Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj. Jak a kde přesně necháváte kynout těsto třeba na vánočku nebo na mazanec? Mám na mysli, jestli necháte jen tak stát na lince přikryté utěrkou, nebo jestli máte nějaký jiný osvědčený postup, aby těsto hezky nakynulo. Předem díky za tipy.
Dávám mísu s těstem na parapet nad radiátorem a přikrývám jí utěrkou.
@Mysina nemám pekárnu, takže já musím těsto dávat do ložnice, nejblíž k topení, přikrývat peřinou - máme tu standartně caa 15-18 st, tady by to kynulo věčnost ![]()
Já dávám těsto kamkoliv „nahoru“. Když se topí, tak čím výš, tím vyšší teplota, takže nahoru na skříň v obýváku ![]()
Já si někdy pomůžu tím že si nahřeju kastrol nebo hrnec a mísu s těstem na to položím. Krásně to kyne. Babička někdy dávala těsto do peřin. Ale to já nedělám. ![]()
Pod peřinu
Máme krb, takže dřív jsem dávala těsto kynout na něj ale nikdy to nebylo takové, jako pod peřinou. Normálně těsto v míse přikryju utěrkou, dám na postel a hodím na to obě peřiny…nechávám většinou půl hodiny až hodinu, podle těsta a vykyne vždycky nádherně, stejně i kvásek ![]()
Já dávám těsto do skleněné mísy, pak ji dám na plotýnku sklokeramické desky, na chvíli zapnu a jak se rozžhaví, vypnu a přikryji utěrkou a nechávám kynout. Na buchty to stačí. Musí se to tedy odhadnout, aby sklo neprasklo, nepřehřálo se.
Chleba se nám ale takhle nedaří, takže ten dáváme na 50 stupňů do trouby a klidně v ní takhle přitápíme dost dlouho, po půl hodině třeba vypneme a čekáme, zda se zadaří.
Já nechávám normálně na lince pod utěrkou, ale třeba na podzim, když se ještě netopí a přijde mi tu zima, tak trošičku nahřeju troubu, vypnu a šoupnu tam mísu s těstem.
Nechávám ho kynout buď na na plotně když vařím, tak vedle té vařící plotny dám misku s těstem nebo na dlažbu (máme podlahové topení) nebo si zapnu na pár minut prázdnou mikrovlnku a až se vypne, tak tam dám honem misku a zavřu a nechám tam.
U tepla
když se topí, tak u nebo na topení
když se netopí tak dám troubu na 40C a kynu tam
Do tepla, kdyz specham, rozehreju troubu na 50°C, nebo taky misu s testem do druhe vetsi misy naplnene teplou vodou (vodni lazen).
kdyz se radu hodin nehne, znovu do robota a pridatdalsi drozdi. nakonec vzdycky vykyne. Cim vice tuku a cukru, cim vice hutne testo, tim hure kyne.