Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj holky,
mám před sebou velké rozhodnutí a zajímaly by mě vaše zkušenosti.
S přítelem jsme letos začali navštěvovat CAR. Momentálně mám za sebou první IUI a čekám na výsledek. Plánujeme max ještě jedno a pak IVF.
Situace je ale taková, že už asi 3/4 roku jsem hodně ve stresu + šéf mě asi úplně nemusí. V práci jsem přes 3 roky a je to horší a horší. O odchodu uvažuji už dlouho, ale nechtěla jsem odcházet a snažila se to vydržet, když plánujeme mimčo a já si myslela, že se to brzo podaří a já to nějak doklepu. První jsem si myslela, že se nám nedaří, jelikož jsem ve stresu a často si to nosím domů…Ted, když se situace změnila a my víme, že přirozenou cestou je tam opravdu malá pravděpodobnost (špatný spermio plus já méně vajíček) tak nevím co mám dělat.
U nás se všechny dovolený, doktoři musí hlásit měsíc dopředu. Tím, že dělám 12h směny, tak na propustku mě nepustí, jelikož řekne, že si mám doktory řešit ve volnu. Bohužel tohle dopředu nenaplánuji a v práci říkat nic ohledně ivf nechci, protože se to nesetká s pochopením. Tím jsem si jistá a ještě ke všemu je tam drbárna. Další věc je, že se mi tam ani nechce podstupovat ivf, jelikož už teď injekce nesnáším dobře a bylo mi řečeno, že budu potřebovat více hormonů, pokud se do toho půjde.
V minulosti jsem byla na PN měsíc z důvodu operace a pak 3× nemoc a dali mi to v práci hodně vyžrat. Vyvolávali a psychicky mě vydírali at se už vrátím. Nedovedu si představit, že po roce a pul bych jim řekla, že musím jit zase na delší čas marodit. Nejradši bych dala výpověď a soustředila se teď na svoje zdraví, který jsem si v práci dost zhuntovala. Přítel mě pořád přemlouvá at už ji konečně podám, že tohle se nedá vydržet donekonečna. Tyhle debaty vedeme už pár měsíců..
Ale je to pro mě těžký, navíc jít na UP, přijde mi to jako selhání. Už jsem si musela najít i psychologa, protože jsem se chtěla někomu svěřit a možná nějak popostrčit.
Tak mě zajímá jak je to na úřadě práce a otěhotnění. Někde jsem četla, že pokud na pracáku otěhotním do 180dní (ochranna lhůta) po odchodu z práce a nastoupím do té doby na rizikové, tak bych mohla jít normálně na placenou PN. Je to tak?
A setkala jste se některá s něčím podobným v práci? Jak jste to nakonec vyřešily?
Děkuji za rady ![]()
Příspěvek upraven 07.06.25 v 12:19
Pokud dáš výpověď s tím, že musíš otěhotnět co nejdřív, protože jsi na pracáku a navíc ochranná lhůta atd, strašně si tím tlakem zablokuješ možnost otěhotnět. Já jsem vždycky otěhotněla tehdy, když se mi to nehodilo, když jsem chtěla, či dokonce potřebovala, tak nic.
Ale být v blbý práci je na houby. Na tvém místě bych pokračovala v IVF, zároveň bych ale intenzivně hledala novou práci. Buď otěhotníš, nebo aspoň najdeš lepší práci, prostě to nemůže dopadnout blbě
Na pracák bych nechodila.
To jsi slyšela špatně. Ta ochraná lhůta pro PM je pár dnů, takže když na ni nenastoupíš prakticky ihned, budeš doma zadarmo a navíc nebudeš mít mateřskou: Nebylo by vhodnější dát výpověď, najít si práci, kterou budeš moct dělat i jako těhotná a pak teprve zkoušet ivf?
@Platanka Ahoj, díky za odpověď
Tohle jsem měla v plánu samozřejmě jako první, ale kdo zaměstná holku, která bude pořád chodit po doktorech a to nemluvím o tom, že se mi třeba teď stalo, že řekli at přijdu zítra a ja měla byt v práci a musela si vymyslet, proč potřebuji volno takhle rychle- ze dne na den…Podle mě nikdo a já to úplně chápu… ![]()
@Janli Nad tím jsme debatovali s přítelem taky, ale pak mi doktorka řekla, že na svůj věk mám málo vajíček a že mám nejvyšší čas, takže oddalovat se mi to úplně nechce a navíc ta představa, že to bude trvat třeba další rok..než si najdu práci/než skončí zkušebka/čekat na smlouvu na dobu neurčitou aby mě nemohli pak hned vyhodit, pokud by končila smlouva…
Otěhotníš a za 3 roky bude co? Už si RP nelze protáhnout, budeš s malým dítětem ( věčně nemocným ze školky ) hledat zaměstnání?
Není lepší mít jistou práci aspoň?
@Snopy123 Jasně, že to lepší je. Ale do práce dojíždím jednu cestu víc než hodinu a vím, že po mateřské si chci najít něco tady u nás..
@karacko píše: Více
A ty si můžeš dovolit být třeba dva roky bez příjmu? Podpora je 5 měsíců a pokud na neschopenku nenastoupíš ihned, tak máš smůlu. To bych radši dala výpověď, nastoupila jinam a IVF začala řešit po zkušebce. Ono i to IVF se může táhnout roky. Na smlouvu na neurčito čekat nemusíš, to je nesmysl.
Dej výpověď a najdi si jinou práci. Na neschopenku musíš nastoupit do 7 dnů od konce pracovního poměru, jinak máš smůlu.
@Janli Nějakou dobu by jsme to určitě zvládli, ale spíš se mi tam nechce vůbec být…To, že by to trvalo roky, to mi ani neříkej
Pokud bych nastoupila no do nové práce a dali by mi po zkušebce smlouvu na např. půl roku a já bych otěhotněla, tak mě přece vyhodí ne? Nebo můžu jít pak na pn a to mě vyhodit nemůžou?
Vyhodit tě můžou, ale PN poběží dál. Zůstat doma je fakt nesmysl. Já byla ve tvé situaci, našla jsem si brigádu ve třídírně textilu v domnění, že budu do dvou měsíců těhotná a nakonec tam ztvrdla dva roky.
@Snopy123 píše: Více
Pokud řeší neplodnost a tlačí ji čas, tak bych se tím, co bude za 3 roky netrápila. Ono totiž získat práci na dobu neurčitou, kde ti budou držet místo po rodičovské může trvat i několik let. A to už by mohlo být na dítě pozdě.
Jinak za běžných okolností u mladého, zdravého páru je to samozřejmě ta nejlepší cesta.
@Janli Moc děkuji, myslím, že máš pravdu. Já budu nejradši pokud nebudu muset na UP a to, že můžu zůstat na pn jsem nevěděla.. moc zběhlá v tom nejsem…A můžu se zeptat jestli jsi otěhotněla přirozeně, nebo jste to řešili s carem? A říkat potom v nové práci co budu podstupovat? Pokud tam začnu ivf, tak stejně budu mít razítko z caru, protože moje obvodní mi ho nedá, na to už jsem ptala.
Příspěvek upraven 06.06.25 v 20:10
Blbě se to čte, ale ona má pravdu. Nám se zadařilo až při 3.IVF, takže asi po 3 letech chození do CARu. Jestli chceš změnit zaměstnání tak ho změň ![]()
@karacko píše: VíceŘešila jsem IVF. On ti sice pracovní poměr skončí, ale ta neschopenka ne a peníze ti jdou dál a máš nárok i na mateřskou, pokud se trefíš do ochranné lhůty 180dní.
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.