Město versus venkov..

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
1584
30.10.23 06:11

Město versus venkov..

Zdravím. Řeším teď velké dilema, tak budu vděčná za jakýkoliv jiný náhled, postřeh :) Mám tři děti (16,13,11) ve střídavé péči týden/týden. Žiji v podnájmu v centru menšího města v menším bytě. Děti mají společný pokoj. Byt hlučný. Bylo to plánováno jako přechodné bydlení, takže momentálně řeším, a to docela intenzivně, kam jinam s dětma. Sháním něco ke koupi, ale je to tu fakt těžké. Žádané město, velká poptávka, malá nabídka, šílené ceny. Nejsem ochotná dát 4,5mil za byt v paneláku. A ne a ne najít hezké bydlení. Zděný velký byt tu stojí od 6mil nahoru. No a teď se mi naskytla možnost koupit dům (je potřeba ho dorekonstruovat, nic náročneho, je krásný) s nádherným velkým pozemkem na malinké vesnici (35obyvatel) na okraji. Široko daleko nic, klid a pohoda. Ale jsem teď zvyklá žít v centru. Takový dům, s takovým krásným pozemkem bych tady ve měste nenašla a určitě si ho nemohla dovolit. Takže mi to šrotuje. Jen je to fakt samota. Vzdalenost do města přimo do centra je 10km. Autem do 15ti minut i s provozem). Není to žádná hrůza, jen je to tu bez autobusové zastávky. První je 2km od domu, takže dojíždění. Děti mají hodně kroužků. Mám přítele, ten je učitel, takže časově dobrá práce. Bydlel by s náma, sám by tam šel hned. S tatínkem dětí to vůbec nefunguje. Tam bych s nějákým dovezením dětí počítat nemohla vůbec. Rodinu tu nemám. Děti jsou hodně do přírody. Ty by raději braly toto než bydlet třeba v paneláku. Ale asi si to moc neumí představit. Vidí to zidealizovaně. Moc tam chtějí. Dal by se tam z toho vybudovat nádherný prostor, takový samostatný vesmír. Jen ta jednoduchost bydleni v centru města, logistická nenáročnost. Děti všude dojdou. Přemýšlím, kde budou děti mezi kroužky a podobně. Přítel je v pohodě, ten v tom problém nevidí. Další věc, starší syn bude mít za 2 roky řidičák, tak budem 3 řidiči. Taky to budum řešit každý druhý týden při střídavce. Moje práce je časově náročnějši, ale výhledově cca za rok, za dva by mi mohlo klapnout vlastní podnikání, ale na to se taky spoléhat nemůžu… No a další možnost je dál čekat, možná tak ale přijít o obrovskou přílezitost. Změnit podnájem, dál se plácat. Už jsem z toho dost spruzelá. Ta síla zodpovědnosti za takové důležité rozhodnutí mě drtí… Tak budu vděčná za Vaše náhledy, zkušenosti… Děkuji moc…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3709
30.10.23 06:16

Čím budeš topit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22304
30.10.23 06:26

Napada me nechat si ten dum zkontrolovat nekym, kdo tomu fakt rozumi. Obzvlast, jestli je to tedy vyhodna koupe. Aby tam nebyly skryte vady a tys pak nevykrvacela na opravach nebo na nakladech spojenych s provozem domu. Deti tedy budes vsude vozit nebo dojdou na tu zastavku a pojedou samostatne? S tim pritelem jste doted nebydleli?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74219
30.10.23 06:30
@Pajulena píše:
Zdravím. Řeším teď velké dilema, tak budu vděčná za jakýkoliv jiný náhled, postřeh :) Mám tři děti (16,13,11) ve střídavé péči týden/týden. Žiji v podnájmu v centru menšího města v menším bytě. Děti mají společný pokoj. Byt hlučný. Bylo to plánováno jako přechodné bydlení, takže momentálně řeším, a to docela intenzivně, kam jinam s dětma. Sháním něco ke koupi, ale je to tu fakt těžké. Žádané město, velká poptávka, malá nabídka, šílené ceny. Nejsem ochotná dát 4,5mil za byt v paneláku. A ne a ne najít hezké bydlení. Zděný velký byt tu stojí od 6mil nahoru. No a teď se mi naskytla možnost koupit dům (je potřeba ho dorekonstruovat, nic náročneho, je krásný) s nádherným velkým pozemkem na malinké vesnici (35obyvatel) na okraji. Široko daleko nic, klid a pohoda. Ale jsem teď zvyklá žít v centru. Takový dům, s takovým krásným pozemkem bych tady ve měste nenašla a určitě si ho nemohla dovolit. Takže mi to šrotuje. Jen je to fakt samota. Vzdalenost do města přimo do centra je 10km. Autem do 15ti minut i s provozem). Není to žádná hrůza, jen je to tu bez autobusové zastávky. První je 2km od domu, takže dojíždění. Děti mají hodně kroužků. Mám přítele, ten je učitel, takže časově dobrá práce. Bydlel by s náma, sám by tam šel hned. S tatínkem dětí to vůbec nefunguje. Tam bych s nějákým dovezením dětí počítat nemohla vůbec. Rodinu tu nemám. Děti jsou hodně do přírody. Ty by raději braly toto než bydlet třeba v paneláku. Ale asi si to moc neumí představit. Vidí to zidealizovaně. Moc tam chtějí. Dal by se tam z toho vybudovat nádherný prostor, takový samostatný vesmír. Jen ta jednoduchost bydleni v centru města, logistická nenáročnost. Děti všude dojdou. Přemýšlím, kde budou děti mezi kroužky a podobně. Přítel je v pohodě, ten v tom problém nevidí. Další věc, starší syn bude mít za 2 roky řidičák, tak budem 3 řidiči. Taky to budum řešit každý druhý týden při střídavce. Moje práce je časově náročnějši, ale výhledově cca za rok, za dva by mi mohlo klapnout vlastní podnikání, ale na to se taky spoléhat nemůžu… No a další možnost je dál čekat, možná tak ale přijít o obrovskou přílezitost. Změnit podnájem, dál se plácat. Už jsem z toho dost spruzelá. Ta síla zodpovědnosti za takové důležité rozhodnutí mě drtí… Tak budu vděčná za Vaše náhledy, zkušenosti… Děkuji moc…

To si musíš rozhodnout sama, kde chceš žít. Podobných diskusí tady máš plno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
30.10.23 06:31

10 km do mesta je naprosta pohodicka.
Na druhou stranu zastavka 2 km bude opruz.

Zasadni je, jak moc potrebuje kazdy z vas k zivotu prirodu, neco chovat, pestovat. Ja bych treba nevahala.

A jestli velky pozemek, deti si tam pak muzou postavit neco maleho sveho. Jinak bydleni pro mlade bude mizerie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15450
30.10.23 06:35

Na autobusovou zastávku to je 2 km. To mi přijde dost daleko. Jak často jezdí autobusy? Jak jsou na tom děti časově s krouzkama? Podívej se na vás časový rozvrh, kdy by teď jezdily děti domu, kolik času by strávily čekáním na autobus (já ho strávila opravdu hodně a mym dětem zrovna autobusy taky nejezdí podle rozvrhu, tudíž čekají). My máme zastávku blízko domu a autobusy jezdí docela často, ale jsou časy, kdy nic nejede. Odjet ze školy domu a pak zpátky na kroužek, je časově hrozně náročné. Doma se moc neohreji. Samozřejmě se ty časy mění každý rok, ale zkus si to sepsat, jak byste fungovali. Já děti většinou vozím. Nebo se střídáme s někým, kdo jezdí ve stejnou dobu. Další věc je, co kamarádi děti. Kde jsou děti u tatínka - ve městě? Mají tam svůj pokoj?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44170
30.10.23 06:35
@Pajulena píše:
Zdravím. Řeším teď velké dilema, tak budu vděčná za jakýkoliv jiný náhled, postřeh :) Mám tři děti (16,13,11) ve střídavé péči týden/týden. Žiji v podnájmu v centru menšího města v menším bytě. Děti mají společný pokoj. Byt hlučný. Bylo to plánováno jako přechodné bydlení, takže momentálně řeším, a to docela intenzivně, kam jinam s dětma. Sháním něco ke koupi, ale je to tu fakt těžké. Žádané město, velká poptávka, malá nabídka, šílené ceny. Nejsem ochotná dát 4,5mil za byt v paneláku. A ne a ne najít hezké bydlení. Zděný velký byt tu stojí od 6mil nahoru. No a teď se mi naskytla možnost koupit dům (je potřeba ho dorekonstruovat, nic náročneho, je krásný) s nádherným velkým pozemkem na malinké vesnici (35obyvatel) na okraji. Široko daleko nic, klid a pohoda. Ale jsem teď zvyklá žít v centru. Takový dům, s takovým krásným pozemkem bych tady ve měste nenašla a určitě si ho nemohla dovolit. Takže mi to šrotuje. Jen je to fakt samota. Vzdalenost do města přimo do centra je 10km. Autem do 15ti minut i s provozem). Není to žádná hrůza, jen je to tu bez autobusové zastávky. První je 2km od domu, takže dojíždění. Děti mají hodně kroužků. Mám přítele, ten je učitel, takže časově dobrá práce. Bydlel by s náma, sám by tam šel hned. S tatínkem dětí to vůbec nefunguje. Tam bych s nějákým dovezením dětí počítat nemohla vůbec. Rodinu tu nemám. Děti jsou hodně do přírody. Ty by raději braly toto než bydlet třeba v paneláku. Ale asi si to moc neumí představit. Vidí to zidealizovaně. Moc tam chtějí. Dal by se tam z toho vybudovat nádherný prostor, takový samostatný vesmír. Jen ta jednoduchost bydleni v centru města, logistická nenáročnost. Děti všude dojdou. Přemýšlím, kde budou děti mezi kroužky a podobně. Přítel je v pohodě, ten v tom problém nevidí. Další věc, starší syn bude mít za 2 roky řidičák, tak budem 3 řidiči. Taky to budum řešit každý druhý týden při střídavce. Moje práce je časově náročnějši, ale výhledově cca za rok, za dva by mi mohlo klapnout vlastní podnikání, ale na to se taky spoléhat nemůžu… No a další možnost je dál čekat, možná tak ale přijít o obrovskou přílezitost. Změnit podnájem, dál se plácat. Už jsem z toho dost spruzelá. Ta síla zodpovědnosti za takové důležité rozhodnutí mě drtí… Tak budu vděčná za Vaše náhledy, zkušenosti… Děkuji moc…

