Jáhly a kuskus

3198
28.2.13 13:23

Jáhly a kuskus

Ahoj, ráda bych svým sedmiměsíčním dětem začala dávat tyto dvě přílohy, ale popravdě jsem je nikdy nevařila, poradíte nějaký receptík? Nebo alespoň jak připravujete vy? :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
32889
28.2.13 13:26

Normálně, podle návodu na obalu :mrgreen: kuskus zaliju vařící vodou (nebo vývarem), přiklopím a nechám nabobtnat. Jáhly spařím vařící vodou, a nechám uvařit ve vodě, pro starší dítko v mléku. Výborný je jáhelník s ovocem. Ale dělám i jáhly se zeleninou. Na sladko se vaří v mlíku, naslano ve vodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
545
28.2.13 13:27

Kuskus je vlastně těstovina, takže můžeš od začátku. nevím, jak staré máš dítko, ale já vařím cca od 9 měsíce kuskus třeba s broskví (uvařím kuskus podle návodu, broskev kakrájím na malinké kostičky, smíchám a ještě zaliju kompotovou šťávou) nebo strouhanou mrkví. Je dobrý i s jogurtem a ovocem nebo marmeládou.
Jáhlovou kaši jsem kupovala instantní, tak jinoou zkušenost nemám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1110
28.2.13 13:28

My děláme kuskus doma často :) ale ne jako přílohu ale jako hlavní jídlo. normálně zalijeme horkou vodou a necháme chvilku nabobtnat a mezi tím si usmažíme na panvi na co máme chuť: mrkev, kousek jablíčka, cibulku, cuketu občas tam hodíme i kousek masa. okořeníme, v létě dáme čerstvý bylinky a nakonec smícháme s kuskusem a je to hotovo. za pár minut uvařený jídlo, který se dá udělat na sto způsobů :) dobrota!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
346
28.2.13 13:31

Kuskus můžeš použít taky jako rychlou zavářku do polévky, když ho nasypeš do hotového vývaru, jáhly vařím buďto na sladko v mléce, nebo na slano se zeleninou a kuřecím masem jako rizoto.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46867
28.2.13 13:32
@mikela píše:
Ahoj, ráda bych svým sedmiměsíčním dětem začala dávat tyto dvě přílohy, ale popravdě jsem je nikdy nevařila, poradíte nějaký receptík? Nebo alespoň jak připravujete vy? :kytka:

Kuskus. Na pul krabice dam varit 250 ml vody, dam lzicku soli a lzicku oleje ( pro tve deti zrejme bez soli), jak voda zacne vrit pridam kuskus a odstavim z ohne na 2 min. Po 2 min. nakrajim maslo, polozim navrch a dam opet na mirny plamen a necham 3 min.
Hotovo :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35438
28.2.13 13:32

Jahly nejčastěji pripravuju jako mléčnou ryzí - povarit v oslazenem mléce s máslem a vajíčkem, přidám ovoce a dam zapect do trouby. Kuskus zaliju horkou vodou, na pánví osmazim zeleninu, přidám kuskus a zamicham. Je potrba to trochu okorenit, jinak mi přijde bez chuti, z koření používám koření na gyros, masalu a adziku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4466
28.2.13 13:34

@Weru fascinuje mne tvůj šnek :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
28.2.13 13:37

Holky, a co pohanka? Jak ji vaříte dětem i sobě? Já z ní udělala rizoto, ale samotná pohanka mi moc nechutná… jaké dávávte koření?

Jinak kuskus uvařit podle návodu a smíchat se vším, co už bylo napsáno, já mám ráda přidat k zelenině osmaženou šunku, ale to není zrovna moc pro mrňata :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1110
28.2.13 13:42

No šunku asi ne. ale pro děti tam tu mrkvičku a zeleninu dát můžeš. je to zdravá bašta :)…v tomto všechny podporuji. nesnáším, když se malý děcka nacpávají čokoládou a nechtějí nic pořádnýho jíst. a rodiče ještě říkají: no když to chce, tak mu to dáme…to je teda výchova. :nevim: nechápu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5799
28.2.13 13:47

@teruza zkus tu pohanku namíchat s rýží jako rizoto ;) koření - záleží co dělám (kari, garam masala, římský kmín, majoránka… spíše dávám bylinky :think:
@mikela jáhly nazapomeň spařit, klidně několikrát za sebou, ať se odstraní hořkost způsobená oxidací ;)
jáhly
pohanka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46867
28.2.13 13:57
@Žirafátko píše:
@Weru fascinuje mne tvůj šnek :mrgreen:
:mrgreen: :mavam:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15074
28.2.13 14:15

Já to používala normálně uvařené podle návodu, nesolené, jako jakoukoliv jinou přílohu třeba jako rýži. Výhoda je, že je to maličké a nemusí se to dál už mixovat, mačkat:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9022
28.2.13 14:25

Kuskus je jednoduchý - zalít horkou vodou/vývarem.
Docela často si ho dělám sama, jen s kořením na kuskus (http://koreni. cz/detail. php? pid=555) a posypat parmazámem a je to mňamka veliká :)

jáhly propláchnu vodou, nechám na sítku uschnout, pak je na sucho opražím, zaleju vodou a uvařím - nikdy mi tak nezhořkly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5799
28.2.13 14:37

@cell dobrý nápad :palec: to vyzkouším ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí