Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
My co chodíme do práce a máme na krku děti a třeba i staré rodiče, tohle nepovažujeme za nemoc. Ja jsem nemocna tak jednou za par let - naposledy covid pred 5 lety.
Pred tim zánět ledvin těhotenství - to bylo ale na 7 mesicu…
Nezapadám tedy to tvé věkové kategorie, je mi 49 a nemocna jsem málokdy. Neschopenku jsem neměla nikdy, nemoc jako bolest v krku a rýma, mám jednou za tři roky, bez teplot. Pred pár lety jsem mela dlouho kašel a byly to plicní chlamydie. Asi uz dva roky lety me obcas palí žáha, jinak nemam nic, krom běžného opotřebeni
Na čtení už mam rok brýle a občas bolí záda. Myslim, ze to je vrozena imunita, mame to v rodine:
Je mi 41 a mám cca 1× za 2-3 roky jednodenní horečku. V bývalé práci jsem to řešila dvěma dny dovolené. Aktuálně musím mít neschopenku (školství). Ale tu jsem za tři roky, co tady jsem, měla jednou tři dny.
Nejvíc nemocná jsem byla v průběhu třetího rodičáku (před cca 9 lety). Asi měsíc v kuse jsem se nemohla vyhrabat z horeček a angíny. Tělo už bylo vyčerpané z přechodů kojení a těhotenství… asi. Ale dala jsem se dokupy díky bylinám a alternativní medicíně a aktuálně pohoda.
Naštěstí minimálně. Musím někde zaklepat, ať si to nezakřiknu. Občas bývá chvilkový pokus o srážku bacilů. Ale většinou pokus a zmizí to. Dělám v prostředí, kde se moribundus roznáší, předává. Co máme všude rekuperace nově, tak nadávají kolegové, že jim to dělá zle. Nejsem na to chytlavá. Ale můj muž nadává, že jsem přenašeč. Sama nic nechytím. Ale nejspíš to donesu domů a on se pak trápí, musí se vypotit. Naše děti mají zatím naštěstí můj tuhý kořínek.
Mam male deti, ktere jsou opravdu casto nemocne a ja to od nich casto chytam. Zrovna uspavam mladsiho, ktery kasle kazdou minutu a je mi jasny ze nejpozdeji v nedeli to mam taky
. Takze posledni cca 4 roky jsem nemocna nekolikrat rocne. A kdyz uz to nechytnu, tak mi vyskoci aspon opar. U vetsiny nemoci se vylezim pres vikend a jinak normalne funguju. Praci mam castecne HO, tak to nemusim roznaset. Verim, ze si s nima obnovuji imunitu a budu mit klid az nez budou na svete vnoucata ![]()
@Grety píše: Více
Jo malé děti- to jsou bacilonosici mrňaví ![]()
Kdyz jsem učila brakické, první rok jsem měla rýmu, kašel nebo škrábání v krku skoro pořád. Kdyz to vypadalo dobre, chytila jsem vši…
No tak nemocná na PN jsem nebyla nikdy ![]()
Jinak nemoc jsem měla letos chřipku a asi tedy po 10 letech horečku (ale i tu jsem řešila HO). Jinak nachlazení za rok, nebo nějakou drobnost od dítěte ze školky - jako střevní chřipku. Ale jinak nemarodím.
V období Covid jsme měli asi 3× celá rodina Covid ( z různých zdrojů) - v té době jsme doma měli několik školních dětí a sami jsme chodili celou dobu do zaměstání.
Od té doby, co děti opustily školku, tak jsem nemocná málo a většinou je to jen nějaké menší nachlazení jednou za dva roky, případně 1-2 denní střevní viróza. Zhruba jednou za 5 let mívám antibiotika na zánět močáku.
Nebyla jsem nemocná skoro vůbec, dokud dcera nezačla v roce a půl chodit do školky. Ona sama má většinou jeden den teplotu a pak uz kromě rýmy nic, ale ty viry nosí domů a za poslední půlrok jsem byla nemocná už několikrát.
Zakladatelko to býváš nemocna tedy dost, vypadá to ze i ATB zobes jako lentilky…ja byla nemocna naposledy před 5 lety, měla jsme covid, od te doby nic, ani teplota…počítám ze budu mit jeste pár let pokoj.
Poslední cca deset let jsem marodila hodně. Začalo to první rakovinou v 38, pak operace a radiojódy několikrát, když se zdálo, že je to na dobré cestě, v 45 rakovina podruhé, takže zase operace, dlouhé marození. Nyní jsem po TEP kyčle, dlouhá rekonvalescence, lázně, a zhroutilo se mi pro změnu na stejné noze koleno, čili čekám na další TEP. Předtím jsem prakticky nemarodila. Ale takové ty virózy, angíny, chřipky, to moc nemívám, naštěstí. ![]()
Párkrát za rok klasika rýma a kašel. Někdy lepší, někdy horší, ale nikdy to nebylo tak hrozný, abych měla nemocenskou. Tu jsem měla naposled ty povinné 2 tydny pri Covidu 6 let zpatky ![]()
Ahoj
Zrovna odcházím od kamaradky, kde došlo na téma nemoci a chtěla bych se zeptat spíše mladších do 40 let (me je 27), jak často býváte nemocni? Nemyslim ted jak casto si berete nemocenskou v praci.
Kamarádce je 40 a ta mi řekla, že za 7 let nebyla nemocná ani jednou, což mě dost zarazilo. Bývám nemocná 2× ročně tím stylem, že mám 1-2. den zvýšenou teplotu, lehce zimnici a dalsi dny léčím třeba nosohltan, ale uz jsem schopna fungovat.. proste klasická viróza.. antibiotika asi jednou ročně.. dřív jsem trpěla dost na močák, ale to mě přešlo. 1-2× za rok mam třeba kvasinkovou infekci.. 3× za rok se mi projeví vnější hemoroidy.. ted mi rekla Dr, ze mi našla v pochvě nějaké bakterie a ze to raději přeléčíme atb.. prostě furt neco.. ale ve finále nejspíš nic závažného. Léky na nic trvale neberu.
Myslite, ze mam neco s imunitou a jsem nemocna casto?
Diky za nazory