Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ono v ČR si budeš muset najít partnera minimálně na to, aby ti podepsal, že bude otcem. Pokud chceš jít cestou mimo zákon, tak výši úplatku fakt netuším. O cizině asi neuvažuje s, když se ptáš tady. K ostatnímu, ono je v podstatě jedno, jak dítě zplodis, prostě budeš samozivitelka, jen plánované. Zjisti si výši mateřské, rodicak, možnosti, jaké máš v privydelku, jak v práci, když bude dítě nemocné, atd. Jak se ti vejde domu, tusis nejlíp ty sama, to se plánuje stejně, jako když jsou na to dva - někdo v klidu do garsonky, někdo vyžaduje vlastní pokoj, atd. Zásada asi je, že každé dítě je jiné a máloco se dá úplně naplánovat. Včetně toho, že s dítětem se dá plnohodnotné pracovat na Home Office, některé té fakt nenechá.
V ČR není úplně možné podstoupit IVF/IUI bez partnera.
Já IVF i IUI opakovaně podstoupila s partnerem, stejně tak setření na IVF a i na život atd.
Co se týká IVF, tak bez partnera je to psychicky náročné, ve tvém případě tě nebude mít kdo podpořit, když nepočítám nějaké kamarádky.
Záleží jaké máš nyní zázemí a jaké, řekněme, povinné výdaje musíš každý měsíc hradit a zda toto zvládneš i na mateřské.
Musíš počítat během mateřské i výdaje za miminko (pleny, případně umělé mléko).
Ovšem být dobrovolně samoživitelka není nejspíš to nejlepší řešení. Žít ze sociálních dávek a každý měsíc doufat, že miminko bude zdravé a ty nebudeš mít neplánované výdaje jak za sebe, tak i za miminko. Bohatě stačí, když se ti rozbije třeba lednice.
@ugluk píše: Více
zákon nemám v plánu obcházet, v tomhle směru to mám vyřešené
nicméně moc děkuji za tipy ![]()
@gremlin87 píše: Více
právě proto se ptám na finance, nemám v plánu být závislá jen na dávkách, ale chci mít v tomto ohledu klid, aby když se rozbije třeba ta lednice, tak pak nebudu muset řešit že nebude na plenky apod. Výše jsem i psala že otázku podstoupení bez partnera mám vyřešenou, obcházet zákon nechci a s právníkem už jsem nějaké základní věci řešila ať vím, co jde a ne, přeci jen jsem úplný laik
nicméně na starost o dítě a těhotenství mám v plánu být sama, vím že je náročné být samoživitelka, ale v některých případech to bohužel jinak nejde a nejsem nezodpovědná a nechci samozřejmě přivést dítě do situace, kde nejsem schopna se o něj dostatečně postarat ![]()
Instagram, zadej SMBC (Single mother by choice). Najdeš stovky příběhů a komunitu podporujících žen.
@Anonymní píše: Více
Pokud nemáš problém s otěhotněním, tak přece nemusíš mít klasické IVF, ale třeba jen inseminaci v době ovulace a ta tak drahá být nemusí.
Tak mě třeba IVF jako takové stále myslím 30-35k. Já si musela hradit i hormony navíc. IUI tak finančně náročné není, tak jsme myslím hradila pokud do 3k, možná méně. Ale nejspíš to bylo něco navíc, nic co bych musela povinně hradit.
A jak jsem psala výše, spočítej si své pravidelné náklady na život (bydlení, energie, paušál, jídlo atd), každý má přeci jen jiné náklady na život. A k tomu si připočti třeba 3-5k za miminko. Dle toho dokážeš odhadnout kolik si na mateřskou/rodičovskou musíš našetřit.
U výbavičky je to různé, někdo si kupuje věci jen na bazarech či pomocí darování od jiných a někdo dá za výbavičku 50k a více.
Taky by mě toto zajímalo. Už o tom přemýšlím dlouhou dobu. Teď nedávno jsem narazila na kliniku v Praze, kde ti pomohou s komunikací na jejich sesterské klinice ve Španělsku. Ale jinak nic jiného jsem nenašla. Ale také bych tímto stylem si chtěla pořídit dítě.
Ahoj,
neřeším to stejné co vy, ale v podstatě narážíme na stejný problém - s těmi co by do IVF šly samy.
My jsme s partnerem zahájili IVF - proběhly dvě IUI a poté IVF, partner měl sperma zamražené pro vážnou diagnozu. V průběhu IVF zemřel, mě vyšel první transfer, který ale skončil v osmém týdnu jako zamlklé těhotenství. Dvě embrya mám v mrazáčku, ale " právně " skončila platnost souhlasů od partnera a já k nim nemám přístup. ![]()
V podstatě na ně jako sama žena nemám nárok.
Já jsem si řekla, že je tam prostě nenechám. Je mi 35 let a než se z celé situace oklepu a budu schopná si najít nový vztah může mi být taky 40.
V roce 2017 vláda zamítla návrh na přístup k IVF single ženám, ale toto téma je letos opět pootevřené a je možné, že se něco změní…a ženy by měly dát najevo, že o to stojíme i u nás v ČR, i sama žena může být kvalitní matka.
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.
Dobrý den, může se kvalita embryí mezi jednotlivými cykly zlepšit nebo zhoršit? Děkuji. Odpověď
Zdravím,
jak už jste si mohli přečíst v názvu mám tu dotaz na ženy/maminky, které se rozhodly podstoupit IVF/IUI bez partnera. Zajímalo by mě jak probíhaly přípravy než jste se rozhodly vše podstoupit (zajištění řádného bydlení, finanční zajištění - práce na home office/dělání rezervy na mateřskou/rodičovskou…) vše, co jste zařizovaly před tím a nebo co byste si zpětně poradily, abyste si zařídily? Vím, že to rozhodně nebyla pro nikoho jednoduchá cesta a fandím všem, které se jakoukoli cestou vydali. Samozřejmě bych byla moc ráda pokud se někdo rozhodne i sdělit konkrétní finanční částky. Samotné IVF/IUI je finančně náročné to samé výbava a celkové financování dítka, i pokud partnera máte. Samozřejmě se vším se pojí i psychická zátěž a odolnost. Vítám jakékoli rady, tipy i pocity. Všem moc děkuji předem, vážím si toho.
PS: Prosím jen, abyste se zdrželi komentářů a připomínek „najdi si partnera“, věřím, že to všichni myslíte v dobrém, nicméně tato cesta se pro mě nevyvedla a nemám už moc času na něco čekat