Jak mluvit s malým dítětem o smrti?

69
4.8.17 22:04

Jak mluvit s malým dítětem o smrti?

Ahoj holky, v rodině nám ted zemřel vzdálený příbuzný, tak to teď bylo hodně diskutované téma. No a moje mala dcerka (4 roky) se me zeptala jestli taky umru? Nechtěla sem ji lhát, tak sem ji řekla, ze az budu hodně stara tak ano. No a ona od te doby place, ze nechce at umřu. Nevím co teď? Nevím jak ji to vysvětlit, aby to nebylo ještě horši? Ale tvářit se, ze smrt neexistuje taky nechci. Snažím se odvést téma, ale ne vždy se mi to podaří. Jak vy mluvite s dětmi o smrti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3348
4.8.17 22:08

Náš malej se ted taky hodně ptá. Vysvětluju tak, jak to je. Tedy ano, umřu, ale bude to trvat ještě hodně, hodně dlouho. Až budu moc stará, starší než prapbabička z Horní dolní. Většinou to přijme a ptá se zas na něco jiného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33315
4.8.17 22:10

Od mala s dětmi chodíme na hřbitov zapalovat svíčky a povídáme si o těch, kteří už mezi námi nejsou. Děti ví, že jsou v nebi. Na pohřbech taky byli a berou to jako přirozenou součást života.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4.8.17 22:11

Pred mesicem zemrel muj dedecek. Syn ma 4,5 let, vysvetlila jsem mu, ze je v nebicku a diva se na nas… Vic to neresil. Nedavno bylo v TV miniuni na Decku tema smrt. Moc hezky vysvetleno na rostlinach, zviratech az po lidi. Mozna by se dalo najit v archivu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3837
4.8.17 22:12

Ještě bych tam dodala něco, čím to to dítě lépe přijme. Že když je někdo hodně moc starý, tak umře a odejde za duhový most, kde se má moc dobře, ale že ona umře až za hodně, hodně dlouho, že to maminka ani nemůže spočítat.
Na duhový most věřím i já u svých pejsků. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16775
4.8.17 22:13

U nas mala nechca vyslechla ze muzu brzo zemrit, takze slzicek plno, vysvetlovala jsem ji ze umru az hodne stara :oops: a pak na ni budu davat pozor z nebicka.. narocny :( pak uz jsme to zakecavali at na to nemysli :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8814
4.8.17 22:14

Ja jsem to vzala vedecky a diteti jsem vysvetlila, ze se rozlozi na atomy a ty se vrati do vesmiru :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44199
4.8.17 22:16

Nejhorší je, ze nikdo nikdy nevíme, jak dlouho tu budeme. Ja detem nezatajuji, ze se obcas přihodí nějaká tragedie nebo nemoc a umírají bohuzel i mladí lidé :,( Ale moje deti z toho nemaji takové trauma, ze by jen brecely. Ti starší byli uz dvakrat v životě u otevřené rakve dedy a prababicky. Je to uz více let, trauma z toho nemají. Snazim se je vest tak, ze smrt je součástí zivota. Nejvetsi litosti a depky z toho mam já :( Nedavno u nas v okolí zemrela mladá paní, maminka dvou malých dětí, na nemoc.

Slibit dítěti, ze určitě neumru, to není podle me ta správná cesta. Ale aby zilo v napětí, take není dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
860
4.8.17 22:31

Jsem pro otevřenost a upřímnost, i když téma smrti může být pro někoho tabu. Je potřeba to dítěti vysvětlit adekvátně jeho věku, klasika: Ten člověk je teď v nebi, nic ho nebolí, má se dobře a jednou se s ním všichni zase setkáme. Když mým dětem v jejich 6 a 4 letech zemřela babička, řekla jsem jim, že bych byla ráda, kdyby se pohřbu zúčastnily, protože je to poslední rozloučení s milovaným člověkem, ale nenutila jsem je. Obě děti babičce vyrobily andělíčky se vzkazem: Milá babičko, ať se máš dobře v nebi, vzpomínáme na tebe. Na pohřeb šlo jen jedno z nich a dalo babičce ty andělíčky na rakev. Bylo to dojemné. Plakalo, to k tomu patří, ale nijak negativně ho to nepoznamenalo. O smrti se doma s dětmi otevřeně bavím, smrt je součást života. I když bolestivá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
965
5.8.17 08:24
@Jana206 píše:Slibit dítěti, ze určitě neumru, to není podle me ta správná cesta. Ale aby zilo v napětí, take není dobře.

Tomu já rozumím, ale shodou okolností tato otázka u nás padla asi před měsícem, umřela prababička, čili následoval kolotoč vysvětlování a pak se večer pětiletá (proč se na takové věci vždycky musejí ptát zásadně večer před spaním?) ptala, jestli taky umřu a jestli máme ještě spoustu společného času. To je tak strašně emocionálně náročné, snažila jsem se vyhnout odpovědi, že jí to slibuji, snažila jsem se vysvětlit, že se může něco přihodit, ale že obvykle lidé žijí velmi dlouho, nicméně ten večer byl fakt nelehký.

A to jsem si myslela, že téma smrti máme už „předprobrané“ z návštěv hřbitovů a úmrtí babiček jejích kamarádek a tak dále.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí