Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
ahoj,
mam dotaz, mam kamaradku, ktera ma dite s partnerem, ktery od nich nedavno odesel. V rodnem listu ditete je zapsany jako otec, ale oni dva nejsou manzele. Jak je to s alimenzty na ditě? kdo je urcuje? a jak uradne „pojistit placeni“ (notarsky zapis?). Prosim mate nekdo zkusenosti?
moje kámoška má notářský zápis,kde je napsáno na kolika se dohodli/2000,–/,když nebude mladý pán souhlasit,tak jí poradí na sociálce,ale podle mne určí kolik bude platit soud
Řekni kamarádce, ať zajde na sociálku - oddělení péče o děti (SPOD) a tam by jí měli pomoct sepsat návrh k soudu na úpravu výchovy a výživy. Není podstatné, jestli jsou manželé nebo ne.
Dobry den, omlouvam se za anonym
Mam maleho syna, s jeho otcem nejsme spolu. Domluvili jsme se na alimentech 2000 Kč. Penize mi daval az na mou zadost a to klidne po 3 mesicich.Po pul roce me obvinil ze dite tolik nestoji a ja ze ho okradam, ze mi bude davat 1500+ koupi co bude potreba. Souhlasila jsem, prvni nakup privezl sice az po tydnu ale privezl. Ted uz mi dluzi alimenty za dva mesice a ma koupit dalsi tri veci. Radeji neprijel. Ma velke dluhy, uz se s nim nikdo nebavi, dluzi na koho se podiva. Se sazenim a automaty mel uz problemy driv. O syna ma zajem a jezdi za nim dvakrat tydne na pul hodiny. Do prace chodi ale na cerno. Vim ze si penize bere kazdy den. Ma otazka zni co delat.Rict mu at prijede az bude mit alimenty a nakoupene veci asi nemuzu ze? Mame spolu pouze ustni dohodu, ale on ji neplni a jezdi se jen pomazlit se synem, co tedy delat? Dekuji
Tak když přijede tak ho skasírovat. A dej to k soudu. Je to celkem nenáročné a obvykle jsou soudy rychlé, třeba za měsíc. Tedy u nás to tak bylo. A jestli máš na právníka, tak si ho najmi, prolez Katastr nemovitostí, jestli někde nemá nějaký majetek. Kde bydlí, z čeho to platí? Za co utrácí? Zatím nemáte nic sepsané a tak mu můžeš říct cokoliv, i to, že bez peněz syna neuvidí. Otázkou je, jestli je to morální. Ale já už ve svém okolí viděla tolik zvěrstev, že mi zákaz vídat dítě bez peněz přijde jako maličkost.
Zkasirovat, no myslim ze nema z ceho zaplatit, dluzi mi teda 3000 a ten nakup a fakt na to nema, ted jsem se dokonce dozvedela, ze uz pul roku neplati najem a ze ho chteji vyhodit. Na byt rozhodne nema a svym rodicum uz dluzi taky a ne zrovna malo. Do ted jsem to tolerovala 8.mesicu jsem porad je cekala a skemrala kazdy mesic, uz mi dochazi trpelivost. Dostava se do vetsich a vetsich s*acek. Jinak uz to rict nejde rodicum dluzi 200 000kc a okolo lidem kolem milionu. Z toho se nedostane, z ceho mu to teda soud vymeri? Slysela jsem ze alimenty by meli odpovidat zivotni urovni rodicu. Me uz volaji lide a rikaji mi kde co zase udelal. A jeste otazka, kdyby to nesplatil nepujdou dluhy na syna?
Ahoj holky, mam dotaz, mam dceru s chlapkem, ktery sliboval..a sliboval…ale na urad semnou pred porodem nesel, takze ho nedali do rodnyho listu( nejsme vzaty).Kdyz jsme prisli domu, odesel od nas… ted nevim jak na alimenty. Rozesli jsme se celkem ve zlem, o dceru nema zajem ani dotazem a ja nevim jak na to. Dekuju ![]()
Anonime ty si to nech určit přes soud pak je to teprv vymahatelné pokud bude z čeho. Ořes rodiče to samozřejmě také jde ale je to až ta poslední možnost jelikoš to taky nesmí být v rozporu s dobrými mravy a zahrnovali by se do toho i tví rodiče jako plátci alimentů.
