Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Můžete mi prosím poradit nebo spíš potřebuji informaci.Můj manžel platí alimenty na dítě (4roky) o kterém neví zda je jeho.V rod. listu je jako otec.Je možné,když soudní test otcovství prokáže,že není biologický otec se zbavit placení alimentů. Nemáte s tímto někdo zkušenost?Kluka si občas berem a s tím bysme pokračovali,ale býválá dělá s oblibou problémy,tak ho dohnala k testu otcovství.Také nevím kolik tento test přes soud stojí.Nevíte někdo?Děkuji za jakékoliv odpovědi.Jsme zoufalí.Platí už od 3 let skoro 3000kč což je neúnosné vzhledem k zanedbanosti dítěte a stylu života matky.
Teda nejsem si absolutně jistá, ale mám pocit, že jsem někda četla něco o tom, že vyloučení otcovství se dá udělat jen do půl roku věku dítěte a že to chce naše nová vláda změnit, prodloužit. Sama jsem zvědavá, co sem kdo napíše..
PetiteFillette píše:
Teda nejsem si absolutně jistá, ale mám pocit, že jsem někda četla něco o tom, že vyloučení otcovství se dá udělat jen do půl roku věku dítěte a že to chce naše nová vláda změnit, prodloužit. Sama jsem zvědavá, co sem kdo napíše..
Máš pravdu jen snad rok od porodu,ale já co si z toho dobře pamatuji, že pak má tatínek ač se prokáže není biologickým otcem smůlu a bude platit ![]()
Nevim to jistě, ale myslím si, že i když test ukáže, že není bioloicky otec, v rodném listě zůstane a alimenty bude platit dál. Jedná se vždy v zájmu dítěte a to je, aby mělo otce. Proto je ta půlroční lhůta, kdy otec může otcovství popřít a pak se dělají testy. Pokud jednou souhlasil s otcovstvím a zapsáním do RL, nemůže to vzít zpět. Testy stojí tuším 10 tisíc.
PetiteFillette píše:
Určitě to tak je. Moc se mi nedari najit relevantni link, ale tady je to tak napsané: http://cs.wikipedia.org/…covstv%C3%AD : Lze otcovství popírat do šesti měsíců od narození dítěte nebo souhlasného prohlášení. Pouze pokud prokáže, že otcem není.
Je to kvuli ochraně státu. (Což je divný, ale je to tak.)
bohužel je to tak… i když se prokáže, že manžel není otcem dítěte tak na něj bude muset platit až do 18 let nebo do té doby, co bude studovat…pokud půjde na VŠ, tak až do jeho 26-ti let
vláda se to chystá změnit, ale kdo ví jak to dopadne ![]()
kolik let je dítěti? předpokládám, že více než půl roku. pokud méně, tak by se to dalo ještě stihnout
… zbavit otcovství může jen nejvyšší státní zástupce a to opět jen v zájmu dítěte.
Ahoj Evcetko, pokud se dělá test otcovství soudně stojí kolem 18tis. - http://www.p-test.cz/…lecke-testy/ - koukni na odkaz. Pokud by to dělal jen pro sebe je tam cena kolem 5tis, a za dodržení určitých podmínek může do 1 roku zažádat o „potvrzení“ pro soud. To vše vyčteš z jejich stránek. Firem, které tohle nabízí je mnoho…tahle nám dodala výsledky po emailu už do týdne a pak přišly ještě poštou. Nějak nechápu v tvém dotazu, proč chce manžel testy- pokud se chce zbavit placení výživného, protože peníze matka nepoužívá pro dítě- od toho je tady OSPOD, který to bude řešit. Pokud by chlapec nebyl manžela asi težko by mu ho dále dávala matka na víkendy- pokud dělá takové problémy… A ještě jedna věc- ve věku 4let není možné popřít otcovství- přihlásil se k dítěti dobrovolně a má to na celý jeho život až do dospělosti…bohužel- takový je zákon- ve prospěch dítěte je lepší jakýkoliv „otec“-byť papírově- než žádný. Jediná možnost by byla, aby matka uvedla pravého biologického otce(pokud jím není tvůj manžel), nebo přitáhla k soudu jiného chlapa, co bude tvrdit, že je otec a bude chtít být zapsán v RL dítěte. Ale pochybuji, že by byla k tomuto ochotná- má peníze od tvého muže a to jí vyhovuje.
Anielkha píše:PetiteFillette píše:
Teda nejsem si absolutně jistá, ale mám pocit, že jsem někda četla něco o tom, že vyloučení otcovství se dá udělat jen do půl roku věku dítěte a že to chce naše nová vláda změnit, prodloužit. Sama jsem zvědavá, co sem kdo napíše..Určitě to tak je. Moc se mi nedari najit relevantni link, ale tady je to tak napsané: http://cs.wikipedia.org/…covstv%C3%AD : Lze otcovství popírat do šesti měsíců od narození dítěte nebo souhlasného prohlášení. Pouze pokud prokáže, že otcem není.
kvůli ochraně státu??? tomu nějak nerozumím ![]()
Kubik_kubikula píše:Anielkha píše:kvůli ochraně státu??? tomu nějak nerozumímPetiteFillette píše:
Teda nejsem si absolutně jistá, ale mám pocit, že jsem někda četla něco o tom, že vyloučení otcovství se dá udělat jen do půl roku věku dítěte a že to chce naše nová vláda změnit, prodloužit. Sama jsem zvědavá, co sem kdo napíše..Určitě to tak je. Moc se mi nedari najit relevantni link, ale tady je to tak napsané: http://cs.wikipedia.org/…covstv%C3%AD : Lze otcovství popírat do šesti měsíců od narození dítěte nebo souhlasného prohlášení. Pouze pokud prokáže, že otcem není.
Bohuzel ted ten clanek nemuzu najit, ale cetla jsem, ze je to tak, aby ty alimenty nemusel vyplacet stat, tak to hodi na „otce“.
I kdyby se prokazalo, ze dite neni jeho, tak platit bude muset. Mozna ze je jedina moznost jak se zbavit otcovstvi, kdyby se prihlasil biologicky otec a souhlasil se zapsanim do RL, tak by to slo ![]()
Ale spis me zaujlo, ze dite je jak jsem pochopila zanedbane, a neuvazovali jste ze by si ho manzel vzal do svoji pece? Kdyby se prokazalo ze jeho je samozrejme?
Jojo, popření otcovství je problém, jde to tedy udělat i později než do půl roku života dítěte, ale to jen v případě, že se o tom otec prokazatelně dozvěděl později a v RL je ze zákona… takže třeba rozvedený pár do 300 dnů od rozvodu. Pak ta půlroční lhůta platí od toho, kdy se to otec dozvěděl. Ale pokud už rok platí alimenty, tak je dost bez šance.
http://www.p-test.cz/…vni-soud.doc - ještě jsem našla tento odkaz -dokument, ale asi by právní vysvětlil, zda by to šlo aplikovat na váš případ…
O tom, že bysme si dítě vzali do péče jsme uvažovali. Tedy pokud by bylo opravdu jeho, ale matka by s tímto absolutné nesouhlasila, protože mého muže přes něj dá se říci vydírá a stále si vymýšlí,lže, apod…a navíc za ty skoro 3000 měsíčně jí to stojí. Kluk měl na konci března 4 roky, neumí mluvit, všeho se bojí. Tuto životní situaci bych nikomu nepřála,ikdyž je určitě spousta lidí. Teď tiše doufám, že do konce příštího roku projde sněmovnou ta prodloužená doba na popření otcovství třeba do 6 let než půjde dítě do školy.Jsme s manželem bezradní. Manžel se navíc trápí tou nejistotou.Je to těžké.
Popření otcivství je možné do půl roku od přiznání otcovství,nebo do půl roku dítěte,teď nevím.Ale v telce říkali,že to vláda chce změnit,protože jsme v EU s nejkratším termínem na popření.Říkali tam,že ta změna bude možná na základě testů DNA,ale kdy to budou projednávat,tak to nevím,ale aspoň o tom už uvažují.