Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat, včera jsem se bavila s jednou maminkou, která hrozně řeší, když malá chytne klíště, posílá ho do laboratoře na kontrolu a tak a její dcerka byla očkována snad už v roce proti encefalitidě.
Já si ze svého dětství (je mi 24) pamatuji, že jsem šla na první klíšťovku až ve 3 letech, ale teď skutečně čtu, že lze očkovat až od roka. Mám docela špatný pocit, že jsem malého zatím očkovat nedala, teď jsou mu dva a kousek. Každý den chodíme do lesa a za toto léto jsem mu vytáhla už cca 4-5 klíšťat. Zatím se nic nestalo, ale stejně nevím, měla bych to řešit, schovávat klíště, zapisovat, kdy ho měl, atd.? ![]()
Kolik klíšťat mají přibližně za léto vaše děti a jak moc (ne)řešíte? Já osobně pamatuji, že jsem měla klíšťata celkem pravidelně, jak jsem byla starší, tak jsem si určitě nějaké našla minimálně každý týden a moc se to neřešilo.
Díky moc za všechny komenty! ![]()
@Gabiiinka Upřímně, kdybych měla každé klíště posílat na rozbor, tak se nedoplatím, naši měli každý jen za 3 týdenní tábor snad 10 klíšťat. A očkování proti encefalitidě nemají, i když teď v těch 10 letech si říkám, že už by byl čas, tříleté dítě bych rozhodně neočkovala, to se mi zdá brzo. A jinak nevím, co bych měla zapisovat, to, že ho měl si pamatuju, přesné datum mi nepřijde důležité a to kde přesně bylo taky ne.
Naše MUDr. očkuje proti encefalitidě nejdřív od 4 let, ale i to se jí dle výrazu zdá brzy. Moje děti očkované nejsou, páč jsme z města a moc na klíště nenarazíme. Ale chystám se je nechat až budou větší a budou jezdit na tábory..
Osobně mám z tohodle očkování respekt, protože jsem v životě potkala 2 lidi co kvůli němu ochrnuli (ale jsem zdravotník).
Možná to taky beru na lehčí váhu, ale děti očkované nemám a asi ani nenechám (9 a 6 let), když se pohybujeme někde v rizikovějších místech, kontroluji každý večer, zda nemají klíště a pokud ano, vyndám a místo hlídám, na rozbor neposílám. Naštěstí na ně moc klíšťata nejdou, oba měly během života tak maximálně 6, 7 klíšťat (?), a to jsme v přírodě pořád.
Když si vzpomenu, jak očkování proti klíšťovce zamávalo se mnou, tak jsem se rozhodla, že děti očkovat nenechám. Pravdou ale je, že klíště měli každý zatím dvakrát. Kdyby jich chytali několik do roka, možná to přehodnotím, ale i tak bych já osobně neočkovala dřív než v 10ti letech. Naše dětská očkuje až od sedmi let.
Synovi jsou 3 a za život měl už minimálně 10 klíšťat. Očkovaný je i když doktorka na mě taky koukala jak na blázna, ale jsme prostě v přírodě prakticky nonstop a nechci to podcenit. Na rozbor klíšťata neposílám ale pamatuju si přibližně čas a místo.
Holky, všem moc děkuji za názory, s očkováním tedy ještě počkám, já sama jsem i přeočkovaná, protože encefalitida je pro mě celkem strašák, ale je pravda, že malý je ještě moc malý… Kontroluji pravidelně ![]()
@Medičkaa píše:
Synovi jsou 3 a za život měl už minimálně 10 klíšťat. Očkovaný je i když doktorka na mě taky koukala jak na blázna, ale jsme prostě v přírodě prakticky nonstop a nechci to podcenit. Na rozbor klíšťata neposílám ale pamatuju si přibližně čas a místo.
Můžu se zeptat, boreliózy se nebojíš? Já ji měla a i po 12 letech se mi vrací nějaké potíže s ní spojené, a pro mě je úplně stejný strašák, jako encefalitida. Takže prevence je pro mě mnohem důležitější, než domnělé bezpečí po očkování na jednu z těchto nemocí ![]()
Děti jsou očkovaný od třech, ale jsou magnet na klíštata jeden rok jich jedno dítě mělo asi 20 letos je to lepší
Určitě každý den kontrolovat, kdyz jste v přírodě. Já prevenci docela hrotim, když najdeš klíště včas, tak vyrazne snizis riziko boreliózy a té se třeba bojím víc než encefalitidy. Letos se mi díky tomu podařilo zlikvidovat dvě klíšťata, která po dceři lezla, ale nestihla se přisát. Do laboratoře bych neposílala. To, že je klíště infikované, neznamená automaticky, že tu nemoc dostane. Jak tady někdo zmiňoval, očkuje se až od 4, možná 5 let, protože tahle nemoc má u malých dětí většinou lehký průběh, tak je dřívější očkování zbytečné, ale to by měl vědět lékař, zeptej se ho.
My teda nepodcenujem, strikame se sprejem proti klistatum a dcera ho mela jen jednou. To jsme do laboratore poslali. Videla jsem cloveka, ktery postupne ochrnoval po encefalitide. Jinak dcera ockovana neni, ja jo. Klistata po nas nejak nejdou ![]()
Očkovat proti encefalitide rozhodně nechám, na to žádný lék není. Bydlíme na vesnici, venku a v lese jsme prakticky pořád.
U dětí klíšťová encefalitida probíhá v drtivé většině případů lehce, ohrožení komplikacemi jsou hlavně dospělí. Moje dcera jí prodělala ve 14, vypadalo to jako viróza, trpí od té doby na migrény. Ale žádné klíště tehdy neměla, takže on si to člověk moc nevybere. Očkovala bych nejdříve od 10 let.
Zákeřnější je borelióza, kterou může mít i malé dítě a těžko se to diagnostikuje. Ale že bych kvůli tomu posílala každé klíště do laboratoře, to opravdu ne. Ale zapisovat si to je nenáročné a nijak to člověka nezatíží a při případných problémech pomůže k diagnostice. Bohužel naše klíšťata jsou opravdu hodně nakažená.
@unuděná píše:
Můžu se zeptat, boreliózy se nebojíš? Já ji měla a i po 12 letech se mi vrací nějaké potíže s ní spojené, a pro mě je úplně stejný strašák, jako encefalitida. Takže prevence je pro mě mnohem důležitější, než domnělé bezpečí po očkování na jednu z těchto nemocí
Tak nevidím důvod, proč když ta možnost je, nenechat alespoň tu jednu nemoc "pojistit " očkováním. A není to domnělé bezpečí, to očkování funguje, což neznamená, že nepojedu prevenci kvůli té druhé, kde zatím očkování možné není, ale je velká šance, že zanedlouho bude taky.