My teda na vesnici nechceme, ale když jsme řešili větší bydlení, odborníka jsme si přizvali už na první prohlídku. Našel takové věci, které neviděl ani můj muž, který svého času ve stavebnictví taky pracoval. Vybírali jsme intenzivně dobré dva roky. Už jsem měla pocit, že se proflákne, že na prohlídky nechodíme sami.
U nějaké barabizny na samotě bych skryté vady čekala.

Další aspekt, co když se s přítelem rozejdeš? Už jste spolu bydleli? Děti to vidí zidealizovaně. Pokud budou muset někde trčet mezi kroužky, je to mrhání časem v tomto věku. Naše mají taky spoustu aktivit a oceňují, že vše je po ruce, v případě potřeby použijí sdílené kolo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
64841
30.10.23 06:37

No moc nevim pres zimu. Nasi bydli v okrajove části mesta, dane plati jak ve meste, na zastavku kilometr. V zime je jejich silnice v nejake treti tride, takze v uklidu snehu prijdou na radu jako posledni, klidne az za dva dny. Takze nikam nevyjedou. Pokud je clovek zdravy, tak dobry, ale pokud zacnes mit zdravotni problemy, tak dva kilometry je dost daleko. A decka za tmy tak daleko taky nic moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74219
30.10.23 06:40

10 km od města je 20 minut tím autobusem. Dva kilometry zastávka není žádná hrůza. Už jsou velcí. Tak velká děcka zvládnou i na el. koloběžce rovnou do města, když nebudou padat trakaře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30300
30.10.23 06:40

Já jsem pro samotu, takže bych do toho klidně šla. Musela bych mít teda od někoho zhodnoceno, jak asi bude vypadat rekonstrukce, na kolik vyjde a počítej klidně pětinu navíc na více práce. U dětí jde o 2 týdny v měsíci a jen pár let. Už jsou větší, takže dojdou 2 km na zastávku a dost spojů vyřeší sami a zbytek byste dovezli. Pokud se to i dětem zamlouvá, tak do toho jděte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10809
30.10.23 06:41

Ty deti dokazes vozit do skoly a na krouzky sama? Nedokazu si to moc predstavit. Maji tam nejake vrstevniky? Budes je muset vozit i za kamarady do mesta. Proste porad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Eva2610
30.10.23 06:51

Ahoj. Tak my bydlíme ve velkém domě ve vesnici do 30 obyvatel, do města 10 km. Škola ve vedlejší vesnici 2 km, školka taky. Autobus 2× denne - školní. Máme ale malé děti. Do budoucna počítáme s taxikarenim. Jinak pro nás jenom výhody. Dům máme 12 let, už jsme zrekonstruovali. Neměnila bych, přestože jsem vyrostla ve velkém městě. Jenom prostě počítej se zvýšenými náklady na pohonné hmoty + vytápění domu.

• Citovat
  • Upravit
34473
30.10.23 07:33

Za mě šílenost, hlavně s takovou dopravní obslužností. Navíc i velký pozemek, k čemu? Ploty, údržba, všechno stojí spoustu peněz a práce. Se třemi dětmi je čas vzácný, síly budou ubývat, já bych do toho nešla. Jak tu někdo psal, že děti si tam můžou postavit, no na to bych v žádném případě nepřistoupila. Ideální cesta, jak si rozesrat vztahy v rodině. Možná tak na chalupu, ale i to bych si hodně rozmýšlela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21470
30.10.23 07:38

Mě by na takové místo nikdo nedostal. Ta dopravní obslužnost je tragická…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Stará známá
30.10.23 07:42

Budete 3 ridici a kolik mate aut?
Deti maji hodne krouzku, urcite i kamarady, jine rozvrhy, stridavku bez pomoci s dopravou … dobre si nastudujte, jak casto jezdi busy, nebude to snadne. Deti casem budou randit, chodit na akce s prateli…vecerni a nocni busy jezdivaji v takovych mistech spatne.
Mate velkou rodinu, bude potreba resit i zasobovani, jidlo, nakupy, vse budete vozit, clovek si tam nezajde rano ani pro cerstve pecivo ci chybejici surovinu.
Nevim, jaky je vas stavajici vztah, jestli jste zvykli spolu jiz zit? V pripade, ze by to nahodou nevyslo, zvladnes se starat o dum a o logistiku deti za tech podminek sama?

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí

Roborock S5 Max