Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj všem, chci se zeptat vás, co jste stavěli/rekonstruovali v blízké minulosti (třeba od roku 2023 doposud). Jakou cestou jste sháněli architekta, jaký to byl proces, co byste udělali jinak? Pracuji teď pro nový projekt parti.cz, který by měl lidem usnadnit cestu k architektům, ale potřebuji trochu zjistit jak celý ten proces shánění vhodného architekta funguje/nefunguje a co přináší za strasti.
Já sama jsem při rekonstrukci našeho domu architekta nevyužila a dodnes toho lituji - myslím, že cenově by nás to vyšlo stejně jako hledání vhodného řešení na vlastní pěst (rozuměj několikrát předělávat co už bylo jednou uděláno).
Díky všem kdo se se mnou podělí o názor ![]()
Na základě osobního doporučení, co se týká přestavby bydlení (mimochodem MR a S skvělá volba, po osmnácti letech od rekonstrukce bych asi nic neměnil), co se týká firemního interiéru, tak na základě oslovení architektonických studií, které měl jako výhradní možné dodavatele developer a vybral jsem na základě prací, které měly za sebou a také jsem byl naprosto spokojený (Linstram) včetně na míru vyráběných designových věcí jako stolky nebo vinotéka. Při stěhování do nových prostor šlo pak pouze o vybavení nábytkem, a to jsem udělal kombinaci využití nábytku v majetku a dokoupení dalšího.
Když to shrnu, rozhodovaly osobní reference, realizované projekty a dojem z jednání.
Ideálně se poptat po známých co měli dobrou zkušenost. To je vždycky nejlepší záruka.
Architekta som mal na poslednych 2 projektoch a na oboch to bolo rovnako blbe… Architekti hladia na dizajn a predpokladam ze nikdy svoj vytvor neobyvali.
Iba par postrehov
1. Ako pracovnu dosku do kuchyne vybrali sklo
2. Krb otoceny do chodby miesto do obyvacky, ale zato chybajuce vyduchy do priestoru
3. Elektricky sporak aj ked som mu niekolko krat prizvukoval ze musi byt plynovy vratane rovodov atd…
4. Chcel som so kuchyne integrovat robota, vyklopny schodik, horne skrinky ktore budu chodit dole… nic z toho „nema v programe“…
Vyzualizacia absolutne spickova, bohuzial prakticky je ten ich vytvor nepouzitelny.
Uz ma to nebavi s nimi, keby bol nejaky ktory by zvladol aj prakticku pouzitelnost tak by som to bral, aktualne architekta vyuzijem iba na to aby mi orazitkoval nutne minimum ktore potrebujem z administrativnych dovodov a vsetko si robim sam (snazim sa aby to orazitkovane bolo dostatocne univerzalne aby som mal volnu ruku na realizaciu).
@jarkya díky! Určitě to takhle může fungovat, jen je pak otázka, jestli to co vyhovuje známému bude vyhovovat i někomu jinému. Každý architekt má jiný styl, jiný přístup a myslím že i lidsky si ty dvě strany musí sednout…
@IcePlanet7 Tak to mě mrzí takováhle zkušenost. Myslím, že opravdu klíčové bude najít někoho, kdo má podobný styl a zároveň někoho, kdo si na tom nebude „honit ego“, ale bude opravdu naslouchat přáním klienta. To zní jako by jsi pracoval v oboru?
@Premek_Orac Tyjo super, že jsi spokojený i po tolika letech! Tak to byla opravdu dobrá volba. ![]()
@Dom21 píše: Více
Nepracoval, ale z donutenia som sa musel angazovat
Nicmene ak niekoho poznas rad sa necham poucit, pretoze jedna kuchyna ma este stale caka a moc sa mi do toho nechce pretoze neviem prist na dobry layout a s murmi sa hybat neda…
Ja som taka holka pre vsetko, co treba na tom makam… Zrovna dnes som uz od rana elektrikar, vcera som bol zahradnik, predvcerom organizator a zdravotnik…
mam pokracovat?