Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, jak má správně vypadat držení rukou při pasení. Vím o opřených loktech, rozevřených pěstích. Ale někde píšou, že mají být ruce do trojúhelníku jako pěstičkama k sobě a někde zase že vodorovně s tělem.
Tak nevím.
Malá spíš vytáčí předloktí pěstičkama ven než k sobě.
ahojky ja mam 3mesicni miminko a chodime cvicit (VOJTOVU METODU)a pri paseni konicku ma mit miminko rucicky mirne dopredu a od sebe aby se oprel o lokty a pani doktorka nam radila kdyz ma miminko rucicky v pesticku tak mu nemame davat prst do ruky aby se chytil ale mame ho hladit po hrbetu rucicky aby tu pesticky oteviral a opravdu to funguje a jestli se muzu zeptat jak mas stare miminko posilam fotku naseho Martinka
právě že na tomhle odkazu: http://www.plavacek-deti.cz/…M-3mesic.pdf
je má mít k sobě do V. A už jsem taky leckde četla, že mají být do trojúhelníku. Tak jsem z toho bezradná. Dokonce jsem si taky lehla, jak když se pase a taky mi přijde, že mi s rukama do trojúhelníku míň bolela záda a neměla jsem potřebu tolik zaklánět hlavu.
4 měsíce, ale je o tři týdny dřív a kvůli placentě měla jen 1960g. Takže se ten věk nedá brát podle porodu.
Příspěvek upraven 07.09.10 v 08:44
ve 3 mesicich by se dite melo opirat o cela predlokti a ruce otevrene. Predlokti vytvari (mirne) tvar trojuhelniku, to znamena lokty jsou dal od sebe nez ruce. Lokty jsou pred urovni ramene a vytvari (spolecne s celym predloktim) 2 operne body. Ten treti operny bod je na stydke kosti.
Jak mas stare dite? S vekem vypada paseni koniku jinak
yvushka píše:
ve 3 mesicich by se dite melo opirat o cela predlokti a ruce otevrene. Predlokti vytvari (mirne) tvar trojuhelniku, to znamena lokty jsou dal od sebe nez ruce. Lokty jsou pred urovni ramene a vytvari (spolecne s celym predloktim) 2 operne body. Ten treti operny bod je na stydke kosti.
Jak mas stare dite? S vekem vypada paseni koniku jinak
4 měsíce, ale je tak celkově fyzicky o měsíc pozadu. Lokty dopředu má, ale pěstičky (zatím má zaťaté) jakoby ven. Takže to není trojúhelník, ale opačně.
A jak se to vyvíjí z trojúhelníku dál? Že ty ruce napřímí?
Peto,
odkud jsi z Prahy? Ono se mi to tezko popisuje takhle pisemne, ale kdybys chtela, muzeme si o tom popovidat.
Jsem mj. fyzioterapeutka a s detmi jsem pracovala opravdu hoooooodne.
Ale pokud budes chtit, tak to pisemne zkusim ![]()
yvushka píše:
Peto,odkud jsi z Prahy? Ono se mi to tezko popisuje takhle pisemne, ale kdybys chtela, muzeme si o tom popovidat.
Jsem mj. fyzioterapeutka a s detmi jsem pracovala opravdu hoooooodne.
Ale pokud budes chtit, tak to pisemne zkusim
Díky, ale do Prahy se teď nedostanu. Přikládám fotku. Je to tedy mizerná kvalita. A taky při tom pasení hrozně kope nohama.
Ahoj, moje dítko začalo pást koníky pořádně až v 7. měsíci (!) Do tý doby pásl špatně - ručičky rozpažený od těla, nohy nahoru, houpal se na břiše … bohužel si tím zadělal na další potíže s vývojem fyzických dovedností (náš dětskej doktor se tomu vůbec nevěnoval, přestože jsem na to opakovaně při každý prohlídce upozorňovala už od 3. měsíce
, sama jsem se nacpala k neurologovi, teď cvičíme Vojtovku, aby se začal otáčet atd. - tím jen chci upozornit další maminky, aby tomu věnovaly pozornost a nenechávaly to být jen tak, je to důležité pro další vývoj).