@PetrasekPetrus pokud ti to za to stojí tak musíš nechat přes soud nechat určit otcovství a posléze ti urči i alimenty a styk s dítětem. Třeba nebude mít na stýkání se s dcerou stále nezájem ale také se to může obrátit a bude si jí třeba chtít na truc brát zváži to zda se ti to vyplatí ho vůbec zapisovat ale to už musíš vědět ty sama.
DOBRÝ DENM
PROSÍM O NÁZOR. MANŽEL MÁ Z PŘEDCHOZÍHO VZTAHU 8LETOU DCERU. BÝVALÁ HO VYKOPLA KDYŽ BYL MALÉ 1ROK. SOUD MU TENKRÁT VYMĚŘIL ALIMENTY 3TIS ŽIL TOTIŽ U MATKY A NEMĚL ŽÁDNÉ VÝDAJE.
NYNÍ JE JEHO BÝVALÁ JIŽ 5LET VDANÁ A MÁ S MANŽELEM DALŠÍ DVĚ DĚTI, CHODÍ DO PRÁCE MAJÍ BARÁK DVĚ AUTA ATD…PROSTĚ SE MAJÍ DOBŘE..
NÁM SE NARODIL SYN PŘED 6MĚSICI. MÁME HYPOTEKU A BÝVALÁ CHCE ZVÝŠIT ALIMENTY…MÁ NÁROK?
DĚKUJI
Co chceš slyšet? Pro cizí děcko je to špatně, ale kdyby jsi ty byla na místě jeho ex, také bys chtěla maximum pro své dítě, ne?
To, že se jeho ex má dnes dobře, přece nemá vliv. Asi jim to nespadlo z nebe. Zní to jako závist. Ty peníze jsou pro dítě, které je jeho, roste a stojí čím dál více. Tvoje bude také, uvidíš.
Konkrétní částka bude buď na dohodě těch dvou nebo na rozhodnutí soudu.
@lola0308 píše:
DOBRÝ DENM
PROSÍM O NÁZOR. MANŽEL MÁ Z PŘEDCHOZÍHO VZTAHU 8LETOU DCERU. BÝVALÁ HO VYKOPLA KDYŽ BYL MALÉ 1ROK. SOUD MU TENKRÁT VYMĚŘIL ALIMENTY 3TIS ŽIL TOTIŽ U MATKY A NEMĚL ŽÁDNÉ VÝDAJE.
NYNÍ JE JEHO BÝVALÁ JIŽ 5LET VDANÁ A MÁ S MANŽELEM DALŠÍ DVĚ DĚTI, CHODÍ DO PRÁCE MAJÍ BARÁK DVĚ AUTA ATD…PROSTĚ SE MAJÍ DOBŘE..
NÁM SE NARODIL SYN PŘED 6MĚSICI. MÁME HYPOTEKU A BÝVALÁ CHCE ZVÝŠIT ALIMENTY…MÁ NÁROK?
DĚKUJI
Dost možná ano
@lola0308 píše:
DOBRÝ DENM
DĚKUJI
vaše hypotéka nemá vliv. její výdělek a barák taky ne. Záleží na potřebách dítěte, které se zřejmě od roka zvýšili, na příjmech otce ( nepíšeš, jak se změnili) a na vyživovacích povinnostech otce ( těch je více). Takže záleží na soudkyni, umu právníků a spoustě faktorů
@lola0308 a příjem manžela je jaký, to je dost zásadní informace. náklady na dítě se věkem zvyšují to je fakt ![]()
Ano ma na to narok, manzelova byvala si taky koupila auto za pul mega, jezdi 2× rocne na dovolenou, chodi oblecena tak, ze je jasne vudet, ze nestrada a u soudu delala chudinku ze nema pro dceru 500kc mesicne na leky. S mantelem mame mimco a hypoteku a soud to vubec nezajimalo a zvysil alimenty pro 17 ti letou dceru z 2500 na 4000.P. S pro rypalky:nemam problem se zvysenim alimentu, ale ty alimenty bohuzel nesly na potreby dcery ale matky, coz nam fakt vadilo, ale soudkyne byla hlucha, slepa…