Jak hodně vychováváte puberťáky?

Anonymní
19.11.25 15:33

Jak hodně vychováváte puberťáky?

Máme 14leteho syna. Za mě opravdu fajn kluk, pracovitý, šikovný, na co sáhne, to mu jde, učí se výborně, reprezentuje školu na různých soutěžích. Za celou školu jsem neřešila žádné kazenske problémy, naopak mi ho učitelka vždy chválí. Bohužel se z něj s pubertou stala držka prořízlá a ač vždy byl spíš tichý a klidný introvert, tak když mu něco vadí, klidně to řekne naprosto upřímně a bez servítek, žádné politicky korektní zaobaleni pravdy. Dlouho tedy mlčí, ale po nějaké době to vybublá a perlí. Babičce řekl, že už ho její připomínky nebaví, ať si zkouší napomínat jiná vnoučata, že u něj je už pozdě. Od začátku října ho kárala kvůli tomu, že nenosí bundu. Soused ho pravidelně peskuje kvuli tomu, že zdraví příliš potichu, v pondělí mu s klidem řekl, že zdraví normálně, ale soused by asi už potřeboval naslouchadlo.
Vychováváte ještě nějak puberťáky, řešíte podobné drzosti, nebo už je necháváte být? Na mě se obrátila babička i soused s tím, ať si mladého vychovám. Poslala jsem ho, aby se oběma omluvil, ale na výchovu mi přijde už pozdě, je ve věku, že má svou hlavu a stejně si to udělá, jak chce.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
17002
19.11.25 15:44

Mám 13 letou podobnou a učím ji v tomhle případě, že je potřeba vědět, před kým si může něco takového dovolit.. Myslet si může, co chce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
479
19.11.25 15:45

Teď už se snažím být jen na blízku, když mě na blízku mít chtějí. Nemám ráda slovo „vychovávat“, je pro mě synonymem slova „měnit“ a já nechci nikoho měnit, raději od narození dětí říkám, že je „vedu do života“. Takže teď se jen modlím, aby se ukázalo, že jsem je vedla správně. Když děti tropí něco, co se podle mého nedělá, mluvím o tom s nimi, nestavím se do opozice, to si, myslím, je to nejhorší, co můžu udělat, pro nás všechny. Matka v opozici je to nejhorší, co svět vymyslel. Lepší je máma, co chápe a je citlivá a hlavně, kryje puberťákům záda. Takové nemusí nikdo dělat nic natruc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
479
19.11.25 15:48

Co se týče nějaké bundy, to řešíme taky, moje máma má pocit, že ví líp, kdy je mým dětem zima (celoročně). Takže působím spíš jako mediátor mezi oběma stranama a přibližuju pohnutky mého syna babičce a synovi zase důvody, proč se babičce nelíbí, že nemá jinou bundu. Na bundě život, si myslím, nestojí. Není mu rok, aby si nedokázal vzít bundu adekvátní tomu, jak se venku cítí, ale zároveň chápu, co mi tím máma chce říct.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33751
19.11.25 15:50
@Anonymní píše: Více

Vždytˇten kluk nedělá nic špatného. Soused ho peskuje, a on se má jít omlouvat? Proč jako? Zdravit není přece povinnost a že je soused nahluchlej není problém tvého syna. Jak sama píšeš, že dlouho mlčí, takže to řekne v momentě, kdy už toho má dost. A vůbec se mu nedivím. To nesmí nic říct? Prořízlá pusa vypadá úplně jinak teda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2997
19.11.25 15:53

To co zmiňuješ naznačuje, že má syn pravdu. Fandím mu, že si nenechá s.at na hlavu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2083
19.11.25 15:54

Mně tvůj syn připadne vtipný. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
19.11.25 15:56

Spíš by bylo na místě vychovat ty dospělý k tomu, že syn je samostatná osobnost s právem na vlastní názor a životní postoje. Nebude šoupat nohama jen proto, že jsou starší. Byla jsem stejná jako tvůj syn. Z introverta jsem přešla do bojovnýho extroverta. Díky bohu rodiče stáli za mnou.
Proč ho ponižuješ omluvou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76872
19.11.25 15:59

moje dcera se takhle umí vymezit už v 9 letech, to si kluk dlouho nechal sr. t na hlavu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.11.25 16:07

@arinecka nahluchlej není, je to mladej chlap. Věřím, že ho kolikrát kluk ani nevnímá, protože má sluchátka.
On to řekl nejspíš víc ostře, než jsem popsala, respektive ani u jedné situace jsem nebyla, jinak to popisuje syn a jinak druhá strana.

• Citovat
  • Upravit
10892
19.11.25 16:08

Ani v jednom z tvých případů nevidím drzost. Fandím mu, jsem stejná a nikdo mě nikdy nepřevychová ;)! Tím pádem budu puberťák celý život. Za mě lepší dvě tři slova napřímo, bez skrupulí!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24851
19.11.25 16:21

svého puboše chval a hýčkej, je zlatý.. věř mi, že drzost vypadá úplně, ale úplně jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1545
19.11.25 16:22

Maximalne bych ho poucila o tom, jakou formou ma sve nazory podavat ruznemu publiku a proc to bylo takto nevhodne a vyzadovalo by to omluvu, pokud chce byt takovy dospelak a chlapak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24183
19.11.25 16:31

Tak na výchovu je už pozdě, to je fakt.

Ja se v tomto věku snažím docílit “rozumné” tolerance se slovy mysli si co chceš, ale k ostatním (včetně nás rodičů) budeš slusný.

Na jednu stranu bohužel má syn asi pravdu, ale … Babičce bych vysvětlila (pokud to jde), že se syn obléká tak, aby mu nebylo ani vedro, ale ani zima. Že je už dost starý na to, aby věděl, zda je mu zima či ne.

Co se týče souseda, tak bud ráda, že mu řekl “jen” že si má pořídit naslouchadlo. Ja v době své puberty, cca 16 let, servala starého souseda za to, že deti, ktere šly s nim, dělaly kravál na schodech. Ale tam to bylo spíše revolta, protože on či jeho dcera nás neustále “šikanovali”, že na schodech děláme kravál (no nedělali jsme, normalne jsme se jako děti bály kolem jejich dveří chodit a i pomalu dýchat), tak se to tam pěkně nesčítalo. Ale na druhou stranu, pak dali pokoj a měli jsme od nich klid. Mamka se jich bala, ta jím nikdy nic neřekla,. Takže kdyby mě vás soused takto prudil (neoprávněně), jestli syn opravdu zdraví, tak bych v kůži syna na něj příště ten pozdrav zakřičela. Ale i tak bych synovi vysvětlila, že se bude chovat slušně a vzdá se různých průpovídek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33751
19.11.25 16:32

Tak ale soused si nema co narokovat pozdrav a jeste tveho syna buzerovat. A jeste se mu ma jit chudak omlouvat? Za co? Je snad dobre ze se umi ohradit a nenecha si natento na hlavu. Kdyby takhle vyjel soused na tebe, tak by ti to prislo v poradku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí