničku s hvězdičkou, sice by prý mohl váži trošku víc, ale tabulku dohnal.