Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
V rodinném domku mám na chodbě dveře do garáže. Je tam velký teplotní rozdíl, protože garáž není vytápěná, takže rozdíl teplot může být 15-20 stupňů. Mám tam víceméně standardní dveře (Sapeli) 20 let staré.
Problém je v tom, že dveře nejsou zateplené a nejsou na takové podmínky dělané. V zimě se zkroutí a nedoléhají. Hledal jsem alternativu, ale nic moc jsem nenašel. Sapeli sice vyrábí dveře s „klima“ úpravou, které by měly vydržel velký teplotní rozdíl, ale nejsou zateplené. A neuvádějí ani tepelný odpor, takže to asi nebude nic moc. Navíc neumožňují využít stávající dřevěné zárubně a musí se prý použít ocelové (i když to bych asi v nouzi skousl).
Víte někdo o rozumném řešení? Dveře jsou na exponovaném místě kde se často chodí, takže bych chtěl aby vypadaly přijatelně (ostatní dveře jsou dýha - buk).
My máme nějaké dyhovane prosklene dvere z osmdesatek až devadesatek do takové jakoby předchodbičky, kde bývá v zime tak kolem 5 - 10 stupňů, měla je tu i paní před nama a nic jim není, zkroucene nejsou ani po těch 30 nebo kolika letech
a to se v podstatě hned vedle nich topí krbem ![]()
Zateplené dveře se ale nezateplují, aby samy netrpěly. Jen „izolují“ ten prostor. Takže souhlasím s @Havlova, že by bylo vhodné dát dveře venkovní. Jinak to kroucení je spíš kvůli vlhkosti a ne až tolik kvůli teplotě. Ten rozdíl teplot ale způsobuje tu vlhkost/ kondenzaci.
Příspěvek upraven 04.11.23 v 11:33
Sousedi teď kupovali nějaké dveře v OBI mezi garáž a obytný prostor. S tepelným mostem říkali, ale nerozumím tomu.
A můžete doporučit výrobce? Pral jsem se v Sapeli, protože je na trhu už pár let a jiného neznám (nemám přehled). Bohužel Sapeli nenabízí exteriérové dveře které by byly zateplené a zároveň se vzhledově hodily.
@LiduNe píše:
Sousedi teď kupovali nějaké dveře v OBI mezi garáž a obytný prostor. S tepelným mostem říkali, ale nerozumím tomu.
Nerozumíte, pravda. Tepelný most v oblasti tepelné izolace budov NECHCEME. To je asi podobné, jako kdyby někdy pořizoval zateplení fasády a platil za tepelné mosty… ![]()
Navíc- pokud je garáž „v půdorysu domu“ a dveřmi z garáže lze rovnou vstoupit do RD, bylo by „velmi vhodné“ (pomiňme ošklivé slovo povinnost ze zákona) mít ty dveře se stanovenou požární odolností.
@Ivan PPZ píše:
Nerozumíte, pravda. Tepelný most v oblasti tepelné izolace budov NECHCEME. To je asi podobné, jako kdyby někdy pořizoval zateplení fasády a platil za tepelné mosty…
Navíc- pokud je garáž „v půdorysu domu“ a dveřmi z garáže lze rovnou vstoupit do RD, bylo by „velmi vhodné“ (pomiňme ošklivé slovo povinnost ze zákona) mít ty dveře se stanovenou požární odolností.
No jen se nepo… chytrolíne arogantní. Tak tepelný most NECHCETE, a co? Nechápu, proč mi vůbec odpovídáš, svoji přednášku si strč do pr…
@LiduNe píše:
No jen se nepo… chytrolíne arogantní. Tak tepelný most NECHCETE, a co? Nechápu, proč mi vůbec odpovídáš, svoji přednášku si strč do pr…
Spíš, proč odpovídáš ty a ještě špatně? A když někdo opraví tak ho ve své arogantní odpovědi nařkneš z arogance. ![]()
@LiduNe píše:
Jujky.
![]()
@Havlova píše:
Spíš, proč odpovídáš ty a ještě špatně? A když někdo opraví tak ho ve své arogantní odpovědi nařkneš z arogance.
Tady je milion špatných odpovědí frajerko. Tady není odborný poradenství, tady je jen epipi. Jasně jsem napsala, že tomu nerozumím, nechápeš kontext. Moje reakce není ani tak arogantní jako agresivní. Ty něco víš o zateplení dveří, že víš, že moje odpověď je špatně? Nebo ti stačí odpověď nějakýho namachrovanýho chlapce, co si potřebuje pohonit ego na webu pro maminy.
@LiduNe píše:
Tady je milion špatných odpovědí frajerko. Tady není odborný poradenství, tady je jen epipi. Jasně jsem napsala, že tomu nerozumím, nechápeš kontext. Moje reakce není ani tak arogantní jako agresivní. Ty něco víš o zateplení dveří, že víš, že moje odpověď je špatně? Nebo ti stačí odpověď nějakýho namachrovanýho chlapce, co si potřebuje pohonit ego na webu pro maminy.
Manžel je stavební truhlář a tesař. Tak trochu ano. Navíc jsme rekonstruovali svépomocí 100 let starý dům. Arogantní jsi, agresivní jak jsi sama řekla taky a i to ego si evidentně honíš.
Něčemu nerozumět je celkem OK. Divně reagovat, když to někdo uvede na pravou míru je pořád asi ještě OK. Ale i další dny po tom být pipi a trvat na svým a nedokázat dát do Googlu dotaz, to mi přijde poněkud málo „flexibilní“.
tepelný most
@fangusta píše:
Tak vám všem pěkně děkuju za podnětné příspěvky.
Pokud vím, radili jsme ti tu 2 venkovní dveře. Ty jsou udělané tak, aby snášely snadno rozdíly teplot a vlhkosti v místech, která oddělují. Dokonce mají, ty umělé, uvnitř i určité zateplení.