Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@kavenka No holky jste fakt silný…já jak jsem teď z práce úplně vypsychovaná, tak si každej neúspěšnej pokus hrozně beru…asi se mi fakt uleví až jí to přinesu na stůl.. a můžu se zeptat po jak dlouhé době jste šli do dalšího pokusu?
@Janli A jak ti bylo v průběhu stimulace atd? ta ochranná lhůta v tomto případě znamená co? ![]()
Jak už zde bylo psáno, hledala bych si práci a z té aktuální pak odešla. Ono být na UP také na psychice moc nepřidává, já to vydržela max půl roku a i tak mi z toho hrabalo ![]()
Já měla dva pokusy na IVF a z toho asi 4 zmražená embria, nevyšlo ani jedno a nedávno se zadařilo přirozeně.
Takže ani IVF neznamená automaticky úspěch.
Mezi pokusy jsem si dávala minimálně vždy alespoň půl roku pauzu, hlavně když jsem cítila, že případný neúspěch ustojím.
Nepostřehla jsem, kolik ti je. Pokud třeba pětadvacet, v klidu bych dala výpověď, našla si novou práci a s CARem si klidně dala rok-dva pauzu. Nepíšeš teda, jaký je problém - pokud bys byla třeba bez obou vejcovodů, tak se přestávat snažit je blbost, ale třeba při problémech s ovulací, zhoršeným spermiogramem… prostě tam, kde šance je i bez CARu, bych se toho nebála.
Pokud je ti třeba pětatřicet, řešila bych to na všech frontách zároveň, podala výpověď, hledala novou práci a intenzivně se snažila. Tak jako tak bych nezůstávala na místě, kde je ti mizerně.
Buď se to pak povede rychle a furt lepší být těhotná na pracáku než nebýt těhotná vůbec. A nebo to bude trvat oky a pak ty roky nepromarni někde, kde je ti mizerně.
@gremlin87 to jsem si právě říkala taky, že to na psychice asi taky nepřidá, když je člověk na pracáku… tyjo, co tady čtu, tak to vážně asi nebude tak růžový jak si malujeme…ale moc gratuluji, že to nakonec vyšlo
A můžu se zeptat co jste měli za problém? že jste podstupovali ivf a nakonec to přišlo přirozeně
@ugluk máme morfologii 1%. V jednom caru nám řekli pouze ivf při tak nízké morfologii a v druhém kde jsme teď jsme to zkoušeli první stimulaci a nyní IUI než se půjde do ivf. Bude mi letos 30 a mám na svůj věk snížený počet vajíček, takže mi dr řekla, že je nevyjšší čas..Co jsi napsala nakonec máš úplnou pravdu a cítím to taky tak.. děkuji ![]()
No, po své letité zkušenosti s otěhotněním… měnila jsem práci dvakrát. Dle životního přesvědčení, že pokud už nemůžu mít děti, chci být aspoň spokojená v ostatních oblastech svého života. Takže jo, v tvé situaci bych dala výpověď, registrovala se na pracák, hledala si práci a řešilaotěhotnění, všecko najednou klidně. Lepší je být těhotná a bez práce než netěhotná ve fajn práci, ale úplně nejhorší je být netěhotná v mizerný práci.
Tak ze všeho nejdřív bych si v hlavě srovnala priority, jsi mladá a vůbec bych do žádného ivf na tvym místě nešla. Oni ti budou tvrdit, že je nejvyšší čas a to z toho důvodu, že pro ně je to byznys a potřebujou z vás dostat prachy. Je to smutný, ale je to tak a nikdo Vám to do očí takhle prostě neřekne, to je jasný. A je to strašný záhul na psychiku, myslíš na to každý den, kdy už se zadaří, v neposlední řadě ubíjí ta práce, kde nejsi spokojená. Takže od všeho se odprostit, po výpovědi si dát měsíc volna, rozhodně nechodit na pracák, to je další stres. Mezitim si hledat novou práci a snažit se otěhotnět ještě přirozeně. Držím palce
@ugluk Tomu naprosto rozumím a kdyby tohle mělo někdy nastat, tak se k tomu budu stavět úplně stejně. Jinak fakt díky za prozření, prostě jsem pořád měla pocit, že už to musí vyjít a odcházet mi přišlo jako blbost a vše jsem tolerovala. Ale už se tam nenechám dál vycucávat. Možná se tím vše vyřeší, kdo ví, ale když to nezkusím nic neziskam, možná jen další psychickou ujmu pokud zůstanu ![]()
@eileithia Ahojky, rodina je pro mě priorita a mimčo si moc přejeme. Pochopila jsem, že ty máš nějakou negativní zkušenost?
@karacko píše: Více
Práci najdeš za pár týdnů, zkusebka je tři měsíce, to není ani půl roku, to zas klidně počká. Na smlouvu na dobu neurčitou bych nečekala, to je fakt, to může trvat roky. Ale i smlouva na rok ti zajistí práci na celé těhotenství, plus mateřskou.
IVF může trvat roky, to bych nechtěla být bez práce.
Moc se radeji neupinej na to, ze IVF je zaruka rychleho otehotneni. Znama ma za sebou aktualne 6-8 pokusu (prestala jsem to pocitat) za rok a pul a z toho akorat jedno mimodelozni tehotenstvi, ktere skoncilo akutni operaci. A psychicky to teda nese hodne spatne.
@karacko moc děkuju
do IVF jsme šli cca po roce a půl snažení, kdy se sice po 3 měsících zadařilo přirozeně, ale byl to zamlklý potrat a ten mě „rozbil“ na půl roku.
Reálně u nás žádný problém nebyl, tedy aspoň doktoři po všech možných testech, vyšetření i genetice nic nenašli ![]()
Až na jedno biochemické těhotenství z toho nic nebylo a já se po ty roky čím dál tím víc propadala do depresí a rozhodně to nebylo hezký ![]()
Jediný problém u mě, který je dost viditelný je má váhá, hubla jsem pomocí keto, abych mohla na další IVF cyklus.
Když ve mně během, 2. poloviny minulého roku začaly „bojovat“ dvě osobnosti. Jedna stále věřila, že se to povede a tu druhá se s ním začala smiřovat, že dítě mít nikdy nebudu.
No a jak už to v pohádkách bývá, zadařilo se přirozenou cestou 🙏
Držím palce, ať podobnou, nejlépe daleko rychleji pohádku také zažiješ ![]()
@karacko píše: Více
Já jsem tam moc velké pauzy neměla, ale ono se to strašně vleče. Je to vlastně pořád nějaké čekání na genetiku, na transfer, pauza po neúspěšném ketu, čekání na výsledky po imunologii, pauza po zamlklém těhotenství, nová medikace atd
Tobě samozřejmě přeji ať vyjde hned první transfer
ale spolehnout se na to opravdu nedá.
@gremlin87 Tak to jste měli náročnou cestu..je super, že vše dobře dopadlo
snad se taky dočkáme ![]()
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.