Jak dostat k mamince důchod

54
1.6.24 12:42

Jak dostat k mamince důchod

Dobrý den, třeba někdo byl v podobné situaci a poradí.
Moje maminka, 85 let, byla chodící a soběstačná, bydlící ve svém malém domečku (můj brácha bydlí hned vedle). Tatínka už nemám. Ale 29.4. zkolabovala a od té doby je v nemocnici s neveselými vyhlídkami. Protože jako starší člověk nevěří bankovním účtům, dostávala peníze na ruku. A teď je problém. Jeden důchod už má uložený na poště, za pár dní přibude další. Možno nejvýše tři, pak je pošlou zpět a výplatu pozastaví. Mluvila jsem s poštou, se sociální pracovnicí v nemocnici, ale důchod se prý do nemocnice už neposílá. Je to pravda? Opravdu s tím nelze nic dělat? Samozřejmě je naše babička prvořadá, o složenky jsem se postarala, ale… Poctivě dlouhé roky pracovala a teď nedostane ani ten nic moc důchod, na který má nárok?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
27681
1.6.24 12:45

Plnou mocí by to vyřešit nešlo? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16296
1.6.24 12:45
@patybar píše: Více

Nedá se domluvit třeba s notářem, nebo s někým, že by se podepsal nějaký papír, plná moc, nebo tak něco, že dočasně by důchod někdo přebral za ní? Ale nevím, zda to u důchodu vůbec jde :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8509
1.6.24 12:49

Oni ji fakt nepřivezou do nemocnice? 8o Babi byla taky delší dobu v nemocnici a úplně bez problémů ho dostala, soc. pracovnice to měla na starost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42116
1.6.24 12:52
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.6.24 13:10

Řešili jsme to plnou mocí a důchod převzali. Je to ale hodně let zpátky. Na poště může být jen určitou dobu, ne?

• Citovat
  • Upravit
20899
1.6.24 13:10
@patybar píše: Více

Aha. Takže vy si vyberete komplikovanou možnost, ty funkční zamítnete, ale budete nadávat na zlý a neschopný stát a ještě se cítit ublížení. To se mi snad zdá…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.6.24 13:12

Na plnou moc důchod nelze. Musela byste se nechat dopsat jako náhradní příjemce. Ale důchody tři by se opravdu vrátily a až pak by to šlo resit. Přiznám se že nevím přes koho. Ale důchod by měl jít doslat do nemocnice určitě. A tam ho nějaká ta soc. Pracovnice předá. (Pracuji na poste. Jsem teda rok a půl na rodičovské mohlo se to změnit :nevim: ) za mě rozhodně doporučuji účet. Založíte I online, např. Air Bank, nebo přímo na poště Čsob, tam jsou pak ochotni víc vyjít vstříc ty účty potřebují zakládat (nějaká větší pošta se specializovanou přepážkou, jsou schopni i telefonicky)

• Citovat
  • Upravit
65205
1.6.24 13:16
@Cenarius píše: Více

A co je ta jednodušší moznost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.6.24 13:17

@vokishka mít účet. Na poště je tahle situace dnes a denně. A lidi jsou pěkné hnusný a důchodci účet nechtějí. U účtu může být i oficiální příjemce syn dcera.

• Citovat
  • Upravit
44197
1.6.24 13:19
@Anonymní píše: Více

Převod platby důchodu ze složenky na účet trvá 2-3 měsíce.
Všechny rady jsou marné a pozdě. Taky nechápu, proč to nechodí dávno na účet, nikdo není nesmrtelný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
1.6.24 13:21
@vokishka píše: Více

Mít to dávno na účtu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.6.24 13:23

@1Pears1 jasné to jsem opomněla :? to trvá no, ale nikdo neví jak dlouho paní může být v nemocnici a zda si vůbec ještě někdy bude schopna pro důchod dojít.

• Citovat
  • Upravit
65205
1.6.24 13:24
@Anonymní píše: Více

A to ji meli nutit, kdyz nechtela? Doted normálně fungovalo zasilani do nemocnice, taky jsme to sousedovi zarizovali. Mel pres 80 a rozhodne si ho neumim predstavit, jak vybira z bankomatu. A to ani nepocitam, ze na sidlisti mame jen jediny, pro nej tehdy tak 15 minut pesky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.6.24 13:33

@vokishka např. ČSOB jde zdarma jednou měsíčně vybírat na poště, pokud chce aby to bylo pořád stejne. A dcera mohla mít druhou kartu.
Nerikam nutit. Logicky vysvetlit. I moje babi v 85 si ten účet založila, bez nuceni, po první dlouhodobé hospotalizaci. Proto aby její děti a vnoučata s ní neměli práci navíc kdyby zase něco…
Fakt říkám, vím jak jsou ty děti pak nešťastný, naštvaný křičí na poště a přitom stačí se zamyslet a předcházet problémům…

Ale s tou nemocnici to vždycky šlo. Nevím jestli zakladatelka nemá špatné info. Přijde mi to divný že by to najednou nešlo :nevim:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová