Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
tak dneska opět kontrola na ortopedii a jadérko chybí, druhý máme
mám obavu aby se mu vyvinulo, nemáme dávat ani balení, prostě nic, doktor říkal-je to v pořádku, jadýrko má být vyvinutý do 10měsíců, jenže tchýně láme rukama, že je to chudáček, že má špatný kyčličky a že u nich doma to měli všichni a měli třmínky,.....
tak jsme blbá já a nebo ona-podle mě nevyvinutý jadérko není ještě problém, problém snad je kdyby bylo blbý postavení nebo něco
no a že chodíme na kontroly tak asi proto aby doktor viděl jestli se to postavení nemění do doby než bude jadérko
holky kdy se vám ta potvora v noze udělala? mě z tý tchýně trefí šlak
mám pocit, že mýmu dítěti ta noha asi upadne když je to takový chudáček bez jadérka
v papíře je napsáno-v normě, jedno jadérko chybí
Goldenko ještě je čas, na kontrole ve 4 měsících Adís ještě neměl pořádně vyvinuté, v půl roce už jo, ale byly tam i miminka půlroční, kterým chybělo a tak chodily na kontrolu znova. Na tchýni se vyprni, je lepší jí takové věci vůbec neříkat, ortoped ti řekne přesně co máš nebo nemáš dělat
zatim se nestresuj ![]()
dcera ve 3 měsících, syn v půl roce (ve 4m něměl). na jadérka stejnak široké balení nepomůže
s dcerou jsem kvůli nevyvinutým jadérkům chodila až do 10m, kdy byly konečně vidět. široké balení jsme nedávali, jen jsme museli poctivě kapat Vigantoil
a není problém kdyby začal lézt a zatěžovat ten kyčel dřív než se jadérko udělá? kluk je poměrně aktivní a myslím, že po vánocích už poleze a mám strach aby se mu ten kyčel nehnul když nemá jadérko ![]()
Ahoj. Na kontrole ve 4 měsících nebylo, v 5,5 už jo
. Chápu tě, měla jsem taky obavy (a nepotřebovala jsem k tomu žádné poznámky tchyně ani nikoho jiného, jen mi stačilo, že podobně staré děti už na další kontrolu nemusely
).
lezení ani sezení problém není. To jsem se schválně ujišťovala, protože dcera byla taky rychlík. Problém mohlo být prý jen stání (malá si stoupla před 7m a to už seděla a lezla), ale nechala jsem ji a je to o.k. Podle mne tělo dělá, jen to, na co má
hkac-mě to právě taky mrzí, každej se ptá a kyčličku už máte dobrý a nemusíte tam? protože většina dětí už tam nemusí a já sklopím palici, že musíme no a když spustí tchýně, že u nich měli všichni špatný kyčle tak mě je z toho do breku-nenechá si vysvětlit, že špatnýho tam nic nemá, jen je ještě nemá vyvinutý
goldenka píše:
hkac-mě to právě taky mrzí, každej se ptá a kyčličku už máte dobrý a nemusíte tam? protože většina dětí už tam nemusí a já sklopím palici, že musíme no a když spustí tchýně, že u nich měli všichni špatný kyčle tak mě je z toho do breku-nenechá si vysvětlit, že špatnýho tam nic nemá, jen je ještě nemá vyvinutý
Teď jsem koukala do Anežčina deníčku, a ta byla na kontrole s kyčlemi naposledy v 8m (žádný problém neměla, jen chyběla ta jadérka). A s podobnými otázkami jsem se setkala nejen u kyčlí. Mája začala lézt, sedět i stát až v roce, chodí od 18.m, takže si asi dovedeš představit, co jsem si vyslechla (zezačátku hlavně teda že je opožděná, když se v 10 mě jen plížila a jiný pohyb nicmoc). Pak se mi v 1,5 roce stalo, že se jedna maminka na písku zeptala, kolik Marušce je, že je tak šikovná (nechodila, ale vylezla na klouzačku atp). Když jsem jí odpověděla, že 18m, tak bylo vidět, jak ji to zaskočilo (řekla bych, že čekala tak 12m)
.