Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den
, ráda bych se optala zda-li kapičky na prdíky, o kterých jsem se tu dočetla je nutné konzultovat s lékařem miminka. Máme třítýdenní holčičku a pravidelně večer nebo v noci ji trápí prdíky. Zkoušeli jsme masáž bříška, nahřátou žínku na bříško, cvičení s nožičkama a nic nepomáhá. Někdy probrečí dvě hodiny někdy i čtyři.
Moc děkuji za odpověď
Ahojky - já jsem je konzultovat nechtěla (měla jsem zkušenost od syna), ale jelikož mně paní v lékárně tvrdila, že jsou až od 3. měsíce, tak jsem dr. zavolala. Kapičky jsou samozřejmě už od 3. týdne…Jo a jmenují se Sab simplex…ale to určitě víš ![]()
Sab Siplex sou přímo jen na prdíky. Zahustí žaludeční pěnu, která u miminek vzniká při trávení. MI je třeba dr dala sama a tím, že některým dětem SAB zabrat nemusí a pak se dávají jiné - Probiotické.
Pak jsou ještě Probiotické Kapky od firmy BIO GAIA. Ty jsou celkově na úpravu trávení, čili i na prdíky, ale i na průjmy, zácpy apod..... ty ale stojí u nás 600-700,– a v Polsku nebo na Slovensku jsou v přepočtu za cca 250 - 300,– Takže se vyplatí je vozit.
Obojí v podstatě od narození
Jo jinak dobrá věcička na prdíky - v DM polštářek plněná třešňovými peckami. Nahřeje se v mikrovlnce, pecky drží teplo, krásně na bříšku hřejí, přesýpají se a tím jemně masírují. stojí cca 80,– a mám dobré zkušenosti.
Nám SabSimplex vůbec nepomáhal. Pomohly až probiotické kapky - ale ty myslím jsou až od 1. měsíce (ale určitě se na to zeptej v lékárně - přece jenuž si tak nepamatuju). Jinak naše Katy prořvala x - hodin v kuse, x nocí…vše polevilo až kolem 3. měsíce, kdy se začala více hýbat. Větříky nás pěkně potrápily
Ale nechci tě strašit - třeba u vás to bude mít mnohem rychlejší průběh. Držím palce !
No a ještě existuje (mimo SAB a probiotické kapky - již zmíněné) taky Baby Calm (fenyklovo-anýzová silice, čistě přírodní)od prvního měsíce, ale já dávala už dřív, protože v porodnici jsem je viděla, tak jsem si říkala že když je dávají pár dní starým prckům, tak ve třech týdnech už můžu taky. Nám bohuel na prdy pomohla až vychytaná kombinace všech výše uvedených prostědků plus masáž bříška při každém přebalení… přeju klidné nervy, prdíky brzo odezní..
Klary, nám Sab Simplex doporučila přímo doktorka, takže tímhle určo nic nezkazíš
Bohužel naší malé nezabíral, přešli jsme pak na BabyCalm.
Sab simplex nám taky nezabíral. Pomohly až Probiotické kapky BIO GAIA. Jsou psány od prvního měsíce, ale nám je Dr. doporučila snad už v 2. týdnu. U těch prodávaných na Slovensku dokonce mají uvedeno až od 3.měsíce (tuším), ale probírala jsem to s Dr. a jsou naprosto totožné složením. A opravdu mě tam vyšly na 245Kč, kdežto u nás jsem za ně dala bez pár kaček 700 ![]()
Klary, dobrá zkušenost s kapičkami BABY CALM a taky piju čaj pro kojící od LEROSU. Je v něm kmín a anýz a Karolínka má od té doby pokoj.Jinak rektální rourka nám taky dost pomohla.
Nám Sabík vůbec nepomáhal,tak nám dr doporučila Lefax a byl klid ![]()
Tu mám taky a taky jsme použila když bylo nejhůř… na tu jsme si nevzpomněla.
ahojky, a po jake dobe kapicky asi taky zabiraji? abych vedela jestli zabrali nebo jestli pomohlo nahrivani briska..
dekuji za odpoved ![]()
Ahojky,
tak vyzkouseli jsme tohle
SAB-nepomohl(mohli jsme dle detske davat uz snad druhy tyden novorozenete)
INFACOL-docela dobre,davam na noc.(je od narozeni)
BIO GAIA-davam kazdy den jednou,zabraly az po trech tydnech a davam je cca od dvou tydnu(potrzeno v detskou na neonatologii,ze muzem)
BABY CALM-pred kazdym kojenim,vcelku dobre(jsou prirodni,davam od cca 1.mesice)
TRESNOVE PECky-dobre
MASAZ-olejickem AMALKOU-fajn.
plus cviceni koleno raminko…piti kojicich caju a vynechani nadymavych potravin
Stejne mimco place a krouti se s prdiky,ale tohle vsechno to trochu usnadnuje(staci jedna vynechavka kapek a rve stokrat vic,uz prisel i ve trech tydnech o hlas
)
Pomuze cas(vim od starsiho),nejhorsiho je tak pul roku,i kdyz starsi trpel na prdy az do roku.
U nás zabrala jiná metoda, když kapky nezabíraly… maminka pije vývar z fenyklového koření (zhruba 1 litr) v průběhu celého dne a miminko je v pohodě:) Samozřejmě, když maminka kojí ![]()
Chce to vyzkoušet, co kterému miminku vyhovuje..