IVF/IUI bez partnera

Anonymní
8.6.25 12:59

IVF/IUI bez partnera

Zdravím,
jak už jste si mohli přečíst v názvu mám tu dotaz na ženy/maminky, které se rozhodly podstoupit IVF/IUI bez partnera. Zajímalo by mě jak probíhaly přípravy než jste se rozhodly vše podstoupit (zajištění řádného bydlení, finanční zajištění - práce na home office/dělání rezervy na mateřskou/rodičovskou…) vše, co jste zařizovaly před tím a nebo co byste si zpětně poradily, abyste si zařídily? Vím, že to rozhodně nebyla pro nikoho jednoduchá cesta a fandím všem, které se jakoukoli cestou vydali. Samozřejmě bych byla moc ráda pokud se někdo rozhodne i sdělit konkrétní finanční částky. Samotné IVF/IUI je finančně náročné to samé výbava a celkové financování dítka, i pokud partnera máte. Samozřejmě se vším se pojí i psychická zátěž a odolnost. Vítám jakékoli rady, tipy i pocity. Všem moc děkuji předem, vážím si toho.

PS: Prosím jen, abyste se zdrželi komentářů a připomínek „najdi si partnera“, věřím, že to všichni myslíte v dobrém, nicméně tato cesta se pro mě nevyvedla a nemám už moc času na něco čekat

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
68941
8.6.25 14:06

Ono v ČR si budeš muset najít partnera minimálně na to, aby ti podepsal, že bude otcem. Pokud chceš jít cestou mimo zákon, tak výši úplatku fakt netuším. O cizině asi neuvažuje s, když se ptáš tady. K ostatnímu, ono je v podstatě jedno, jak dítě zplodis, prostě budeš samozivitelka, jen plánované. Zjisti si výši mateřské, rodicak, možnosti, jaké máš v privydelku, jak v práci, když bude dítě nemocné, atd. Jak se ti vejde domu, tusis nejlíp ty sama, to se plánuje stejně, jako když jsou na to dva - někdo v klidu do garsonky, někdo vyžaduje vlastní pokoj, atd. Zásada asi je, že každé dítě je jiné a máloco se dá úplně naplánovat. Včetně toho, že s dítětem se dá plnohodnotné pracovat na Home Office, některé té fakt nenechá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
230
8.6.25 14:20

V ČR není úplně možné podstoupit IVF/IUI bez partnera.
Já IVF i IUI opakovaně podstoupila s partnerem, stejně tak setření na IVF a i na život atd.
Co se týká IVF, tak bez partnera je to psychicky náročné, ve tvém případě tě nebude mít kdo podpořit, když nepočítám nějaké kamarádky.
Záleží jaké máš nyní zázemí a jaké, řekněme, povinné výdaje musíš každý měsíc hradit a zda toto zvládneš i na mateřské.
Musíš počítat během mateřské i výdaje za miminko (pleny, případně umělé mléko).
Ovšem být dobrovolně samoživitelka není nejspíš to nejlepší řešení. Žít ze sociálních dávek a každý měsíc doufat, že miminko bude zdravé a ty nebudeš mít neplánované výdaje jak za sebe, tak i za miminko. Bohatě stačí, když se ti rozbije třeba lednice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.6.25 15:07
@ugluk píše: Více

zákon nemám v plánu obcházet, v tomhle směru to mám vyřešené ;) nicméně moc děkuji za tipy :)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.6.25 15:14
@gremlin87 píše: Více

právě proto se ptám na finance, nemám v plánu být závislá jen na dávkách, ale chci mít v tomto ohledu klid, aby když se rozbije třeba ta lednice, tak pak nebudu muset řešit že nebude na plenky apod. Výše jsem i psala že otázku podstoupení bez partnera mám vyřešenou, obcházet zákon nechci a s právníkem už jsem nějaké základní věci řešila ať vím, co jde a ne, přeci jen jsem úplný laik :) nicméně na starost o dítě a těhotenství mám v plánu být sama, vím že je náročné být samoživitelka, ale v některých případech to bohužel jinak nejde a nejsem nezodpovědná a nechci samozřejmě přivést dítě do situace, kde nejsem schopna se o něj dostatečně postarat :palec:

• Citovat
  • Upravit
624
8.6.25 15:21

Instagram, zadej SMBC (Single mother by choice). Najdeš stovky příběhů a komunitu podporujících žen.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.6.25 16:23
@Zluta_pastelka píše: Více

super, moc děkuji!! :srdce:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.6.25 17:50
@Anonymní píše: Více

Pokud nemáš problém s otěhotněním, tak přece nemusíš mít klasické IVF, ale třeba jen inseminaci v době ovulace a ta tak drahá být nemusí.

• Citovat
  • Upravit
230
8.6.25 18:05

Tak mě třeba IVF jako takové stále myslím 30-35k. Já si musela hradit i hormony navíc. IUI tak finančně náročné není, tak jsme myslím hradila pokud do 3k, možná méně. Ale nejspíš to bylo něco navíc, nic co bych musela povinně hradit.
A jak jsem psala výše, spočítej si své pravidelné náklady na život (bydlení, energie, paušál, jídlo atd), každý má přeci jen jiné náklady na život. A k tomu si připočti třeba 3-5k za miminko. Dle toho dokážeš odhadnout kolik si na mateřskou/rodičovskou musíš našetřit.
U výbavičky je to různé, někdo si kupuje věci jen na bazarech či pomocí darování od jiných a někdo dá za výbavičku 50k a více.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.6.25 11:24

Taky by mě toto zajímalo. Už o tom přemýšlím dlouhou dobu. Teď nedávno jsem narazila na kliniku v Praze, kde ti pomohou s komunikací na jejich sesterské klinice ve Španělsku. Ale jinak nic jiného jsem nenašla. Ale také bych tímto stylem si chtěla pořídit dítě.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
22.6.25 19:45

Ahoj,
neřeším to stejné co vy, ale v podstatě narážíme na stejný problém - s těmi co by do IVF šly samy.
My jsme s partnerem zahájili IVF - proběhly dvě IUI a poté IVF, partner měl sperma zamražené pro vážnou diagnozu. V průběhu IVF zemřel, mě vyšel první transfer, který ale skončil v osmém týdnu jako zamlklé těhotenství. Dvě embrya mám v mrazáčku, ale " právně " skončila platnost souhlasů od partnera a já k nim nemám přístup. :(
V podstatě na ně jako sama žena nemám nárok.
Já jsem si řekla, že je tam prostě nenechám. Je mi 35 let a než se z celé situace oklepu a budu schopná si najít nový vztah může mi být taky 40.
V roce 2017 vláda zamítla návrh na přístup k IVF single ženám, ale toto téma je letos opět pootevřené a je možné, že se něco změní…a ženy by měly dát najevo, že o to stojíme i u nás v ČR, i sama žena může být kvalitní matka.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Recenze center asistované reprodukce na eMiminu

Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?

Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.

Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku

Ikona - Kateřina Veselá

MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.