Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Ahoj holky,
potřebovala bych od zkušených poradit.
jsem 5 let rozvedená, ex platí alimenty poněkud sporadicky, někdy zaplatí, někdy ne, pak má dluh, ten začne splácet. Nějakou dobu to funguje a pak zas nezaplatí a dluh je tam, kde byl. Pořád jen slibuje a slibuje. Pracuje, bydlí u rodičů, čili je jeho blbost a bordel, že neplatí. Dodávám, že platí alimenty ještě na 2 další děti 2 matek a má ode mě už nařízenou exekuci na majetkové vypořádání.
Vážně uvažuji o soudním vymáhání či přímém stahování z platu + exekuce dlužných. Zatím to dělá 8500,–, ale ono to tak je pomalu celou dobu… pořád dluží… A už toho mám prostě dost.
Poradíte jak na to? Je třeba zahájit Trestní stíhání nebo stačí řešit to u soudu bez stíhání…
![]()
Tohle téma mě vždycky rozčílí. Když si vzpomenu na švagrovou, jak s ní její manžel pěkně vymetl, tak jsem vzteky bez sebe. Alespoň že platí pravidelně, i když úplný minimum. ![]()
Terred, musím říct, že u nás ex odešel s holou prdelí.
Igelitkou, své osobní věci pak dostával postupně, jak řešil dluhy..... byt i vybavení bylo naštěstí jen moje (smluvně rozdělený majetek manželů) , jinak bych o to kvůli jeho dluhům přišla
Když se s manželem pošťuchujem tak mu říkám, že bych tak tolerantní jako švagrová nebyla, na to mi odpoví, že byt je napsanej na něj. A já vždycky říkám, ať si byt nechá, ale jinak mu v něm nezbydou ani hmožděnky ve zdi.
![]()
U nich to bylo takhle. Měli byt 3+1, vybavení bytu, auto, peníze. Švagrová dostala holku, 30 000, pokoj pro malou a sedačku. To jde, né?
Trestného činu zanedbání povinné výživy se dopustí rodič, který nejméně 4 měsíce neplní svou vyživovací povinnost. Trestní oznámení je nejlepší podat přímo u policie. Nicméně výsledkem trestního stíhání není nahrazení dlužného výživného dítěti (k rukám matky), ale trest pro neplatiče - např. trest odnětí svobody (i když dovedu si přestavit, že by se matka jménem dítěte přihlásila do tr.řízení jako poškozený - ale praktickou zkušenost s tímto nemám, ještě jsem se s tím nesetkala). Pokud by ve věznici pracoval, zřejmě by mu pak výživné strhávali z platu, který by tam měl. Ale pracovat bohužel nemá povinnost.
Pokud chceš peníze, tak určitě návrh na exekuci na dlužné výživné.
ahoj u nás to před lety bylo podobné..docela se divím,že jsi návrh na exekuci na výživné nedala ž dřív,normálně na sociálce sepiš podej a budeš mít klid! návrh na exekuci můžeš podat už po mesici nezaplacení
Příspěvek upraven 30.09.10 v 11:06
Ahoj… já se takhle tahala skrze fotra. Zajdi normálně na policajty a sepiš to tam s nimi.
A jinak se to děvčata dělá po třech nezaplacení…
domi píše:
Trestného činu zanedbání povinné výživy se dopustí rodič, který nejméně 4 měsíce neplní svou vyživovací povinnost. Trestní oznámení je nejlepší podat přímo u policie. Nicméně výsledkem trestního stíhání není nahrazení dlužného výživného dítěti (k rukám matky), ale trest pro neplatiče - např. trest odnětí svobody (i když dovedu si přestavit, že by se matka jménem dítěte přihlásila do tr.řízení jako poškozený - ale praktickou zkušenost s tímto nemám, ještě jsem se s tím nesetkala). Pokud by ve věznici pracoval, zřejmě by mu pak výživné strhávali z platu, který by tam měl. Ale pracovat bohužel nemá povinnost.
Pokud chceš peníze, tak určitě návrh na exekuci na dlužné výživné.
