Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Z odsávačky si trauma nedělej, dítě vytáhne úplně jiný množství.
A co zkusit odstříkávat ručně?
Já jsem třeba příklad toho, že mi odsávání nešlo ani s elektrickou odsávačkou, takže jsem odstříkávala jedině ručně. To mi šlo.
Dle mého je chyba v odsávačce, mlíko určo máš. já odsávám elektrickou a teče
@hofka copak, to já si trauma nedělám, ale potřebuju nějaké mlíčko do mrazáku - chcem jít asi za měsíc s manželem na ples, hlídat bude mamka a potřebuju něco do lahvičky, abych nemusela co 2,5hodiny z plesu na kojení domů ![]()
@chocholka ručně jsem to nezkoušela, ani nevim jak na to ![]()
Nevím, jak je tvoje dítě staré. Odsávala jsem ráno nebo v době, kdy to prso čekalo kojení a kojila znovu z druhého. Nevím, asi se to nedoporučuje, ale já to tak občas dělala - vysála trochu, dala do mražáku, druhý den dolila zbytek.
Ahoj, mám taky ruční pákovou od Aventu a odsávala jsem v pohodě. Teď je malýmu přes 7 měsíců, takže mam už mlíko ustálený a tak toho moc neodsaju, ale taky budu muset začít, protože mam doma plno nemléčných kaší. S těma homeopatikama. Já je užívala kdykoliv jsem si myslela že mám málo mléka, 2× denně 2 kuličky asi tak 2 dny po sobě, potom se mi prsa nalila. Jinak je fakt, že odsavačkou vytáhneš mnohem méně mléka než mimčo, nemá ten správný „sací“ efekt. Kojo čaj jsem pila 3× denně, nejvíc mi chutnal od Lerosu s Jestřabinou. Já teda kojila téměř vždy jen z jednoho prsu a v případě potřeby jsem z druhého odsála. Jinak mléko můžeš odsávat během celého dne a sbírat do jedné nádoby (slévat dohromady by se mělo až když mají stejnou teplotu) a potom ho strčíš do mrazáku. Nepíšeš kolik malému je, ale čim více bys měla odsávat, tak tim více by se ti mléka mělo tvořit. Já zánět měla pouze jednou a jednou náběh.
Měla jsem to stejně. Syn přibýval parádně, takže mlíka mylo určitě mraky. Ale když přišel bojkot vymačkala jsem zpočátku kapku. Musíš se to naučit. Nejdůleřitější je právě to rozjet a nastartovat to spuštění, kdy to jakoby začne téct samo. Máš dvě možnosti - odsávat po kojení, kdy je to spuštěné, ale mléka už moc nebude ( leda pokud kojíš jen z jednoho, tak odsát druhé). Nebo odsát při největší pauze, obvykle v noci. Na to jak to nastartovat musíš přijít sama. Pomáhá teplo, moc se na to nesoustředit ( u telky, počítače…), uvolnit se a nestresovat se.
Ahoj, já krmila jen odsátým mlíčkem-bohužel jsem kojit nemohla
..
Taky jsem měla odstříkávačku od aventu, a musíš si dávat pozor, aby jsi ji měla zašrubovanou a z nikama neodcházel vzduch..Já odstříkávala každou 3-4 hodinu, předtím jsem si dělala horké zábaly a masírovala jsem prsa..Z každého jsem vytáhla 40ml a v noci-ráno i 200ml z obou..
Jinak to sání miminka a odsávačkou je velký rozdíl. Třeba kamarádce odsávání vůbec nešlo..U mě zas malý nechtěl prso ani do pusinky a do měsíce bylo po mléčku ![]()
Mne odsavat odsavackou neslo, jedine rucne. No a hlavne holce mleko z mrazaku nechutnalo, takze jsem ty zasoby zase vylila. ![]()
Já jsem zkoušela odsávat ruční odsávačkou a taky jen pár kapek. Přemýšlela jsem, že v případě nouze dám umělé mléko, když někam budu potřebovat jít. Jestli teda malému bude chutnat.Brzo už začnu s příkrmama, tak snad bude trochu volnějš a dostane také najíst od někoho jiného:-)
@Flyingfrog píše:
Mne odsavat odsavackou neslo, jedine rucne. No a hlavne holce mleko z mrazaku nechutnalo, takze jsem ty zasoby zase vylila.
Taky tak.
Odstříkat jedině ručně, bylo toho fakt hodně. Ale vypili mi to jen 1-2×, stejně je pak bolelo bříško (neuměli pít z lahvičky, odtrhávali se a lokali vzduch), takže jsem u každého tak litr nasyslenýho mlíka vylila.
Ad lahvička, to bych taky asi nejdřív ozkoušela u čerstvého odstříkaného mléka, abys pak neměla zásoby a dítko ti neumělo pít z lahve.
Jinak pokud je to ples, tak ten bývá večer, za měsíc bys třeba klidně mohla kolem osmé nakojit, jít se bavit a pak naběhnout za 3-4h zase nakojit a pak už vydrží až do tvého návratu, hm?
Předně moc děkuji za všechny rady a teď ty odpovědi:
v pondělí nám bude 8 týdnů, takže se bojim, abych mu teď nedala lahvičku a on mi pak nechtěl prso. piju docela dost, ale tak max.1,5litru denně, to je asi při produkci mlíka málo, co?! zkusim se na to soustředit a vypít toho víc
kojim vždy z jednoho prsa a při dalším kojení z druhého, tak to zkusim při kojení.
@Pettulle díky, zkusim ty homeopatika ![]()
jo a když ste daly láhev, vrátili se vám prcci k prsu? toho se bojim nejvíc, že jakmile dám jednou lahev, končim s kojením
Medela vyrábí nějakou lahvičku, která je podobná prsu, ale stojí asi 380,–, což se mi úplně investovat nechce, přeci jen plánuju jeden ples a možná bude pár dalších příležitostí, kdy bude potřeba, ale rozhodně ne moc ![]()
Po tom šestinedělí se říká, že už dítě rozdíl mezi lahví a prsem rozezná a je schopné pít z obou. Ale netuším, já z toho měla takový strach, že flašku okusila holka až s vodou při příkrmech a je fakt, že pít z toho moc neuměla.
Potřebovala bych poradit jak a kdy odsávat? Mám manuální odsávačku od Aventu a chtěla jsem si udělat zásoby mlíčka do mrazáku, už druhý den zkoušim odsát a nic
bolí mě to, ale nic nevyteče, nebo jen úplné minimum, co ani nestojí za to mrazit to
přitom prcek krásně přibývá, saje střídavě z jednoho a pak z druhého prsa a nezdá se mi, že bych měla mlíka málo, jen se mi už nenalévají prsa tolik, jako ze začátku. A to každý den vypiju jeden čaj na podporu kojení (začla jsem ho pít nedávno, když jsem se rozmyslela, že chci začít odsávat, do té doby jsem je nepila - nebylo potřeba, mlíka jsem měla dost)
Když malej začne sát, jakoby mi ztvdnou prsa a začne mi z obou samovolně téct mléko, ale když tam dám odsávačku a začnu odsávat (malej saje z jednoho, já mám odsávačku u druhého prsa), tak nic neteče
prostě z toho prsa s odsávačkou vyteče jen pár kapek a pak nic.
Ještě jsem se chtěla zeptat - mám doma homeopatika rhicinus communis 5ch nebo tak nějak se to jmenuje, jsou na podporu kojení, ale myslím, že jsem četla, že se mají brát jen když mlíko nemám, aby se laktace rozjela, tak nevim, jestli si je můžu vzít, abych si pak nezpůsobila třeba zánět tím, že budu mít prsa až příliš nalitá (to už mám taky za sebou)
předem moc děkuji za rady