Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, jdu si pro radu. Byli jsme na 8mi mesicni prohlidce a muj maly ma hlavicku 44cm. Ziju v GB a tady mu hlavicku naposledy merili v 8mi tydnech a to mel 38cm. Zdalo se jim to malo a prijdou ho premerit ted v utery jestli porostl. Ale on neporostl. Stalo se to nekdy nekomu? Za tyden bude mit 9 mesicu a ma porad 44cm. Potrebuju nejaky pekny probeh, kde to dopadlo dobre:)
Tak moje holky měly:
narození 34cm, 3 měsíce 39, 6 měsíců 41 a 12 měsíců 43.5
a
narození 35cm, 3m - 39.5, 6m - 41 a 12m - 43cm
Jsou drobné a nikomu se to nikdy divné nezdálo. Malá hlavička stejně vypadá líp.
Bude to v pohodě, neboj,
Halka
hlavně ,že jste sledovaní .Jinak se podívej do percentilových tabulek ,nezdá se mi to jako nějaké „malé“ míry .a taky záleží jestli ty nebo otec dítěta třeba nemáte úzkou dlouhou hlavu.
Je to pry asi 7 percentil. On je celkove mensi to mi nevadi, ale pripada mi divne, ze mesic neporostla. A taky se mi zda, ze ma zavrenou fontanelu.
ja ho asi dost sleduju, ale on mi malem umrel vis?:(
a váhu a výšku má taky někde ve spodní hranici ? +píšeš ,že málem umřel ,nemůžou tedy tyto dva zdrav.„problémy“ souviset?
taky je možný ,že jsou lékaři právě proto víc obezřetní.
Příspěvek upraven 04.09.10 v 17:27
Já jsem teď byla s malou na neurologii a paní doktorka nám v 15 měsích naměřila 46cm.nic neříkala,že by bylo špatně.
Ne, to s tim nesouvisi. Maly mel rakovinu. Jinak je celkove malinky, vazi asi jen 8kg a meri 68-69cm. Je malinky tak dokola:) To, ze ma malou hlavicku mi nevadi, ale pripada mi divne ze vubec neroste a ma zavrenou tu fontanelu
Mě zas trochu zarazilo, že vás zvou na přeměří po měsíci. To hlavička vyroste sotva o půl centimetru. Co já koukala na rust.cz, tak 44cm v 8 měsících je 25.percentil. Ale ono jedno měření nemá moc význam, podstatné je, jestli se ho drží, a to se tak rychle nepozná, když ho od těch pár týdnů neměřili.
http://www.rustovyhormon.cz/obvod-hlavy
mrkni sem a je tam i poradna ,taky jsem se radila a odpovědi chodí docela rychla.
Jinak vzhledem k tomu ,že je malej opravdu malej tak má asi hlavu velikostně k tělu akorát.A oni ti řekli ,že má uzavřenou Fon. Mě jako laikovi se zdála uzavřená u našeho bejby taky strašně brzy (neměl prohluben) ,ale hlava mu rostla,ikdyž taky jsme se do tabulek nevešli (malej je nedonošenej) a byly na 10% nebo pod.
No uvidíš co ti řeknou ,víš s anamnézou tvýho mimi jsou na něj lékaři opatrní a bojí se takže co by třeba u jinýho nechali být u vás se řeší.
JInak chtěla jsi pozitivní příběh-kamarádka má chlapečka drobnějšího ,který je s hlavou mimo tabulky .protože ji má úzkou zrovna v místě kde se to měří ,doktoři je tahají po všech čertech ,ale malýmu nic není ,prostě má takový tvar hlsvy a vyvýjí se normálně.
Mimochodem ,když jsme chodili na měření my-chodily jsme k více lékařům a každý si prováděl měření sám ,musím říst ,že tam někdy byly odchylky až 1,5 cm.
budu držet pěsti at to dopadne .
Tak nevím, ale náš mladý měl na osmiměsíční také 44 cm a naopak dr. říkala, jak krásně prospívá. Buď ráda, že nemá hlavu jak pátrací balon ![]()
Holky jste moc hodne. Vubec to tu neznam, ale vypadate jako super zenske, ze jste mi hned tak prisly poradit. U nas maji asi nejake posahane tabulky nebo co. Kdyz jsem si stahla ty grafy z netu tak taky vsude vyskocilo, ze je na 25percentilu. A to presne byl i v tech 8 tydnech. Jinak tu fontanelu jsem nenahmatala ja:) Takze je docela mozne, ze je porad otevrena:)
Jinak tady to ani neni Dr., je to takova poradkyne co za vama chodi domu a ona vas potom muze poslat k Dr. kdyz se ji neco nezda. Na onkologii chodime jednou za 3 mesice a ti se do nasi hlavy nehrnou, zajima je jen nase rakovina.
Tady nechodite ani k pediatrovi, to musite uz do nemocnice. Je tu jiny sytem, ale jo, funguje to, ale nesmite se nechat:)Je pravda, ze kdyz mu neco bylo tak jsme byli u pediatra hned.
Maly je jinak v pohode, sedi, lozi, stavi se. Zvatla, podava si hracky, boucha s nema a tak. akorat neumi papa ani paci paci. Ale nemyslim si, ze by byl pomalejsi.
Uz je toho na me asi moc. Jeste cekame na genetiku. Brali mi krev jestli nahodou nemame Li Fraumeni syndrom, ktery vam dava 90% sance na nejakou rakovinu, a pak i dalsi a dalsi. Jeste moje mati mela rakovinu prsu docela mlada, tak rovnou zjistuji jestli nemam ty geny.
Tento rok je proste nahovno:( Jeste mojemu pred par mesicy zjistili, ze ma chronickou zloutenku B.
No vsechny vysledky bysme meli mit do konce roku (moje i meho zloutenky) a snad bude 2011 lepsi:)
Tak moc drzim palecky a hodne zdrvaicka malemu. Jinak ja si taky myslim, ze mesic na rust hlavicky je malo. Zuzka mela ted (pred 3 dny) hlavicku 43 a to je od Tveho maleho o par dni. Taky je drobnejsi (ted ma 7310g). Jo a v pul roce mela hlavicku 42, takze za mesic by ten rust vubec nebyl poznat ![]()
jéé, tak já zareaguju na to paci paci apod. Náš malý toto začal dělat až kolem prvního roka. Do té doby nám odmítl dělat cvičenou opičku. No máma, táta, bába a děda začal opakovat až teď na 15ti měs. a je naprosto zdravý
Ale moc dobře chápu, že tě to dokáže znepokojit, když už toho máte za sebou tolik. Hlavně, ať je to ostatní v pořádku, podle toho, co tu psali ostatní holky, tak velikost hlavičky je v poho
tak se nenech zbytečně ještě navíc stresovat. Určitě jste sledováni, tak si ohlídej, aby pravidelně přeměřovali a uvidíš. Jo a my měli v 10ti měsících hlavičku 46 a fontanelu zcela uzavřenou (dle dr.), ale že to prý nejvíc vadí v prvních měsících, teď už je to v pohodě.