Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, obracím se na vás s prosbou o radu.
Dcera (22 měsíců) dostala antibiotika Zinnat a mám problém je do ní dostat. Obvykle si všechny léky a sirupy bez problémů bere po lžičce, ale Zinnat jí zřejmě vůbec nechutná, takže ho odmítá. Včera večer ho ještě po lžičce vzala, dnes ráno už ne. Zkoušela jsem jí ho i stříknout přímo do pusy stříkačkou, spolkla to, ale vzápětí vyzvracela. Zkoušela jsem jí ho namíchat do trochy kaše, ale po první lžičce už si další nevzala (já jsem trochu té kaše olízla a upřímně řečeno - je to hnusné a nevím, jestli tu chuť vůbec něco přebije). Problém je i v tom, že má brát 5 ml - to jsou 2 lžičky, není šance jí to dát najednou. Zkoušela jsem ji uplácet sušenkou, slibovala jsem hory doly, manžel na ni i houknul trochu „po zlém“, zkoušela jsem to hrou, ale výsledek mizerný. Něco jsem do ní dostala, ale nejsem si jistá, že to bylo opravdu těch 5 ml - a navíc to trvalo skoro hodinu
Nedokážu si představit, že to budeme absolvovat 2× denně týden.
Přivítám jakékoli praktické tipy, díky ![]()
Ahoj, tak totok mám u dcery už podruhé a to jí je osm měsíců
já to do ní dostanu jedině s nutrilonem a dávám jednu dávku v noci, kdy je ospalá a líp mi spolupracuje. Byly jsme hospitalizované na Bulovce, protože mi Amoksiklav zvracela … takže my jedině tak. Vždycky si poprvé na lžičku vzala a pak prdlajs…
Drastická metoda - dát do pusy, ucpat nos. Nemůže dýchat, spolkne a začne dýchat pusou. Nebo k tomu dodat 40% glukozu, ale jestli to přetluče, to netuším.
Příspěvek upraven 04.11.14 v 21:16
Já mám prcka necelých 5 m a tam zatím stačí, když mu léky vstříknu stříkačkou (má slanohořké), přitlačím mu bradičku, aby nemohl otevřít pusinu. Jeho ucpávat nemůžu, je malej, pusou ještě nedýchá.
Příspěvek upraven 04.11.14 v 21:17
Danyk, já nemám problém jí to násilím fouknout do pusinky, ale ono se jí to tak hnusí, že mi to vyzvrací a to je pak každá rada drahá… ![]()
antibiotika (sirup, kapky v trošce mlíka) natáhnu do stříkačky, dítě zakleknu tak, že mám jeho hlavu mezi kolenama a jeho ruce pod sebou, jednou rukou zmáčknu pusinku až zapláče a pak pomalu vstřikuju do koutku, aby atb dítě nevdechlo a když to plivou, tak pusinku držím než nepolknou. Stejně tak i odsávám. Kluci se se mnou děsně perou, vše plivou a je to jedinej způsob jak do nich můžu něco dostat, když jsem doma sama ![]()
danyk píše:
Drastická metoda - dát do pusy, ucpat nos. Nemůže dýchat, spolkne a začne dýchat pusou. Nebo k tomu dodat 40% glukozu, ale jestli to přetluče, to netuším.
zkusila jsem, vyzvracela to…
jjaneck píše:
Danyk, já nemám problém jí to násilím fouknout do pusinky, ale ono se jí to tak hnusí, že mi to vyzvrací a to je pak každá rada drahá…
8 m je málo. U většího by šlo dát tbl, nadrtit a prášek dát do kapsle a tu spolknout. Maloch to sice neblinká, ale obávám se, že brzo zjistí, že se to dá plivat a to budu mít o zábavu postaráno 3× denně. Já co jsem za sirupy okoštovala, tak byly vždy nějaký omňmkovaný - jahoda, broskev. Sice s takovým škrobovatým ocáskem, ale šlo to.
Maty mi nebral vůbec žádné léky. Po dobrém nechtěl, po zlém zvracel
Nějak se mi podařilo ho přesvědčit na rozdrcený prášek v medu - to je opravdu jediné, co zvládne. Ani čípek do něj sama nenarvu (je jak 15kg chobotnice) ![]()
Ihned bych zavolala lékaři a domluvila se na změně antibiotik. Nebo prostě doufej, že si malá za den dva zvykne.
Chaarleene, jak chutná ten Zinnat? A na co jste ho dostaly? Jo, a souhlas s Ywett - řeš to - já jsem hned volala naší MUDr. - u nás to bohužel skončilo hospitalací, ale třeba mrňousa ještě přemluvíš. Držím palce - znám ten stres jak svý boty - ted mě to čeká za hoďku. Uff
Příspěvek upraven 09.02.12 v 10:26
Jestli to vždy vyzvrací tak je to špatný..to se pak jedině domluvit a docházet k dr, aby jí to dal do žíly, ale to si v praxi nedovedu představit, když nejsi s dítětem hospitalizovaná nebo změnu atb pokuď to jde
Tak když to zvrací, tak nechat vyměnit ATB za nějaký lepší. Vždy je léků určitého typu víc.
jjaneck píše:
Chaarleene, jak chutná ten Zinnat? A na co jste ho dostaly?
chutná hnusně, je takový nahořklý… dostala ho na hemofila - má ho už od začátku ledna, dr. jí na to atb dávat nechtěla, že by se s tím měla srovnat sama - tak jako ona byla v pohodě (jen trochu pokašlávala), ale manžel už má 3. atb, protože se vždycky vyléčil a pak to od ní znovu chytil, takže dr. uznala, že by bylo vhodné ji přeléčit…
Tak pak jedině jiná atb účinkující na stejný problém, jak už bylo řečeno…
Tak já hlásím úspěšnost zhltnutí z vesela antibiotiků tak, že jsem v lékarně zakoupila sladký sirup homeopatický, který může několikrát za den jako prevenci proti nachlazení, myslím že Hedelix se to jmenovalo, už nevím přesně a dala na malou lžičku spolu s ntibiotiky a malé sjem řekla, že mňam, tekutý bononek a od té doby , když už neměla antibiotika chodila somrovat , tak si to oblíbila
Takže jak bude marodit, opět dám takto- to je krásná spolupráce
Zakladatelko, zkus taky tak, třeba se chytnete ![]()