Mrkni se sem - mě to hodně pomohlo, když jsem zjišťovala, kde může být problém: http://www.huggiesclub.cz/…/article.asp?…
Příspěvek upraven 07.09.10 v 11:42
to ona vydrží pást i víc jak 5 minut, ale nevím, jestli má dobře ty ruce ![]()
jj na tom huggies club jak uvadela Rampepurna je to hezky zpracovane. Zpracovaval to fyzioterapeut z avete omne kam chodime s holkou my sem tam jen tak pro kontrolu.
Taky dlouho nechtela past, ale casem se to naucila (nekdy kolem 4. mesice)
Ja si zase myslim, ze nic se nema prehanet a cvicit vojtovku zbytecne ja akorat o nervi, ale pokud dite uz je hodne dlouho spozdeny nebo na to jde proste jinak, tak je dobry mu trosku pomoct, aby se zbytecne netrapilo
Peto, vypada to, ze tvoje holcicka je dost motivovana a zvedava. Teda z fotky se to tezko poznava, ale vypada to, ze chce proste videt daleko. Psychicky urcite odpovida 4 mesicum a vic. Sikulka.
Fyzicky ta jeji poloha na brisku ma nejake mouchy. Asi ma trosku slabsi brisni svaly, protoze dle fotky nema plne sklopenou panev (jakoby podsazenou), a tak teziste nedokaze posunout az dolu k panvi a misto stydke kosti se opira o pupik. Pak ji ale nejde ta opora o predlokti a hlavne ji nejdou otevrit dlane, protoze jak se snazi dostat vysoko, tak je nestabilni (proto ty pesticky). Raminka ma taky hodne vytazena nahoru, v tomhle veku uz by dite melo mit „krk“.
Tvoje dcerka je narozena driv, takze si muze dovolit nejake to zpozdeni, ale ja byt tebou, tak si radsi skocim za nejakym odbornikem. Bud ti rekne, ze je to vse ok (vzdy je lepsi videt mimi na vlastni oci) nebo ti doporuci cviceni a pak uz to pujde samo.
A jak rikala Rampepurna, tak se opravdu casto stava, ze pediatri takove veci nevidi (o tom by mohla byt samostatna diskuze, takovych zkusenosti mam od maminek spoustu) a pak uz se to horko tezko dohani. Ale na druhou stranu kdyz ten problem neni, tak se nemusis stresovat.
Radila bych jit radeji za detskym neurologem nebo primo specializovanym fyzioterapeutem, ti uz uvidi, co a jak.
Yvushko, díky za rady.
Určitě zajdeme k doktoru. A prosím tě, poradila bys mi i s tíhle? https://www.emimino.cz/…didla-49474/
Maminky, malá bude mít 9.4. tři měsíce, jak dlouho by měla v tomto věku vydržet pást koníky, jak často ji mám dávat pást a jak ji motivovat, moc se jí to nelíbí a je taková „lenošná“. Taky nevím, jestli pase dobře, má sice ruce do trojúhelníku, ale lokty má pod ramínky, nebo lehce za nimi, ne před, a většinou zaťaté pěstičky, jak ji to mám naučit správně? První dcera to milovala a byla na bříšku pořád a začala pást hodně brzy, ta druhá to má zatím trošku na háku… Jsem lehce nervozní, já měla v těhu boreliozu, tak jsem asi přecitlivělá, jen mám strach…
Holky jak vase deti pasou nebo pasli okolo 3 m koniky? Mala chodi na rhb a dr nam rekla ze ji mame upravovat ruky a ze ma mit lokty nad rameny pritom kdyz se divam na fotku a popis motorickeho vyvoje tak je tam psano ze lokty maji byt pod ramenem a sviraji pravy uhel (viz foto) ale nam rekla dr ze ruce predsouvame pred ni loket o trochu vys nez rameno tak jak to teda jako doprcic uz ma byt???fotka je prave stazena z povidani o motorickem vyvoji a je urcena k diteti ve 3m
Asi při sobotě nechápu, ale jak by mohla mít lokty nad rameny? to dítě na obrázku pase správně, úhly jsem nikdy neměřila, ale lehni si na podlahu na břicho a koukni se, jak dáváš ruce - když si chceš hrát, dáš lotky trochu víc dopředu, když se chceš pohybovat do stran nebo zvednou, dáš lokty trochu dozadu. Ale plus minus ten pravý úhel tam je