Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj, chtěla bych se zeptat někoho kdo má zkušenost s IUI. Čekám nás první pokus. Paní doktorka v centru mi řekla, ať si zavolám až dostanu 1.den MS a dojedu si pro léky, které mě budou na IUI připravovat. Všude jsem se dočetla, že léky se začínají brát 1-3.den. Asi teda, pokud jsem to správně pochopila.
MS očekávám buď ted v pátek nebo o víkendu. Pokud bych dostala MS v pátek večer nebo v sobotu ráno a pro léky bych si jela v pondělí, nebylo by už pozdě?
Nebo bude lepší tam zavolat a říct jim o situaci a je tak možné zajet si pro léky v pátek pro pripad nouze, ze by MS zacala o vikendu?
Předem děkuji za odpověď.
@Klarina98
Ahojky, my jedeme sice poprvé v pátek do centra na konzultaci a uvažuji také první nad IUI a kdyby nevyšlo tak teprve pak na IVF..můžu se zeptat kde jste na klinice a jak probíhá první setkání a co vše dělá za vyšetření.. Jinak na tvou otázku si myslím, že léky by měli dát v pátek, když přes víkend mají zavřeno..
Ahoj, my chodíme do Zlína. Na prvním setkáním nám vzali krev a udělali všechny možné testy včetně genetiky. Kdyz se nepotvrdil žádný závažný problém, tak jsem se objednala 1. Den cyklu na ultrazvuk, dali mi hormony, které jsem brala 5 dni. Ted jsem 11den cyklu a ve čtvrtek jdem na prvni IUI. Dneska jsem jeste byla na kontrolním UTZ.
@Klarina98 a spermiogram dělali také v ten den? ke komu tam chodíš? já dnes byla u svého doktora pro nějake doporučení..říkal, že po vyšetření se pak uvidí zda můžeme na IUI nebo rovnou na IVF už dnes mám z toho trauma 🙈 🤣 2 děti už máme přirozeně a třetí ne a 🙂↔️ to
Ahoj, chápu tě, úplně tohle řešení mi taky běželo hlavou při prvním IUI pokusu. Za mě určitě zavolej do centra hned, jak MS dorazí. Ty léky se fakt většinou začínají brát 2.–3. den cyklu, takže kdybys je dostala až v pondělí, už by to mohlo být trochu pozdě. My jsme jinak byli v IVF centru ve Zlíně a tam byli skvělí, všechno krásně vysvětlili, pohlídali termíny, a i když jsem z toho měla nervy, tak díky nim to bylo fakt o dost klidnější. Doporučuju, fakt lidskej přístup.
Ahojky, přidávám se k čekatelům na IUI,.my tedy nejspíš až v srpnu protože teď nám tam vleze dovolená
. Což je i fajn, ovulace na dovolené = míň stresu, třeba to klapne samo. Snažíme se 3/4 roku, ale vzhledem k zátěži v anamnéze už jsem se do caru objednali a řešíme, máme hotovo u mne štítná žláza, HP a AMH, byla jsem na HyFoSy (u mě tedy zatím vše úplně ok), manžel na spermiogramu. Ten je takový ošemetný, velmi vysoký počet a progresivní pohyb, ale hodně nízká morfologie (menší než 0,5%). Kdybych byla starší, nejspíš by to bylo rovnou na IVF jsem se dočetla, ale u nás o tom nikdo nemluvil. Určitě nás ale IUI čeká, v pondělí jdu na UTZ, teď se to ale před dovolenou už určitě nestihne
.
Ahojky, tak já to nakonec vyřešila tak že jsem tam v pátek zavolala, dojela si ještě ten den pro léky a v neděli jsem začala brát předepsaný letrozol. Bohužel však první IUI bylo neúspěšné. Ted mame za sebou druhé iui a pro výsledek si jdu ve čtvrtek. Moc tomu nevěřím, ale chceme ty 3 pokusy vyzkoušet a pak uvidíme zda nám doporučí IVF. Snažíme se trefím rokem.
@Klarina98 píše: Více
Moc držím palce ať to vyjde už teď! Jsi ročník 98 nebo to máš v přezdívce jen tak?
já jsem totiž taky
. A jaký u vás zjistili vlastně problém?
Jsem ročník 97, jen jsem dala omylem špatné číslo 😅
No vlastně u nás problém nenašly. Byla jsem i na laparoskopickém vyšetření a všechno v pořádku. Manžel ma spermio kolem 30% pohyblivých. Genetika všechno v pořádku. Takže nevíme, možná jsme měli pokaždé jen špatné načasování.
@Klarina98 ahá
. A hlídala jsi ovulaci? Já hlídám od začátku, řekla bych, že se pokaždé trefíme, ale uvidím teď dle UTZ samozřejmě. My máme celkový počet 621 milionů a progresivní pohyb 63%. Jen ta morfologie to kazí
. Taky jsem měla jít na laparo, ale nechtěla jsem, už jsem to zažila 2×. Takže jsme se rozhodly s doktorkou pro HyFoSy a případně až kdyby zjistila problém a naštěstí nezjistila. U nás to bude nejspíš tou morfologií no. Ale manžel za poslední dva měsíce hooodně zhubl (odhadem tak 20 kg) a přestal kouřit, tak doufám, že příště to dopadne líp
.
Anoo ovulaci jsem samozřejmě hlídala i podle testu, měla jsem ji i potvrzenou dle utz ale nic no..
AMH jsi mela kolik?
@Klarina98 píše: Více
Jo tak
určitě se už brzy podaří! A neříkala mi přesnou hodnotu, neptala jsem, byla jsem mini z toho spermiogramu
ale prý mám ideální zásobu, už mi to říkala předtím na UTZ, že to tak nejspíš bude, že folikulů vidí dost, tak akorát, ale že si to z krve radši ověří a bylo to prý tak. Takže času asi dost. Ne že by se mi tedy čekat chtělo ![]()
A kam chodíte do centra?
A ještě me tak napadlo, 621 milionu spermii je hodně hodně nadprůměr a to stejne 63% pohyblivých. S tak silným nadprůměrem je zvláštní že se ještě nepovedlo.
@Klarina98 chodíme do Reprofitu v Ostravě, ale teď první cyklus
. Taky mi to přijde zvláštní docela, teď je to 10. měsíc snažení. Možná tou morfologií… ikdyz v centru to nevidí jako problém…Vím, že se doporučuje řešit až po roce, ale už jsem z toho byla fakt nesvá a základ jsem vyšetřit chtěla, protože těch problémů máme dost
. Tak snad je to jen otázka času, ale ráda tomu trochu pomůžu ![]()
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.