No, jestli nechce do vezeni, tak doplatit musi, ne? ![]()
AjkaZ píše:No, jestli nechce do vezeni, tak doplatit musi, ne?
Leda tak. Pokud zaplatí ještě před tím, než soud vynese rozsudek, tak zaniká trestnost toho činu a trestní řízení se zastavuje. Pokud ale nezaplatí, výsledkem je trest, nikoliv povinnost platit dlužné výživné.
A k té délce, jak psala xaminka - nový trestní zákon stanoví jasně dobu delší než 4 měsíce - § 196 odst.1 (do 31.12.09 nebyla v trestním zákoně doba neplacení přesně vymezena, teď už ano) ![]()
Je fakt, že jsme mohla podat tr. oznámení už dávno. Nějak se dařilo se domluvit a hlavně jsme nechtěla kvůli dceři. Pořád mají velmi dobrý vztah.
Ale už toho mám fakt dost. Nebaví mě ty věčné sliby do konce měsíce, v pondělí v pátek a nic nic nic.
Navíc potřebuju každou Korunu.
Pravdou je, že teď je to v řadě poprvé… než vešel v platnost ten zákon, bylo to i 6 m v kuse
Jeden takovej příběh jsem sledovala z „rychlíku“. Takže detaily nevím. Ale šlo o to, že taky ex neplatil, dokonce už bylo podáno trestní oznámení, soud rozhodl, byla uvalena exekuce na plat (omluva - úplné detaily fakt nevím), a furt nic! Nikdo nebyl schopen (nebo nechtěl) z něj ty prachy vytřískat! Máma už další prostředky neměla, myslím tím jít na soud … takže tenkrát někdo zjišťoval, co dál. že on nemá práci a příjem, tudíž nemá z čeho platit, i když to má nařízené.
že kdyby ho někdo chytil a skutečně do vězení dostal, pak by ona své peníze postupně dostávala tak, jak on by to jakoby prací splácel. Pokud by ovšem pracoval, protože teoreticky by taky mohl být nemocný a nikdo by mu práci nemohl nařídit. A stát by to za něj neplatil nebo snad jen nějaký směšný příspěvek …
takže mám pocit, že zbývala jediná cesta, a to si prostě najít „firmu“. Která by si ale byla taky strhla část. Ale zda dotyčná až tak daleko došla, to už nevím ![]()
Jinak my když se doma špičkujeme, tak si taky říkáme - stan ti nedám! Ten jsem nabyl před vstupem do manželství! Si ho nech! Ale pamatuj, že ta almara v garáži je moje! Abych si jí neodvezla i s tím, co je v ní!
![]()
to by mě taky docela zajímalo jak to z něj dostat mě ex dluží 82 000.je to taxikář,u soudu mu věří když tvrdí žesi vydělá pouze 6000.- ekzekuce u něj byla prý mu nemají co sebrat,mě se synem vyhodil na ulici bez oblečení bez léků pro syna(je to alergik astmatik).po měsíci jsem se dostala za asistence policie alespoň pro oblečení.teď si koupil nové auto se kterým taxikaří to je spravedlnost co?
Apel - jestli si teď koupil nové auto (a je skutečně jeho), tak podej rychle návrh na exekuci s tím, že uvedeš, že je Ti známo, že vlastní automobil (i když to by si exekutor měl umět zjistit sám). Pokud mu auto patří, měl by být uvedený v evidenci vozidel a dohledatelný (jak on, tak ten automobil) - na to by exekutor mohl slyšet. A co nemovitosti - žádné nemá?
máme chalupu a momentálně majetkové vyrovnání,auto vím 100% že je jeho on je soukromník takže ho má potištěné svým jménem ale…on je vyčůranej a nevím jestli auto nenechal napsat na svou přítelkyni
Apel - taky žádná sranda ![]()
U mě ty dluhy takové nejsou, teda na alimentech, exekuče mu strhávají mých 50000 + 6% úrok do doplacení + 50% provize exekutora.
A naštěstí byl byt můj, tak letěl on.
Na vymahačskou firmu je tohle moc malé, aby je to zajímalo ![]()